Yumurta fiyatı ne kadar oldu? Yumurta fiyatları arttı mı? Yumurta zam soruşturması!
Temel gıda ürünlerinde KDV indiriminin yapılmasının ardından, marketlerde fiyatlar raflara yansımaya başladı. Ancak, KDV indiriminin yumurta fiyatlarına yansımaması bir süredir tartışılıyordu. Ticaret Bakanlığı yumurta fiyatları ile ilgili hereket geçti. Bakanlık, yumurta fiyatlarında artışa gidildiği iddialarına yönelik soruşturma için müfettişlerini görevlendirdi. Peki, Yumurta fiyatı ne kadar oldu? Yumurta fiyatları arttı mı? İşte detaylar…
Hükümet temel gıda ürünlerinde KDV indirimi ile ilgili adım atmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temel gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e düşürüldüğünü duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fahiş fiyat uygulayanlara göz açtırmayacakları uyarısını yapmış, indirimi uygulamayanlara gerekeni yapacaklarını belirtmişti. Yapılan KDV indirimi market raflara yansıtılırken, yumurta fiyatlarında düşüşün olmaması da tartışmalara neden olmuştu. Yumurtaya yapılan zam sonrası . Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Peki, Yumurta fiyatı ne kadar oldu? Yumurta fiyatları arttı mı? İşte detaylar…
YUMURTAYA ZAM SORUŞTURMASI
Ticaret Bakanlığı yumurta fiyatlarında artışa gidildiği iddialarına yönelik soruşturma için müfettişlerini görevlendirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada; 13 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" ile toptan-perakende ayrımı kaldırılarak tüm gıda teslimlerinde (ÖTV'ye tabi ürünlerden indirimli oranda KDV uygulananlar hariç) KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e indirildiğine dikkat çekildi.
Açıklamada düzenleme öncesinde bazı firmalarca yumurta satış fiyatlarında artışa gidilerek KDV indiriminin vatandaşlara olumlu etkisini ortadan kaldırmak maksadıyla kötü niyetli eylemlerde bulunulduğuna ilişkin şikayetlerin kamuoyuna yansıdığına işaret edildi.
Bu durumu incelemek üzere müfettişlerin görevlendirildiğinin belirtildiği açıklamada, "Bu itibarla, söz konusu iddianın üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler nezdinde incelenmesi ve varsa kötü niyetli uygulamaların tespit edilerek cezalandırılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla bakanlığımız müfettişleri görevlendirilmiştir" dendi.
YUMURTA FİYATLARI NE KADAR OLDU?
Yumurta fiyatlarına geçen cuma günü yapılan zam, KDV indiriminin etkisiz kalmasına neden oldu. 30'lu "L" boy yumurtanın kolisi cuma günü yapılan zammın ardından markette 36,5 TL'den 46 TL'ye yükseldi. Yüzde 7'lik KDV indirimine rağmen 42,90 TL ile raflarda satışa sunuldu.
Yumurtada yem maliyetinin yansıtılmasıyla geçen cuma günü yapılan zam, yüzde 7’lik KDV indirimini etkisiz kıldı. Yumurtaya yapılan son fiyat artışı KDV indiriminin öncesine denk gelmesi tüketicilerin de dikkatini çekti. 30’lu L boy yumurta cuma günü yapılan zammın ardından markette 36,5 liradan 46 liraya yükseldi. Yüzde 7’lik KDV indirimine rağmen 42,90 TL ile raflarda yer aldı. Dolayısıyla, yumurta fiyatı KDV indirimine rağmen 36,5 liradan 42,9 liraya yükselerek yüzde 17,5 zam görmüş oldu.
Üreticiler 3 Şubat’ta yumurtayı 95 kuruştan satarken, yemin kilogram maliyeti 5 lira 21 kuruştu. 15 Şubat itibarıyla yemin kilogram maliyeti 5 lira 67 kuruşa çıkınca, üretici 1,10 kuruşa yükseltti.
Yumurtaya yapılan zammın maliyet kaynaklı olduğunu ve bir hafta geç tüketiciye yansıtıldığını belirten Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, “Tavuk yeminde kullanılan soya, ayçiçeği ve yağlı soya küspesinin fiyatının artmasından dolayı üreticiler maliyette zarardan çıkış için zam yapmak durumda kaldı. Üreticiler geçen haftalarda maliyetin altında satıyordu ve artık maliyet kıskacına girildiğinden dolayı zarardan çıkmak için geçen perşembe günü yeni fiyatlar belirlendi. Cuma günü raflara yansıyan yeni fiyat üreticinin zarardan çıkması için gerekliydi ve marketlerin kâr marjını da üstüne koyarak tüketicilere yansıtıldı” dedi.
KDV’nin düşürüleceği yönündeki açıklama ile maliyet kaynaklı zammın tarihinin çakıştığına dikkat çeken Afyon, yüzde 7’lik KDV indirimine rağmen fiyatların geçen haftaya göre yükseldiğini söyledi. Üreticinin maliyete bakarak fiyat belirlediğini, bu fiyatın ihracatta ve iç piyasada geçerli olduğunu anlatan Afyon, ihracatın iç piyasayı düzenleyen etkisi olduğuna işaret etti. Afyon, “Eğer iki hafta ihracata yumurta gitmezse, vatandaşlar yarı fiyatına yumurta yiyebilir. Ancak iki hafta sonra ne ihracat yapacak yumurta ne de iç piyasaya sunacak yumurta kalır. Zarar eden üretici tavuğunu kesecektir. Bir ay sonra ithal edecek yumurta dahi bulamayız. Türkiye’de 100 milyon yumurtlayan tavuk olduğu tahmin ediliyor. Günlük 80 milyon yumurta üretiyoruz. Bunun beşte biri de ihraç ediliyor” diye konuştu.