Yerli PC’lerle korunacak
3. Havalimanı’nda kullanılacak 4 bin bilgisayar, Türkiye’de ilk yerli bilgisayar üreticisi belgesini alan Technopc etiketini taşıyacak. Özel tasarlanan ve özel yazılım destekleri olan bilgisayarlar, diğer modellere göre daha sağlam. Şirketin yöneticilerinden Murat Yücel, “Böylece datamız da korunacak” dedi.
29 Ekim’de açılması planlanan 3’üncü havalimanının ayrıntıları belli oluyor. Dünyanın en büyüğü olacak havalimanının bilgisayarları, Türkiye’de bilgisayar üretiminde ilk yerli malı belgesine sahip olan Technopc’den sağlanacak. IGA’nın seçilecek ve kullanılacak donanımlar konusunda çok ciddi teknik üst özellikler belirleyerek seçim yaptığını anlatan şirketin Yönetici Ortağı Murat Yücel; masaüstü bilgisayarlar, mini bilgisayarlar, All in One bilgisayarlar, LCD ekranlar ve endüstriyel bilgisayarların havalimanı için özel olarak üretildiğini açıkladı.
Masaüstü, mini masaüstü ve All in One bilgisayarlardan oluşan toplam 4 bin donanım ürünün Technopc tarafından özel olarak üretildiğini belirten Yücel, “Böylesine önemli bir görevi üstlendiğimiz için gururluyuz. Bu bilgisayarlar özel tasarlanmış, daha dayanıklı ve özel yazılım destekleri olan bilgisayarlar. Şu an için 3 milyon dolarlık yatırım yaptık” dedi. Yerel ve kurumsal bilgisayar üretimi ile medikal ve endüstriyel çözümler 20 yıllık geçmişlerinin ilk 10 yılında yabancı markaların ürünlerini sattıklarını fakat daha sonra yerli üretime önem verdiklerinin altını çizen Yücel, özellikle son 5 yıldır yabancı hiçbir markayı satışa sunmadıklarının bilgisini verdi. Yücel, “Şu an 6 kategoride 80 çeşit ürünümüz var” dedi.
3. Havalimanı’nda yerli üretim bilgisayarların kullanılacak olmasının çok önemli olduğunun altını çizen Yücel, “Böylece datamız da korunacak ve bizde kalacak” dedi. Vatandaşların yerli ürünlere karşı tereddütlü yaklaştıklarını da söyleyen Yücel, “Dünyada global birçok markanın modelinde de çok ciddi sorunlar çıkabiliyor, servislere geri çağırılabiliyor. Bu sadece yerli ürünlerde olan bir problem değil” diye konuştu.
Yüzde 51 yerlilik oranı düşürülmeli
Türkiye’nin bilişim sektöründe potansiyelinin çok altında olduğunu belirten Murat Yücel, gerçek potansiyele ulaşmak için yerli üretimin ve en azından yüzde 50 ihracatın önemini vurguladı. Yücel, “Bizim yerli üretim oranımız yüzde 53. Türkiye’deki yasa gereği bir şirketin ‘Made in Turkey’ olması için yüzde 51 yerlilik oranına sahip olması gerekiyor. Bu oran çok yüksek. Bu yüzden başlangıç oranının yüksek tutulması bu işin yapılmasına baştan engel oluyor. Bizde yüzde 20’lerde olması daha uygun olur. Bu oranın düşürülmesi ama bir takvim ile de yavaş yavaş yükseltilmesinin doğru olacağına inanıyoruz” diye konuştu. Ayrıca, üretmekle birlikte ülke olarak markalaşmaya da önem verilmesi gerektiğini vurguladı.