Yetmez ama evet
Darbe girişiminin hemen sonrası not kıran S&P’nin doların rekor kırdığı gün görünümü sürpriz bir şekilde ‘durağan’a yükseltmesi olumlu bir adım olarak değerlendirildi
Piyasaların tansiyonunun yükseldiği gün Standard & Poors’dan (S&P) gelen açıklama, olumlu karşılandı. Standard & Poor’s, Türkiye’nin kredi notunu “BB” olarak teyit ederken, bir sonraki notun ne olacağı konusunda bir ipucu olarak değerlendirilen not görünümünü “negatif”ten “durağan”a yükseltti. 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye’ye en düşük kredi notu veren S&P’nin bu adımıyla birlikte ülke notunun artırılması da radara girdi.
Eleştiri yağmıştı
Standard & Poor’s’un (S&P) Türkiye’nin notunu 15 Temmuz darbe girişiminden 5 gün sonra kırması, ‘siyasi’ bir karar olarak değerlendirilerek büyük tepki toplamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ile senin ne alakan var? Daha önce de bunları yaptın. ‘Bizim seninle alakamız yok’ dedik ve kestik ilişkiyi. Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre. S&P boşuna uğraşma, bizimle hele hiç uğraşma. Aynı şeyleri bundan önce de yaptınız tutmadı ve bugün de tutmaz” ifadesini kullanmıştı.
Başbakan Binali Yıldırım da, S&P’yi etik davranmamakla suçlayarak, “Fırsatçılık yaptılar. Bu tip değerlendirme kuruluşlarının aceleci davranmayıp durumu iyice gördükten sonra hareket etmelerini beklerdik. Bu durum doğrusu bizi üzdü” demişti.
Ne dedi?
Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağana revize eden S&P, özel sektörün yüksek dış borcunun ekonomik istikrarı tehdit etmesine karşın, Türk hükümetinin, büyümenin yavaşladığı ve yatırımların azaldığı bir ortamda, dış kaynaklı riskleri azaltmaya yeniden odaklandığını belirtti. 2016-2017 büyüme tahminlerini 0.2 puan düşüren S&P ayrıca OHAL’in en az 17 Ocak’a kadar süreceğini öngördü.