Yumurta fiyatları yükselişe geçti
Kahvaltı sofraları ve gıda sektörünün vazgeçilmezi yumurtada, yaz sezonunda dip yapan fiyatlar, iç piyasa ve ihracattan gelen güzel haberlerle yeniden tırmanışa geçti.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya, yükselişe rağmen üreticinin maliyet rakamlarına ulaştığını, okulların açılmasıyla kar rakamlarını yakalamayı umut ettiklerini belirtti.
Türkiye'de yumurta piyasasının belirlendiği Başmakçı 2 nolu Tavukçuluk Kooperatifi fiyatlarına göre, kuş gribi vakası sonrası en önemli ihracat pazarı olan Kuzey Irak'a ihracatın durdurulmasıyla, haziran ayında 15 kuruşa kadar gerileyen fiyatlar, turizm sektöründe beklenen talebin oluşmaması ve hava sıcaklıklarının artmasıyla temmuz ayına kadar toparlanamadı.
Irak ile yürütülen temaslar sonrası bu ülkeye ihracatın açılmasıyla fiyatlar yeniden yükselişe geçti. Okulların açılması öncesi fiyat artışı hızlanarak, 21,5 kuruş seviyesine ulaştı. Fiyatlar, artış hızına rağmen geçen yılın aynı dönemindeki 25 kuruşluk seviyenin gerisinde kaldı.
AA muhabirine açıklama yapan Konya, en önemli protein kaynaklarından olan yumurtada ülke genelinde bine yakın işletmede 105 milyon adetlik üretim yapıldığını ancak yüzde 40 kapasite fazlasının bulunduğunu kaydetti.
Sektörün kötü başladığı bir sezonu telafi etmeye çabaladığını aktaran Konya, "Şu andaki fiyat hareketliliği zarardan maliyet rakamlarına geldiğimizi gösteriyor. Henüz kar ettiğimiz bir rakam değil ancak artışlar devam eder. Okulların açılmasıyla bu seviyeleri yakalayacağımızı düşünüyoruz." dedi.
Yumurtada fiyat artışlarına kamuoyunun çok duyarlılık gösterdiğini, üreticiler için fiyat artışı söz konusu olduğunda yanlış anlaşılabileceklerini anlatan Konya, yumurtada da diğer tarım ürünlerindeki gibi fiyatların aracılarla katlandığını ifade etti.
Konya, şöyle konuştu:
"Vatandaşlar yumurtaya zam haberleri sonrası üreticiyi suçluyor. Ancak üreticinin toptan satışı şu anda 19 kuruş. 30'luk koli 5,70 lira. Marketlere gidip bakın, 9 - 10 liradan satılıyor. Adet başına 33 kuruşa çıkıyor. Bu tablo, aracıların üreticiden fazla kazandığını gösteriyor. Üretici çıkışıyla raf fiyatları arasında 2 kata yakın fark var. Hükumetin tarım ürünlerinde üreticiden doğrudan markete satış noktasında bir girişimi var. Bu konuda bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz."
Suriye'de güvenli bölge hedefi
Türkiye'nin Irak'ın yumurta ihtiyacının yüzde 90'lık bölümünü karşıladığını, Suriye, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Katar ve Dubai'ye ihracatın yapıldığını aktaran Konya, Suriye'de güvenli bölge oluşturulması halinde ihracatın hızla artmasını beklediklerini bildirdi.
Hasan Konya, yumurtada yüzde 40'a yakın üretim fazlası bulunduğunu, yeni pazarlarla bunun yüzde 25'lik bölümünün değerlendirileceğini ancak yüzde 15'lik kapasite için yeni tüketim alanları bulmak durumunda olduklarına işaret etti.