Yeşilçam Hollywood’u salondan attı
Sinema salonunda gösterilen filmlerin yarısı Türk filmi
Yerli filmlerin yabancı filmlerden fazla izlenmesi sinema sektörünü eski görkemli günlerine döndürdü. Geçen yıl 42.3 milyon seyirci sinema salonlarını doldurdu. Bu yıl 50 milyon seyirciyle rekor kırılması beklenirken Türkiye’deki 2 binin üzerindeki sinema salonunda gösterilen filmlerin yarısı da artık Türk filmi.
Yerli filmlerin yabancı filmlardan fazla izlenmesi ve seyirci rekorlarının kırılması, Türk sinemasına ve sinema sektörünün yüzünü güldürüyor. Bu yıl 50 milyon seyirciyle rekor kırılması beklenirken Türkiye’deki 2 binin üzerindeki sinema salonunda gösterilen filmlarin yarısı da artık Türk filmi. Seyirci rekorunun kırılmasında İstanbul’un fethini anlatan ve
6 milyondan fazla seyirciyle 1989 yılından bu yana en fazla izlenen film olan Fetih 1453’ün önemli katkısı oldu.
Avrupa’da 7’nciyiz
29 salon ve 4 bin 986 koltuk kapasitesiyle Türkiye’nin 5’inci büyük sinema işletmeciliği zinciri olan Sinemay’ın Yönetici Ortağı Kemal Ayla, “Ülkemizde şu anda 2000’e yakın salon var. Her gün bir yenisi açılan AVM’ler sayesinde de salon sayısı artıyor. 2011 yılında 42.3 milyon seyirciden 398.3 milyon TL ciro yapmışız sektör olarak. 2012 yılında ise bugüne kadar 35.8 milyon seyirci almışız. Geçmiş yıllarda seyirci sayısı her yıl yaklaşık yüzde 10 artmış. Bu hesapla yıl sonunda Fetih 1453’ün de seyirci rekoru ile
50 milyon civarı bir seyirci olacağını tahmin ediyoruz. Bu da ilk kez ulaştığımız bir rakam olacak. Her geçen gün yapılan daha kaliteli yerli filmler ile bu sayı ileride daha da artacak” diye konuştu.
Salonların yüzde 50’sinde Türk filmlerinin oynadığını kaydeden Ayla, “Bilet sayısı bazında, 2012 ilk çeyrek yüzde 68.5 olarak, 2012 ilk 40 hafta yüzde 44 yerli film izleyici olarak gerçekleşti. Bu rakamlar lokasyonun demografisine göre değiştiği gibi yaz aylarında yerli film olmaması sebebiyle ay bazında da değişir. Bu trendle yıl sonuna doğru yerli film seyirci yüzdesi yüzde 50’yi bulacak” dedi.
Türkiye’nin salon sayısı bakımından Avrupa’nın 77’nci ülkesi olduğunu hatırlatan Ayla, “Avrupa’da lider olan Fransa’nın 5 bin 500 salonu var. Onlar 65 milyon nüfus ile 10.1 milyar dolar ciro yapmışlar, biz ise halen 235 milyon dolardayız” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’de film izlemeyi yüksek teknoloji keyfiyle herkesin ulaşabileceği fiyatlara sunmayı hedeflediklerini, 6 milyon TL yatırımla Türkiye’nin 5’inci büyük sinema zinciri haline geldiklerine de değinen Ayla, “İlk şubesini Şubat 2011’de Şirinevler’de açan Sinemay, AFM-Cinebonus’un Cinemaximum altında birleşmesinden sonra grubun
4 lokasyonunu devralarak toplamda 29 salon ve 4 bin 986 koltuk kapasitesine ulaştı. Hedefimiz salonlarımızı koltuklardan 3D sistemlere kadar yenileyerek pazar payını artırmak ve yıllık 1 milyon seyirciye ulaşmak” dedi.
Özcan Deniz’in filmi 007 James Bond’u geçti!
ÖZCAN Deniz’in 3.4 milyon liraya çektiği ‘Evim Sensin’ filmi, bir bölümü Türkiye’de çekilen 105 milyon dolar bütçeli ‘James Bond: Skyfall’u gişede geçti. Deniz’in Fahriye Evcen’le rol aldığı filmi ilk 3 günde 247 bin 565 kişi izledi. ‘Skyfall’ ise üç günde 155 bin 821 seyirci toplayabildi.
‘Çanakkale 1915’ filmi üçüncü haftasında 544 bin 247, ‘Uzun Hikâye’ dördüncü haftasında 529 bin 607, ‘Gergedan Mevsimi’ de ikinci haftasında 45 bin 833 kişi tarafından izlendi. 19. Adana Altın Koza Film Festivali’nde ‘en iyi film’ seçilen ‘Babamın Sesi’ ise vizyona girdiği ilk üç günde 2 bin 807 kişiyle buluştu.
Sinema olmayan illere gideriz
KEMAL Ayla, bir diğer hedeflerinin ise salon sayılarını artırarak pazarda ilk 3’e yükselmek olduğunun da altını çizdi. Stratejilerine uygun lokasyonları zincire ekleyerek büyümek istediklerini anlatan Ayla, “Sinema olmayan iller için teklif gelirse öncelikli olarak değerlendiririz. Ama büyümek adına yüksek gelişme potansiyeli göstermeyecek lokasyonlara girmeyi veya verimsiz lokasyonlarda kalmayı düşünmüyoruz” dedi.