Yunanistan ve Mısır zam yaptırmadı!
Mısır ve Yunanistan'ın durumu bizi zorluyorlar
Turizmde Türkiye’nin rakipleri olan Yunanistan ve Mısır’ın kriz yüzünden fiyat arttıramadıklarını söyleyen Akdeniz Otelciler Birliği Başkanı Sururi Çorabatır, “Mısır ve Yunanistan gibi kriz yaşayan ülkelerin fiyatlarını geçen yıllarla aynı tutması bizi zorluyor. Üstelik geçen yıl fiyatlarını inanılmaz indirmişlerdi. Bu yüzden fiyat arttıramıyoruz” dedi.
Akdeniz Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, turizmde Türkiye’nin rakipleri olan Yunanistan ve Mısır yüzünden fiyat arttıramadıklarını söyledi.
Yunanistan ve Mısır’ın geçen yılın fiyatları üzerindan ön rezervasyon yaptığını kaydeden Çorabatır, “Döviz kuru yatay gidiyor, giderlerimiz önemli ölçüde artıyor ancak buna rağmen biz oda fiyatlarımızı artıramıyoruz. Burada önemli nokta Mısır ve Yunanistan gibi turizmde kriz yaşayan ülkelerin fiyatlarını geçen yıllarla aynı tutması. Üstelik geçen yıl fiyatlarını inanılmaz indirdiler... Bu nedenle bizim fiyat artışlarımız yüzde 6-7 gibi oranlarla sınırlı kaldı. Talepte ise en büyük rakibimiz İspanya ile aynı düzeyde ilgi görüyoruz” diye konuştu.
Sururi Çorabatır, Türkiye’de 2013 yılının gelen turist sayısı bakımından yüzde 5 veya 6 arasında büyüme gerçekleşeceğine de değinerek sadece Kemer ile Alanya bandında 25 bin yeni yatak kapasitesinin hizmete gireceğini ifade etti.
25 bin yatak geliyor
Antalya’ya bu kadar kapasite artışının fazla olduğunu belirten Çorabatır, “Defne, Cömertoğlu, Barut, Titanik gibi gruplar yeni yatırımlarını bu yıl açacaklar. Yabancıların ilgisi de var, Kemer’de Azeri yatırımcı tarafından otel hayata geçirilecek. Geçen yıl da 15 bin yatak hizmete girdi. Ancak yatak kapasitesindeki deli artışın artık Mersin, Didim, Anadolu ve Karadeniz’e doğru yayılmaya geçmesi gerekiyor” dedi.
Turizm sezonunun yaşandığı Nisan ile Ekim arasındaki altı aylık dönemde sadece Antalya’da 220 bin çalışanın bulunduğunu belirten Sururi Çorabatır, kalan aylarda bu çalışan sayısının yarı yarıya düştüğüne dikkat çekti.
‘Yaz döneminde çalışanların karaborsaya düştüğüne’ dikkat çeken Çorabatır, “Talebin az olduğu ikinci 6 aylık döneme yönelik istihdamın desteklenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. Antalya’da kongre sayısının önceki yıla yüzde 2012’de yüzde 15 arttığını belirten Çorabatır, bu kapsamda 151 adet büyük uluslararası kongre düzenlendiğini vurguladı.
Sururi Çorabatır, turizmde bu yıl tek haneli büyümesini beklediklerini söyledi. Çorabatır, geçen yıl Türkiye’ye gelen Alman turist sayısının 5.3 milyon ile ilk kez 5 milyonu aştığını da belirtti.
THY Paris’e uçuşu bitirdi Fransız turist sayısı düştü
TÜRK Hava Yolları’nın (THY) haftada 3 kez Paris-Antalya direkt uçuşlarını düzenlediği 2011 yılında bu ülkeden gelen turist sayısının 340 bin ile rekor kırdığını anlatan Sururi Çorabatır, “Ancak belirsiz bir şekilde tam olarak dolu yapılan bu seferler sonlandırılınca, geçen yıl 88 bin turist kaybımız oluştu. 1 turistin bile çok önemli olduğu bu ortamda, hem de THY ulaşımlı gelen turist sayımızın azalmasına anlam veremedik” diye konuştu.
Antalya’nın İran ve Fransa olmak üzere sadece iki pazarda gelen turist kaybının oluştuğunu belirten Çorabatır, “İran’dan turist gelmemesinin nedeninin ekonomik olumsuzluklar olduğunu biliyoruz. Ancak bu yıl daha fazla rezervasyon olacağını gözlemliyoruz. Fransız turist için ise kesinlikle THY’den direkt uçuş bekliyoruz” dedi.
Antalya’nın batısına havaalanı planlanmalı
AKDENİZ Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, Antalya’nın turizm kapasitesi göz önüne alındığında mevcut havalimanlarına ek olarak şehrin batısına da bir havaalanı yapılması gerektiğini söyledi. Çorabatır, Antalya’nın diğer illerle demiryolu bağlantısının da sağlanması sayesinde yerli turist açısından da önemli kolaylıklar sağlanacağını sözlerine ekledi.
THY’nin direkt sefer koymaması nedeniyle yabancı ülkelerden gelenlerin İstanbul üzerinden Antalya’ya geldiğine dikkat çeken Sururi Çorabatır, ilk giriş kapısında alınan kayıtlar nedeniyle Antalya’nın hanesine her yıl en az 500 bin turist az yazıldığını belirtti.
Dijital satışı keşfettiler
DÜNYADA yükselen trend haline gelen dijital pazarlamayı otelciler de keşfetti. İnternetten yapılan rezervasyonlarda Türkiye’den İstanbul ve Kapadokya gibi şehirlere yönelik rezervasyonlarda yoğun ilginin olduğunu gören otelciler, kapasitelerinin belirli bölümünü bu sitelere satma kararı aldı. Sururi Çorabatır, geçen hafta Turizm Bakanlığı tarafındarn Antalya’da düzenlenen değerlendirme toplantısında Booking.com ve Expedia gibi internet siteleriyle yaptıkları kontratlara ağırlık vermek için temaslara başladıklarını söyledi.