Gazete Vatan Logo

YEP yeni bir strateji yeni Türkiye ekonomisi

Bakan Albayrak, 2019-2021 hedeflerini içeren Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) açıkladı. Slogan ‘Dengelenme, Disiplin ve Değişim’ oldu.Türkiye dengeli büyüyecek, kamu kemer sıkacak, katma değerli ürünlerle cari açık düşürülecek ve enflasyon tek haneye inecek.

YEP yeni bir strateji yeni Türkiye ekonomisi

Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritası ortaya çıktı. Yeni Ekonomik Program’a (YEP) göre, 2019-2021 döneminde tasarruf, dengeli büyüme, cari açık ile enflasyonu düşürmek öncelikli olacak. Ekonomi 3D’li programla yürüyecek: Dengelenme, Disiplin ve Değişim.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye 2002-2013 yılları arasında ekonomide başarı hikayesi yazmış ve tüm dünyanın takdirini sonuna kadar kazanmış önemli bir oyuncudur. Şimdi önümüzdeki 3 yıllık yeni ekonomi programımızı yazarken ana motivasyon kaynağımız yeni bir başarı hikayesi yazma hedefimiz var. Küresel ve bölgesel ekonomik zorluklara karşılık Türkiye’nin tüm hedeflerine güçlü şekilde yürümesini sağlayacak bir program arzuladık. İşte bu amaçla bu programın ismini ‘Yeni Ekonomi Programı’ (YEP) dedik” diye konuştu.

5 temel hedef kurgulandı

Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, ‘Dengelenme, Değişim ve Disiplin’ sloganıyla hazırlanan 3 yıllık YEP’i açıkladı.Albayrak, YEP’i 3 ana temel üzerine oturttuklarını aktararak, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

2019’da dengelenme

“Bunlardan birincisi dengelenme, sonra disiplin ve nihayetinde değişim olarak uyguladığımız bu süreç. Tüm bu çerçeve, ekonomimizin bazı temel alanlarında daha sürdürülebilir bir modele geçmeden önce, bu yıldan başlayarak 2019-2021 döneminde ekonomik bir dengelenme yaşayacağımız yol haritasını ortaya koyduk. Bu nedenle 2019 büyüme beklentisi yüzde 2.3 düzeyinde gerçekleşecek. Disiplinden temel kastımız, dengelenme sürecinin kamu maliyesindeki disiplinle desteklenmesi. Son prensibimiz değişim... Değişimde temel hedefimiz ülkemizin uzun vadeli üretim kapasitesinin ve ihracatının da artmasını sağlayacak katma değerli alanlara yoğunlaşmak. Bunun en son örneğini bundan sonra destekleyeceğimiz yatırım projelerinde çok net göreceğiz. Bunların sonucunda kademeli GSYH artışını çok net bir şekilde göreceğiz.”

Albayrak, YEP’i enflasyon, kamu maliyesi, istihdam, cari açık ile bankacılık ve reel sektör alanlarındaki tedbirler olmak üzere 5 temel hedef üzerine kurguladıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

76 milyar TL tasarruf

Bakan Berat Albayrak, kamuda kaynakların doğru ve verimli kullanılmasını sağlayacak tedbirler almaya başladıklarını söyledi. Diğer bakanlıklardan temsilcilerin de katıldığı Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi’ni kurduklarını belirten Albayrak, “2019’da 76 milyar lira kamu kaynağı oluşturuldu. Bunun 59.9 milyar TL’si harcama tasarruflarından ve 16 milyar TL’si gelir artırıcı tedbirlerden sağlandı. Tasarrufların 30.9 milyar TL’si yatırımlardan, 13.7 milyar TL’si teşviklerden, 10.1 milyar TL sosyal güvenlikten sağlanacak” dedi.

6 kritik sektöre öncelikli yatırım

Berat Albayrak, sürdürülebilir ve sağlıklı büyümeyi sağlamak için mücadele verecekleri 2 temel alan olduğunu aktararak, “Birincisi enflasyon, ikincisi cari açık konusu... Yatırımlarda önceliklerimizi vereceğimiz temel alanların başında cari açığı düşürecek adımlar gelecek” diye konuştu. Albayrak, ilaç, ara ürün, kimya, petrokimya, enerji, makine ve teçhizatla birlikte yazılım sektörlerinin bu mücadelenin öncelikli yatırım alanlarından olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Mega projeler yabancı finansmanla yapılacak

Berat Albayrak, kamuda alacakları tedbirlere örnek olarak şunları söyledi: “İhalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış ancak henüz başlamamış projeler askıya alınacak. Mega projeler doğrudan yabancı yatırım yoluyla, uluslararası finansman ile hayata geçirilecek. Kamu-özel iş birliği uygulamalarının daha etkin ve finansal açıdan verimli olması için düzenleme yapılacak.”

