Türkiye yıllardır Çin’den turist patlaması bekliyor. Varyag’ın boğazlardan geçişine izin verilişinin ardından bu beklenti oluştu. Ancak bir türlü istenen rakamlara ulaşılamadı. Zira Çin’den Türkiye’ye tarifeli uçak seferi gerçekleşmedi. Bu duruma Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, “Adamlar ne yapsın. Yürüyerek mi gelsinler?” diye tepki göstermişti. İşte o yol nihayet açıldı.
TÜROB’un yanı sıra İstanbul Valiliği, Türk Hava Yolları (THY) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nden (TTYD) üst düzey yetkililerin katılımıyla oluşturulan heyetin kısa süre önce gerçekleştirdiği Çin temasları olumlu sonuçlarını vermeye başladı. Hedeflenen 1 milyon Çinli turist sayısının ulaşılmasının önündeki en büyük engel olan Çin’den Türkiye’ye yönelik uçuş sayılarının artırılması için Çinli şirketlerle görüşmeler yapılırken, China Southern ve Hainan Airlines şirketleri Çin-Türkiye arasında sefer başlatacaklarını açıkladılar. Bayındır, “Çin’in en büyük havayolu olan China Southern ve Hainan Airlines, Çin-Türkiye arasında seferlerin başlaması için olumlu yaklaşım oluştu” dedi. Böylece Çinliler’in artık yürümesine gerek kalmayacak uçağa binip Türkiye’ye gelebilecekler.
Pekin’den 3 sefer
En geç 2 ay içerisinde bir ziyaret daha gerçekleştirilerek çalışmaların hızlandırılacağını kaydeden Bayındır, şu bilgileri verdi: “Çin’in en büyük havayolu olan China Southern Airlines, İstanbul seferlerini, hattın 2015 ve 2016 yıllarında tüm uluslararası uçuşlar arasında en kârlı hat olmasına karşın, Türkiye’de cereyan eden olumsuz hadiseler ve güvenlik endişeleri nedeniyle durdurmuştu. 2011 yılında başlattığı Pekin/Urumçi-İstanbul seferlerini de 20 Temmuz 2016’da durdurdukları açıklanmıştı. Son temaslarda yeniden seferlerin düzenlenmesi önerisini kabul ettiler. Pekin-İstanbul uçuşlarının 2018 yılı son periyodunda haftada 3 frekans, Pekin/Urumçi-İstanbul uçuşlarının da haftada 4 frekans olarak 2019 yılı ikinci periyodunda planlandığı, söz konusu seferlerin düzenlenmesi konusunda Türk makamlarına en geç Haziran 2018 ayı içerisinde başvuru yapılacağı iletildi.”
Çin bayraklı uçak gelmedi
Ülkemizin, uzun yıllardır erişmeye çalıştığı yıllık 1 milyon Çinli turist sayısı hedefinin önündeki en önemli engelin ulaşım imkanlarının yetersizliği olduğunu dile getiren Timur Bayındır, şunları söyledi: “İki ülke arasında THY’nin haftalık sefer sayısı 34 ile sınırlı. THY bu uçuşlarının bir bölümünde China Airlines ortaklığı (Codeshare) yapıyor, ancak Çin bayraklı havayolu kuruluşlarının ülkemize doğrudan seferleri bulunmuyor. Çin bayraklı havayollarının ülkemize doğrudan seferlere başlaması halinde, THY’nin de mevcut sefer sayısını gerek müttekabiliyet gerekse havacılık uygulamaları kapsamında artırması muhtemeldir. Netice olarak, iki ülke arasında uçak sefer sayılarındaki artış ülkemize gelecek Çinli turist sayısında kayda değer oranda artışa yol açacaktır. Bunun olmaması için hiçbir sebep yok. Çünkü iki ülke arasında düzelen siyasi atmosfer olumlu ve ilişkiler iyi. Çinli turistlerin Türkiye ilgisindeki artış yaşanırken, Türkiye’nin Çin vatandaşlarına getirdiği e-vize kolaylığı, 2018 Çin’de Türkiye Turizm Yılı olması, Çin’in tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırmayı hedefleyen ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından 2013’te açıklanan inisiyatif kapsamında ‘Kuşak ve Yol Girişimi’ gibi olumlu gelişmeler söz konusu.” Bayındır, Xian Xian-İstanbul arasında seferlerin, öncelikli olarak THY tarafından başlatılması için China West Airport Group (CWAG) nezdinde temasların artırılması yararlı olacağına dikkat çekerek, “Çin tarafı da İstanbul-Xian arasında direct seferlerin başlamasını arzu ediyor. Seferlerin turist sayısına önemli katkı yapacağı aşikar. 7 Mayıs 2018 tarihinde Xian-Londra doğrudan seferleri başladı, aynı çalışmayı İstanbul için de gündemlerine aldılar” diye konuştu.
Şimdi sıra tanıtımda
Timur Bayındır, Çin pazarına yönelik nasıl bir tanıtım yapılabileceği konusunda şu öneride bulundu: “Çin’de yapılacak en önemli tanıtım etkinliği ülkede faaliyet gösteren teknoloji, sosyal medya ve ödeme sistemi sunan kuruluşlarla iş birliği yapılmasıdır. Örneğin Dubai Turizm Ofisi, Çin merkezli teknoloji kuruluşları Tencent, WeChat, Fliggy, Alibaba ve Huawei ile iş birliği anlaşması imzaladı. Sözleşme ile Dubai’nin tanıtımı kolay yoldan milyonlarca Çin vatandaşına ulaşacak. Alibaba aracılığı ile online seyahat acentalarına, Huawei telefonlarına eklenecek aplikasyonlar ile tüketicilere, WeChat Pay ve Alipay tarafından sağlanan ödeme kolaylığı ile turistlere etkin tanıtım yapılacak. Başta Alipay olmak üzere WeChat gibi diğer mobil ödeme sağlayıcılarının Çin’de sundukları QR kod ile ödeme sisteminden 500 milyondan fazla insan faydalanıyor.”