Gazete Vatan Logo

Yüksek sigorta primini Şimşek nasıl açıkladı?

Başbakan Yardımcısı Şimşek, yoğun şikayet alan trafik sigortası primlerini, İngiltere’deki anısıyla yorumladı: 200 pounda 78 model araç aldım ama 4 katı sigorta istediler. ‘Sorun senin başkasına çarparak vereceğin zararın sigorta şirketi tarafından tazmininde’ dediler.

Yüksek sigorta primini Şimşek nasıl açıkladı?

Kamuoyunda yoğun şikayete konu olan ve geçen yıla göre katlanan zorunlu trafik sigortası primleri, Meclis gündemine taşındı.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kendisine bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Bu konuda epey bir geri dönüş ve tartışmalar var. Elbette çalışacağız” dedi.

Otomobil sahiplerinin yakındığı sigorta primleriyle ilgili olarak İngiltere örneğini veren Şimşek, başından geçen bir anısını şöyle paylaştı: “İngiltere’ye öğrenci olarak devlet burslusu olarak gittiğimde, burada hiçbir zaman bir araç imkanımız olmadı, ikinci el araçlar çok ucuzdu. 1978 model bir otomobil aldık 200 pounda. Çok sevinmiştim o kadar ucuz artık gider geliriz diye. Bir gittim sigortaya şok etkisi. Hem yabancısınız hem öğrencisiniz 3-4 katı sigorta talebinde bulundular. Böyle bir şey mümkün mü dedim? Dediler ki; bu mesele senin aracınla ilgili değil. Aracın 200 pound hatta daha düşük olduğunu tahmin ediyoruz. Sorun senin başkasına çarparak vereceğin zararın sigorta şirketi tarafından tazmini.”

Haberin Devamı

Tazminatta sorun var

Trafik kazalarında bütün çabalara rağmen arzulanan noktada olmadıklarını belirten Mehmet Şimşek, “Bir öngörülebilirlik sorunumuz var. Özellikle mahkemelerimizin yaralanmalarda verdiği tazminatlar konusunda bir öngörülebilirlik yok. Bu çerçeveleri biraz daha güçlendirirsek o zaman dönüp sektörel anlamda da ne yapabilirize bütün olarak bakmak lazım. Burada sorun aracın değeri, vesaire değil. Bu sektörden kar eden de yok. Hemen hemen tamamı zarar ediyor” diye konuştu.

İş Bankası demecine SPK ve BDDK bakar

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, hükümetin ne İş Bankası ne de bir başka bankaya yönelik herhangi bir çalışması bulunduğunu söyledi. Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP milletvekili Musa Çam’ın hükümetin İş Bankası’na el koyma gibi bir düşüncesinin olup olmadığı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut hakkında herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığı sorusuna, “İş Bankası, Türkiye’nin en başarılı, en önemli bankalarından bir tanesidir. Dışarıda da içerde de itibarı son derece yüksek. Hükümetimizin kesinlikle ne İş Bankası’na ne de başka bankaya yönelik olarak çalışması yoktur, gündemde değil” yanıtını verdi. Şimşek, bunun tek sorumlusunun BDDK olduğunu, açıklamalara ilişkin bir sorun varsa Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) mevzuat çerçevesinde bunu değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

En büyük sorun enflasyon

Enflasyon konusunda değerlendirmelerde bulunan Mehmet Şimşek, şunları söyledi: “Enflasyon 2016 için en önemli sorun alanlarından bir tanesir. Zaten elimizde yüksek çekirdek enflasyon var. Bunun üzerinde asgari ücretin etkisi bir gerçek. Emtia fiyatlarındaki düşüş bir miktar aşağı yönlü yardımcı olacak. Bu dönemi büyük bir hassasiyet ve çabayla geçirmemiz lazım. Tedbir alınması lazım. Kalıcı olarak enflasyonu tek haneye düşürmüşüz ama düşük tek haneye düşürmeliyiz. Gerçek anlamda fiyat istikrarı enflasyonun kalıcı şekilde yüzde 5’in altına çekilmesiyle sağlanır. Bunu da özellikle verimlilik artışı, rekabetin önündeki engelleri azaltarak Merkez Bankası’nın kredibilitesini artırarak sağlamak gerekiyor.”

Haberin Devamı