26 Temmuz 2023 hava durumu | 26 Temmuz sıcaklık uyarısı nedir, İstanbul bugün kaç derece? Bugün İstanbul'da hava durumu nasıl, kaç derece olacak? İstanbul hava durumu 26 Temmuz
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün ve yarın sıcak hava dalgasına bağlı olarak, Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerde 2-6 derece üzerine çıkmasının beklendiğini açıkladı. Sıcak hava dalgasının perşembe günü akşam saatlerinden itibaren Batı ve Kuzey kesimlerden başlayarak etkisini kaybedeceğini belirtildi. Bugün bu senenin rekor sıcaklıklarının ölçüleceğini söyleyen Prof. Dr. Orhan Şen, öğle saatlerinde hava sıcaklığının İstanbul'da 42 dereceyi göreceğini belirtti. Peki, İstanbul bugün kaç derece? Bugün İstanbul'da hava durumu nasıl, kaç derece olacak? İşte İstanbul 26 Temmuz 2023 hava durumu ile 26 Temmuz sıcaklık uyarısı…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre sıcaklık mevsim normallerinin 4 ila 9 derece üzerinde seyredecek. Gölgede sıcaklığın 45 dereceyi göreceğini söyleyen CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Orhan Şen "En sıcak gün, belki de bu senenin en sıcak günü olacak bu. Önümüzdeki 10 gün içerisinde sıcaklar ortalamalara geri dönüyor. Çok dikkat etmemiz gerekir, dışarı çıkılmaması lazım bugün. Dünyada aşırı sıcaklardan ölenlerin sayısı çok fazla, Avrupa’da 68 bin kişi öldü bundan önceki sıcak hava dalgasında. Güneş çarpmasının farkına varmazsınız ve geri dönüşü olmayan sorunlar ortaya çıkabilir.” uyarısında bulundu. İşte 26 Temmuz 2023 hava durumu…

İSTANBUL BUGÜN KAÇ DERECE, BUGÜN İSTANBUL'DA HAVA DURUMU NASIL?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzeydoğu kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Orta Karadeniz kıyıları ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunun yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların, Kars ve Ardahan çevreleri, Artvin, Rize ve Trabzon'un iç kesimleri ile Erzurum'un kuzeydoğusunda yerel kuvvetli olması bekleniyor.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının; Perşembe gününe kadar yurt genelinde artmaya devam edeceği, batı ve iç kesimlerde normallerinin 7-10 derece üzerine ulaşacağı, Perşembe günü batı bölgelerinden başlayarak azalacağı tahmin ediliyor.

HIZI 60 KM'YE KADAR ÇIKACAK
Rüzgar genellikle kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette; Güney Ege kıyıları, Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun güneyi ve Doğu Anadolu'nun batısında kuzey ve kuzeybatı yönlerden yer yer kuvvetli (30-60 km/sa) eseceği tahmin ediliyor.

"BURASI AVRUPA'NIN EN SICAK YERİ OLACAK" DEYİP UYARDI
Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, CNN Türk'e yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti:

"2 haftadır sıcaklarla boğuşuyoruz. Bu sıcakları unutalım artık, bunlar geride kaldı. Yarın daha sıcağı geliyor bu işin.Ege Denizi'nin etrafı yani Atina'dan, Rodos'tan, Girit'ten İzmir, İstanbul bu civarda aşırı sıcak var. Belki de yarın Avrupa'nın en sıcak yeri olacak burası. Şimdiye kadar olan sıcakları unutalım.

Yarın sıcak İstanbul dahil olmak üzere Antalya'ya kadar olan ve iç Ege bölgesinde etkili olacak. Perşembe günü bu sıcak İç Anadolu bölgesine gidecek. Yani Ankara'da sıcaklık perşembe 37, 38 derecelere çıkacak.Ama yarına çok dikkatinizi çekmek istiyorum çünkü İstanbul'da 41 dereceye kadar çıkabilecek sıcak var. Kartal, Maltepe, Üsküdar, Şişli civarlarında 41 dereceye kadar bulabilir. Sahil kenarlarında 37, 38 derecelerde.

Bu, sağlık açısından bir risk oluşturacak yarın. Bundan dolayı yarın sokağa çıkmayalım; perşembe, cuma gününe erteleyelim.

AKŞAM 9’A KADAR KİRLİLİK ZİRVEDE’
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Ozon kirliliği gündüz saat 11 ile akşam 8’e kadar devam ediyor. Çünkü güneş ışığı etkinliği saat 11’den sonra etkili olmaya başlıyor. Havanın bulutsuz, güneşli, rüzgârın sıfıra yakın ve nemsiz olduğu zamanlar, UV ışınları azot oksit ve uçucu karbon maddelerinin reaksiyona girmesine sebep oluyor.

