Yeni nesil Sabancı 3 yılda oluşacak
Sabancı Holding’in yeni CEO’su Mehmet Göçmen, 3 yıla yayılacak bir süreçte ellerindeki ‘big data’yı ve beşeri sermayeyi daha iyi değerlendiren, belirsizliğin yeni normal olduğunu kabul edip yatırımlara ara vermeden devam eden bir gruba dönüşeceklerini söyledi
Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, Sabancı Holding’te 3 yıla yayılacak bir süreçte yapılacak değişimlerle yeni bir yönetim anlayışının egemen olacağını açıkladı.
2003 yılında Sabancı Grubu’na bağlı Akçansa’da çalışmaya başlayan ve 30 Mart’ta yapılan Sabancı Holding Genel Kurulu’nda CEO’luğa getirilen Mehmet Göçmen, ilk kez basının karşısına çıkarak holdingin geleceğine ilişkin yaptıkları planlamayı anlattı.
Çalışan ‘like’ alacak
30 Mart’taki genel kurulla kariyerinde yeni bir dönemin başladığını vurgulayan Göçmen, görevinin ülkeye ve holdinge karşı sorumluluklar yüklediğinin bilincinde olduğunu söyledi. İş hayatına atıldığı günlerden sonra çok fazla değişim olduğunu artık bilginin çok hızlı ulaşılabilen bir meta olduğunu kaydeden Göçmen, yeni neslin bilgiye çok çabuk ulaşabildiğini belirterek, “Gençlerin hayata bakışı bizden çok farklı. Sürekli sorgulayan, geri bildirimler almayı seven, almadığı zaman benimle ilgilenmiyorlar diyen bir insan profili var artık” dedi.
29 milyonluk big data
Kendilerinin de bu anlayışa yönelik olarak 3 yıl içinde “Yeni Neslin Sabancısı”nı hayata geçireceklerini dile getiren Göçmen, ekibiyle birlikte bunu hayata geçirme iddiasıyla yola çıktıklarını ifade etti.
Mehmet Göçmen, yeni yönetim modelini anlatırken big data diye nitelendirdiği holdinge bağlı şirketlerin müşterileriyle ilgili bilgilerin ellerinde olduğunu, bunun toplamının 29 milyona ulaştığını, buna ek olarak Enerjisa’nın da 9 milyon evle ilgili bilgiye sahip olduğunu hatırlattı. Göçmen, başka bir özel kurumda olmayan bu önemli bilgiyi nerede ve nasıl değerlendireceklerini araştırdıklarını dile getirdi.
Göçmen, ikinci olarak holding içinde yetenek yönetimi birimi kuracaklarını ve beşeri sermaye yönetimine önem vereceklerini söyledi. Bu birimin holdingin en üst noktasından yetenekleri takip edeceğini vurgulayan Göçmen, “Sınırlı yeteneklerin arz talep dengesini daraltacağı açıktır. Biz yetenekli çalışanlarımızdan, gençlerimizden yararlanacağız” dedi.
Göçmen, yönetim ve yönetişim olarak organize olunacağını ve merkezden şirketlerin yönetileceği bir yapıdan merkezde şirketlerin bir arada çalışacağı platforma dönüşeceğini belirtti. Göçmen, “Yeni Sabancı, yönetim modeli, beşeri sermaye, big data ve finansal kaynaklara ulaşma ve kullanma konusunda etkin olacak” dedi.
Holding hissesi % 40 iskontolu
SABANCI Holding CEO’su Mehmet Göçmen, holdinglerin yüzde 10-15 iskontolu değerlenmesinin kabul edilebilir olduğunu belirtirken “Bizim hisselerimiz en az yüzde 40 iskontolu. Kendimizi iyi anlatamamış, iletişimde sıkıntı yaşamış olabiliriz” diye konuştu.
Otomobili değil de komponentlerini üretmek daha heyecan verici
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD toplantısında yerli otomobille ilgili olarak, “Bir babayiğit çıkaramadık. O halde dükkanı kapatıp gidelim” demişti. Toyota ve Temsa ile otomotiv tecrübesi olan Sabancı Grubu’nun CEO’suna bu konu soruldu. Göçmen, “Biz yerli elektrikli otobüs üretiyoruz. Ayrıca bir otomobili monte etmektense onun en can alıcı komponentlerini üniversiteyi de içine alan bir çerçeve içinde geliştirmeyi daha heyecan verici buluyoruz. Bizim geçmişi kopya edecek bir lüksümüz olmamalı. Katma değer yaratacak yeniliklere odaklanmamız lazım” diye konuştu.
2017 yatırımımız 5 milyarı geçecek
Türkiyenin en önemli sorunlarından birinin istihdam olduğunu, 29.7 olan genç yaş ortalamasının her yıl 1 milyon kişinin istihdamının sağlanmasını zorunlu kıldığına dikkat çeken Göçmen, bunun için büyüme rakamının yüzde 6.5 olması gerektiğini savundu. Göçmen, Sabancı Holding olarak bütün yatırımlarının ülke sınırları içinde olduğunu dile getirerek şöyle dedi: “2017 yılı için hedeflediğimiz yatırımlarımız kesintisiz devam ediyor. 4.5 milyar lira olan yatırım hedefimizi yükselttik. Yatırımlarımız enerji, sanayi, hizmet ve çimento ile ilgili olacak. Üzerine 500-700 milyon liralık ilave yatırımla hedefimiz arttı. Yani 2017 yatırım rakamımız 5 milyar lirayı geçecek gibi. Ciroda iki haneli büyümeyi hedefliyoruz. Kârın da EBİTDA olarak yüzde 15 civarında olacağını bekliyoruz.”