Yerli doğal gaz ile ilgili flaş gelişme! Ve tamamlandı
Karadeniz’den çıkarılacak doğal gazı ulusal sisteme aktaracak ölçüm istasyonu ve 36 kilometrelik boru hattı tamamlandı. Boru hattının geçişi için, yol, nehir, bataklık gibi pek çok engel aşılırken, “sıfır hata” için ilk kez “otomatik kaynak makinesi” kullanıldı.
Mart ayında ulusal sisteme bağlanacak yerli gaz için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve BOTAŞ ekipleri, kendi alanlarında çalışmalarını devam ettiriyor. Yerli doğal gaz, denizin 170 kilometre açığından özel borularla Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’ne geldikten sonra, buradaki TPAO tarafından bir dizi işleme tabi tutulacak.
Evlere iletilecek
Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; ardından ulusal sisteme bağlanmak için BOTAŞ’a iletilecek. BOTAŞ’ta test edilecek gaz, sonrasında da evlere teslim edilmek üzere boru hattına iletilecek. Yerli gazın uğrayacağı ilk nokta ölçüm istasyonu olacak. İlk etapta günlük 10 milyon metreküp gaz aktarımı yapılacak olsa da ekipler ilerisini düşünerek, Filyos Doğal Gaz Ölçüm İstasyonu’nu günlük 50 milyon metreküp kapasiteli olarak tasarladı. Yaklaşık 1 yıl süren çalışmalar kapsamında ölçüm istasyonu test işlemleri için hazır hale geldi. Yerli gazı ulusal sisteme bağlamak için ilk etapta 36 kilometrelik boru hattı serimi yapıldı. Dünyada ilk defa otomatik kaynak makinesinin bu kadar kısa bir hat için kullanıldığı ifade edildi. Maliyetinden dolayı daha çok uzun hatlarda tercih edilen otomatik kaynak makinesi “sıfır hata” için bu projede yer aldı.
Bataklıklar aşıldı
Proje kapsamında yol, nehir, enerji nakil hatları gibi 87 noktada özel geçiş uygulaması yapıldı. Bu uygulama toplam boru hattının yüzde 10’unu oluşturdu. Yüzde 65’lik kısmı yüksek eğimli arazinden oluşan boru hattı güzergahında kimi zaman özel ekipmanlar kullanıldı. Bir diğer zorluk ise Filyos Nehri oldu. Zaman zaman yüksek debide akan nehirden ekipler 200 metre boru hattı geçirdi. Ayrıca nehir geçişi sırasında bataklık olarak belirlenen bir nokta da kurutuldu.