1 Mayıs neden İşçi Bayramı? İşçi bayramı hangi ülkede ortaya çıktı? Türkiye'de 1 Mayıs ilk ne zaman kutlandı?
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olarak dünya çapında kutlanan işçi bayramının kökeni 1856 yılına dayanıyor. Avustralya'da işçilerin yürüyüşü ile ortaya çıkan 1 Mayıs İşçi Bayramı ilk olarak 1856 yılında kutlanmaya başlandı. Türkiye'de ise daha sonraki yıllarda kutlanmaya başlandı. Peki 1 Mayıs neden işçi bayramı? 1 Mayıs'ta ne oldu?

1 Mayıs işçi bayramı Avustralya'daki işçilerin insani yaşama koşulları için verdikleri mücadeleyle başladı, ortaya çıktı. Emek ve Dayanışma Günü olarak dünyaya 1856 yılında yayılmaya başlandı.

1 Mayıs İşçi Bayramı Türkiye'de 2009 yılından bu yana resmi tatil olarak kutlanıyır. Peki 1 Mayıs'ta ne oldu? İşte 1 Mayıs tarihi ve önemi...

1 MAYIS NEDEN İŞÇİ BAYRAMI? 1 MAYIS NASIL ORTAYA ÇIKTI?
1856 yılında Avustralya'da ortaya çıktı 1 Mayıs.

Melbourne kentindeki işçilerin yürüyüşü ile dünyaya yayılan bayram insani yaşama koşullarının işçilerin geçerli olması için düzenlendi.

1856 yılında işçiler günde 12 saat ve haftanın 6 günü çalışıyordu. İşçiler bu koşullara günde 8 saat çalışma talebiyle karşı çıktılar ve greve gittiler. İlk 1 Mayıs kutlamasına yarım milyon insan katıldı. İşçiler sokaklarda ilk o gün yürümeye başladıklar.

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı. Zamanla işçilerin günlük 8 saatlik çalışma talebi tüm dünyada kabul görmeye başladı. Sonrasında ise 1 Mayıs bayram olarak tüm işçilerin kutladığı bir gün olarak tarihe geçti.

1 MAYIS TÜRKİYE'DE NE ZAMAN KUTLANDI? 1 MAYIS NE ZAMAN RESMİ TATİL OLDU?
Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892[1] sayılı yasanın, 27 Nisan 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile, 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.