2 milyon yeni istihdam

3 yıllık program döneminde Türkiye’de ilave istihdam oluşturmaya güçlü bir şekilde devam edeceklerini söyleyen Bakan Albayrak, “Bu çerçevede 2021 yılına kadar Türkiye’de 2 milyon yeni istihdam oluşturulacak” dedi.

Vergi indirimleri sona eriyor

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, taşınmaz değerleme sistemini kurup gayrimenkul envanterini tamamlayarak, tapu harçları ve emlak vergilerini gerçek ve adil değerleri üzerinden alacaklarını söyledi. Albayrak, vergi prim ve diğer kamu alacaklarına ilişkin yeniden yapılandırma sürecinin bu dönemde kesinlikle hayata geçmeyeceğini ekledi. Verginin tabana yayılacağına işaret eden Albayrak, “Etkinliği olmayan istisna, muafiyet ve indirimler kademeli olarak kaldırılarak vergi tabanı genişletilecek ve vergi mevzuatı sadeleştirilecek” dedi.

Haberin Devamı

2019 kur öngörüsü 5.60 TL

YEP’e göre, Türkiye’nin GSYH büyüklüğü 2018’de 763 milyar dolar (3.7 katrilyon TL), 2019’da
795 milyar dolar (4.4 katrilyon TL), 2020’de 858 milyar dolar (5.1 katrilyon TL) ve 2021’de 926 milyar dolar (5.7 katrilyon TL) olarak tahmin edildi. Buna göre, 2019 yılı ortalama dolar kuru 5.60 TL olarak öngörülmüş oldu. Kişi başına milli gelir 2018’de 9 bin 385, 2019’da 9 bin 647 dolar, 2020’de 10 bin 292 dolar ve 2021’de 10 bin 973 dolar olarak hesaplandı.
Bankalara stres testi
Bankacılığın güncel mali süreçleri ve buna yönelik göstergelere bakıldığında, sermaye yeterlilik rasyosunun Temmuz itibarıyla yüzde 16 ile sektörün halen güçlü olduğunu gösterdiğini kaydeden Albayrak, son dönemdeki ekonomik zorluklar nedeniyle reel sektör firmalarının bir kısmının farklı alanlarda problemler yaşadığını dile getirdi. Albayrak, şöyle devam etti: “Bankacılık sektörümüzün güçlü yapısını sürdürmesini ve reel sektörümüzü finanse etmeye devam etmesini temin etmek bu programın en önemli önceliklerinden bir tanesi. Bu nedenle bankaların güncel mali yapılarını ve aktif kalitelerini tespit etmek için hızlı bir şekilde mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatıyoruz. Bu çalışmaların sonuçlarına göre, gerekli görüldüğü takdirde bankacılık sektörünün mali yapısını güçlendirecek ve böylece reel sektörün uygun maliyetlerle krediye erişimi sağlanacak.”
Pazartesi başlıyor
Albayrak, bankaların mali durum tespit sürecine Pazartesi günü başlanacağını sözlerine ekledi.
3 yıllık yol haritası
Enflasyonla topyekun mücadele
- Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlı ve bağımsız şekilde kullanacak.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı sıkı mali disiplin ile enflasyonla mücadeleye destek verecek.
- Finansal güvenlik ve istikrarın sürdürülebilmesi için Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi (FİKKO) kurulacaktır.
KİRA ARTIŞI ARTIK TÜFE’YLE
- Kira artışı, kura duyarlılığı yüksek olan üretici yerine tüketici fiyatına göre belirlenecek.
- Enflasyon ile Topyekun Mücadele Programı hayata geçirilecek.
- Kamu hizmetiyle doğrudan ilişkisi olmayan makam aracı, lojman ve sosyal tesise yönelik harcamalar sınırlandırılacak.
- Kamuda yeni idari hizmet binası yapımına ve kiralanmasına izin verilmeyecek
- Lüks ve/veya ithal yoğunluğu yüksek ürünler listesi güncellenerek vergi düzenlemesi gerçekleşecek.
KONUTA EMLAK BANKASI DESTEĞİ
- Yeni kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri tahsis edilecek.
- Güneş, rüzgar, enilenebilir enerji ve yerli kömür kaynaklarının elektrik üretimindeki payı artacak.
- Türkiye Kalkınma Bankası, sermaye piyasalarını kuvvetlendirmesi ve kalkınmaya destek vermesi amacıyla yapılandırılacak.
- Türkiye Emlak Bankası, gayrimenkul finansmanını yönlendirecek bir banka haline getirilecek.