Zam pazarlığına gazlı-coplu start
Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı olaylı gerçekleşti. Görüşmelerde Kamu İşveren Heyeti’ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti’ne Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık yaptı. Zam pazarlığında gergin dakikalar yaşandı. Türkiye Kamu Sen ve Memur-Sen üyeleri arasında oturma düzeni sebebiyle tartışma yaşandı. Salondaki gerilim nedeniyle toplantı 45 dakika gecikmeli başladı.
Toplu sözleşme görüşmelerindeki taleplerini açıklamak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yürümek isteyen gruba da polis müdahale etti. KESK üyeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yürümek için raylı taşıma sistemi Ankaray’ın AŞTİ istasyonu önünde toplandı.
Polis, toplu sözleşme görüşmelerindeki taleplerini açıklamak için bakanlığa yürümek isteyen gruba izin vermedi. Bunun üzerine KESK Genel Başkanı Lami Özgen, grubun yürüyüşüne izin verilmesi için emniyet yetkilileriyle bir süre görüştü. Görüşmeden sonuç alınamaması ve grubun dağılmaması üzerine, polis ekipleri gruba kalkanlarla ve biber gazıyla müdahale etti. Gruptakilerden bazıları gözaltına alındı.
Ne talep ediyorlar?
Görüşmelerde yetkili konfederasyon olan Memur-Sen’in taleplerinin gövdesini yüzdelik zam, taban aylığa zam, refah payı ve enflasyon farkı oluşturuyor. Memur-Sen, memur maaşları için 2016’nın ilk 6 ayında yüzde 8, ikinci 6 ayında yüzde 8 olmak üzere toplam yüzde 16, 2017 yılının ilk 6 ayında yüzde 7 ve ikinci 6 ayda yüzde 7 olmak üzere toplam yüzde 14 zam teklifini sundu.
Türkiye Kamu-Sen 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme nedeniyle memurların 2 bin lira kayıp yaşadığını yola çıkarak, bu zararın karşılanmasın için telafi zammı talep ediyor. Türkiye Kamu-Sen, 2016’da toplam maaş artış talebi telafi zammı, büyüme ve refah payı dahil olmak üzere yüzde 22 ve taban aylığa seyyanen net 100 lira, 2017 için toplam yüzde 20 ve taban aylığa seyyanen net 150 lira zam istiyor.