Bundan dolayı bu saatlerde havada ozon kirliliği ciddi şekilde artıyor. Güneşin batmasıyla yavaş yavaş tekrar azalıyor” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; ülkemizin kuzeydoğu kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu ve Bingöl çevreleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

SICAK ÇARPMASI KOMA VE ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR
Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde görevli Dahiliye Uzman Dr. Pelin Köprücü Arslan, "Sıcak çarpmasında genellikle şu belirtileri görüyoruz. Yüksek ateş, kuru ve kızarık cilt, kalp atım hızında artış, baş dönmesi, baş ağrısı ve hatta komaya kadar giden hastalarımız olabiliyor. Ciddi bir organ hasarına da neden olabiliyor ve ölüme kadar giden hasta sonuçlarını görebiliyoruz" dedi.

Hava sıcaklığının artması ile kalp, tansiyon, şeker gibi kronik hastalığı olan vatandaşların dışarı çıkarken dikkat etmesi gerektiğini ve günlük en az 2,5 ila 3 litre su tüketmelerini söyleyen Dahiliye Uzman Dr. Pelin Köprücü Arslan, uyarılarda bulundu. Diyarbakır'ın çok sıcak bir iklime sahip olduğunu ifade eden Arslan, "Bu sebeple önereceğimiz çok şey var. En çok sıcak çarpması meydana geliyor.

Artan nem oranı ile birlikte hastanın vücut ısısını dengeleme metabolizmasında bir sıkıntının meydana gelmesi ile terleme metabolizmasının bozulması ve hastanın ateşinin 40 derece ve üstüne çıkması ile meydana geliyor. Bizim bunu önlemek için, birçok önlemimiz var. Sıcak çarpmasında genellikle şu belirtileri görüyoruz. Yüksek ateş, kuru ve kızarık cilt, kalp atım hızında artış, baş dönmesi, baş ağrısı ve hatta komaya kadar giden hastalarımız olabiliyor. Ciddi bir organ hasarına da neden olabiliyor ve ölüme kadar giden hasta sonuçlarını görebiliyoruz" dedi.

Güneş ışınının dik ve ultraviyolenin en fazla olduğu saatler olan 10.00-16.00 saatleri arasında özellikle çocuk ve kronik hastalığı olanların dışarı çıkmasını önermediklerini aktaran Arslan, "Mecburiyet durumunda çıkacak olsalar dahi şapka, güneş gözlüğü, yüksek koruyucu güneş kremi sürdükten sonra kısa süreli ve gölgelik yerlerden yürümelerini öneriyoruz. Sıcak havalarda vatandaşların sık sık sıvı besin tüketmelerini ve güneşin az olduğu yerlerde yürümelerini öneriyoruz" diye konuştu.

"Özellikle yaz aylarında yorucu fiziksel aktiviteyi sıcak saatlerde önermiyoruz" diyen Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Spor yapılacaksa bile sabah serinliğinde ya da akşam serinliğinde yapılmasını öneriyoruz. Açık renkli kıyafetlerin giyilmesini öneriyoruz ve susama hissini beklemeden günlük ortalama 2,5-3 litre su tüketimini mutlaka öneriyoruz. Çünkü bu önlemler sıcak çarpmasını en aza indirebilmek için.

Özellikle kronik hastalıkları olan şeker hastaları, diyabet hastaları, böbrek hastaları ve kronik kalp hastalıkları olan hastalarımızın için yaşlılar ve bebekler nasıl 10.00 ila 16.00 saatler arasında dışarı çıkmalarını önermiyorsak, bu hastalarda bizim riskli gruplarımız. Kronik hastalıkları olmayan dışında diüretik ve antidepresan grubu ilaç kullanan hastaların da sıcak çarpmasına yatkın olduğu biliniyor. Bu hastalarında sıcak çarpmasına dikkat etmesini söylüyoruz.”

Geçen yıl Avrupa’da sıcak çarpmasından dolayı 60 bine yakın kişinin vefat ettiğini kaydeden Dr. Arslan, "Sıcak çarpması ölümcül de oluyor, olmasa dahi daha sonrasında kalıcı organ hasarı bırakabiliyor. Onun için ne kadar erken müdahale edilirse bizim için o kadar iyi. Erken müdahalede de sıcak çarpması düşündüğümüz hastayı hemen serin bir yere alıyoruz. İmkanımız varsa soğuk bir duş aldırıyoruz.

Eğer imkanımız yok ise soğuk kompres uyguluyoruz. Koltuk altı, kasık ve dirsek içlerine soğuk uygulama yapıyoruz. Bilinci açık ve sıcak çarpması gerçekleşmiş ise, mümkün olduğunca sıvı alımını öneriyoruz. Hastanın bilinci kapalıysa damar yolunu açıp mümkün olduğunca damar yolundan sıvı takviyesini yapıyoruz” şeklinde konuştu.