Yerinde saymamak için 10 maddelik talep
TİM dün yeni yönetimini ve başkanını seçerken, 71 bin olan ihracatçı sayısının 120 bine çıkabilmesi ve ihracatta yerimizde saymamamız için Hükümet’e de 10 yeni talep iletildi
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 25’inci Genel Kurulu, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin görevini İsmail Gülle’ye devrettiği Genel Kurulun açılışına Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da katıldı.
Genel Kurulda başkan olarak son kez bir konuşma yapan TİM Başkanı Büyükekşi Hükümetin bugüne kadar ihracata ve ihracatçıya önemli destekler verdiğini belirterek, “Sadece son dönemde ihracat destekler 1 milyar TL’den 3 milyar TL’ye çıkarıldı. İhracatçılar yeşil pasaportlu oldu. E-ticaret ve e-ihracatta çok önemli adımlar atıldı. Ar-Ge ve tasarım merkezi açmak kolaylaştı. Eximbank, ihracatçılara önemli destekler sundu. Yurt dışı fuarlara verilen destekler arttı. Proje bazlı teşvik sisteminde ihracata özel önem verildi. Katma değeri yüksek ürün ihracatı ile tasarım merkezi kurulması desteklendi” dedi. Büyükekşi, bundan sonra ihracatın beklenen atılımı devam ettirebilmesi için 10 yeni talepleri olduğunu ifade etti.
Yoksa yerimizde sayarız
Bu adımların her birinin ihracat için çok önemli destekler olduğunu vurgulayan Büyükekşi, talep ettikleri tüm isteklerin Ekonomi Bakanlığı tarafından uygun görüldüğünü bildirdi. Büyükekşi, verilen tüm destekler için Cumhurbaşkanı Erdoğan, son Başbakan olan Binali Yıldırım ve Hükümete en derin şükranlarını sunduklarını kaydetti. Büyükekşi, “Verilen destekler için minnettarız. Ancak, beklentilerimiz henüz bitmedi. Eğer biterse, yerimizde saydığımız anlamına gelir. Yeni Hükümetten 10 yeni talebimiz daha var” diye konuştu.
Bize 120 bin ihracatçı lazım
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin 3 kat büyümesinde ‘güven ve istikrar’ unsurlarının etkili olduğunu söyledi. Türkiye’nin mutlak değil ancak mukayeseli üstünlüğü olduğunun altını çizen Yıldırım, “Biz bu işe başladığımızda 12 il ihracat yapıyordu, şimdi tüm iller yapıyor. Şu andaki
71 bin ihracatçı sayısı yeterli değil, bunu 120 bin ihracatçıya çıkarmalıyız. Akıl terine daha çok yatırım yapacak, yapısal reformlara devam edeceğiz. Zaman ekonomisini daha etkin kullanacak, gençlerin aldatılıp yüzünü dağa çevirmesini önleyeceğiz” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Türkiye’nin bilgiden finansa, dağıtımdan teknolojiye tüm alanlarda farklı bir seviyeye ulaşması gerektiğini kaydetti. Zeybekci, “Bu nedenle proje bazlı yatırım teşvik sistemini hayata geçirdik. Konfeksiyon tarzı değil de terzi usulü giderek gerek yerli gerekse yabancı yatırımcıların desteklenmesi gerek. Çünkü siz yoksanız hiçbir şey yoktur. Reel sektör, üretim, yatırım yoksa, Türkiye’nin hedeflerine ulaşması hayaldir” şeklinde konuştu.
Dümenin başına İsmail Gülle geçti
Türkiye ihracatının lokomotif kuruluşu TİM, dünkü 25’inci Olağan Genel Kurulu’nda yeni başkanını seçti. Başkanlık için İsmail Gülle’nin dışında Oğuz Satıcı ve Tahsin Öztiryaki yarıştı. Seçimde en fazla oyu alan İsmail Gülle, ihracatçıların yeni başkanı oldu. Yapılan seçimde Gülle 149, Tahsin Öztiryaki 140 ve Oğuz Satıcı 109 oy aldı.
Gülle kimdir?
1960 yılında Sivas’ta doğan Gülle, ilk ve orta öğrenimini Sivas’ta tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü’nde ihtisas programını tamamlayan Gülle, halen pamuk ipliği üretimi, örme kumaş imalatı, boya tekstil terbiyesi yapan ve kendi enerjisini kendisi üreten entegre bir şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapıyor. 2003-2018 yılları arasında İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdüren Gülle, aynı zamanda, Sivas İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da yürütmekle birlikte, İSO ve İTO Üyesi’dir. İngilizce bilmektedir. Gülle, evli ve iki çocuk babası.
Ali Koç’a 4 ödül
TİM’in 25’inci Olağan Genel Kurulu’nda 2017 Yılı İhracat Şampiyonları’na ödülleri de verildi. En fazla ihracat yapan 10 firma yöneticisi ödülünü Başbakan Binali Yıldırım’ın elinden aldı. Birinci Ford Otomotiv olurken ilk 10 Toyota, Tofaş, Oyak Renault, Tüpraş, Kibar Dış Ticaret, Vestel, Arçelik, Bosch ve Mercedes Benz Türk A.Ş’den oluştu. Ali Koç, Ford, Tofaş, Tüpraş ve Arçelik olmak üzere tam 4 firma için ödülü alan isim oldu.
Hükümetten beklenen 10 talep
- Artık seçim sürecinin geride kalması ile ekonomi ve ihracatın ana gündem maddesi haline gelip enflasyonun ve faizlerin tek haneye inmesi.
- Yapısal reformların hayata geçirilmesi ile yerli ve yabancı yatırımların cesaretlendirilmesi, gündemde olan OHAL’in sonlandırılması.
- İstihdamı artıracak çalışmalara hız verilmesi ve kıdem tazminatı sorununun çözülmesi. 4 Tasarruf açığı ve cari açık ekonominin en zayıf halkaları. Ülkenin kırılganlığını önemli ölçüde azaltması anlamında bu 2 konuda kalıcı adım atılması.
- Avrupa Birliği ihracatın yarısını, yabancı yatırımların yüzde 70’ini temsil ediyor. AB ile üyelik sürecinin hızlandırılması, Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi ve hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi.
- Vergi reformu sürecinin hızlandırılması, KDV konusunda sorunların çözülmesi firmalara çok önemli faydalar getirecek. Gelir, Kurumlar ve Vergi Usul Kanunu’nun kapsamlı reforma tabi tutulması.
- İleri teknoloji ve inovasyonun atılacak adımlarda öncelikli olarak ele alınması, ‘milli bir teknoloji hamlesi’ başlatılması.
- Son yıllarda ülke olarak yaşanan büyük dönüşümde eğitim konusu biraz geride kalıyor. Eğitim alanında günümüzün ve geleceğin küresel şartlarına uygun, yaratıcı ve yenilikçi nesillerin yetiştirilmesine yönelik reformların yapılması.
- Bürokrasinin azaltılması, karar alma ve uygulama süreçlerinin hızlandırılması.
- İstanbul’un uluslararası standartlara uygun bir fuar alanına sahip olması, bu kenti bir çekim merkezi haline getirilmesi.