Yeni iş alanı enerji ve sağlık olacak
Türk Telekom, 5 yıllık bir stratejik plan hazırladı. Yeni plana göre, sabit internet ve mobile odaklanacak olan şirket, enerji ve sağlıkta da risk sermayesi yatırımı yapacaklarını söyledi
Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, birçok telekom şirketinin üçer yıllık stratejik planlar hazırladığı bir dönemde, Türk Telekom olarak 5 yıllık bir stratejik plan hazırladıklarını belirterek, “Bu Türkiye’nin geleceğine, şirketin pozisyonuna ve büyüme potansiyeline olan güvenimizin bir göstergesi” dedi. Teknoloji, pazarlama, satış ve müşteri servisleri gibi alanlarda hizmet verdiklerini anlatan Doany, gelecek dönemde sağlık, mobil aplikasyonlar, elektrik dağıtım şirketleri iş birlikleri ve ekosistemi geliştiren teknoloji fikirlerinin yatırım yapılacak yeni iş alanları olacağını açıkladı.
Doany, 5 yıllık stratejik planlarını şöyle anlattı: “Şirketimiz, iki önemli alana odaklanacak. Bir yandan ülkemizdeki her bireyin günlük hayatına dokunan yeni ürün ve hizmetlerimizle kitlesel pazarda kârlı büyümemizi sürdüreceğiz. Bir yandan da uluslararası iş birlikleri ve iştiraklerimizin de sağladığı sinerjiyle Ar-Ge’ye daha fazla odaklanacağız. Akıllı şehirler ve geleceğin teknolojilerine daha fazla yatırım yapacağız. Böylece geliştirdiğimiz katma değeri yüksek çözümlerimizle Türkiye’nin en iyi şirketlerinin dijital dönüşümüne liderlik etmeyi planlıyoruz.”
Büyüme internette
Doany, 5 yıllık stratejik plan kapsamında Türk Telekom’un önümüzdeki dönem büyümesinde sabit internet ve mobilin önemli bir yer tutacağını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’nin hedeflediği kalkınma atağını gerçekleştirebilmesinde internetin kilit bir rolü bulunuyor. Bu kapsamda kitlesel pazarda sabit internette büyümeye daha fazla odaklanacağız. Gelecek internette ve Türkiye’nin yüzde 98’ini kapsayan altyapı yatırımları ile Türk Telekom bu konuda oldukça avantajlı bir konumda. Dolayısıyla internet ve mobilde daha hızlı büyüyeceğimiz bir döneme giriyoruz. Mevcut altyapımızı kullanarak daha uygun koşullarda internet hizmetini, daha fazla sayıda eve ulaştırmayı hedefliyoruz. Ciddi bir maliyet avantajı yakalayacağımız bu alanda Türkiye’de yüzde 48 seviyelerinde olan internet penetrasyonunu yüzde 70’lerdeki AB ülkeleri seviyelerine yükseltilmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.”
PAUL Doany, Türk Telekom’da sahip oldukları yüzde 55’lik paya yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: “Türk Telekom içinde yaşanan bir şey yok. Herhangi bir satış sürecini biz yönetmiyoruz, her şey yolunda gidiyor. Bizim yaptığımız şey, hisseyi her kim alırsa onlara yardım edebilmek adına, öncelikle gelir büyümesi ve marj iyileşmesi sağlayabilecek 5 yıllık bir iş planını ortaya koyabilmektir. Hisseleri her kim alırsa alsın çok mutlu olacak. Bu süreç OTAŞ’a kredi veren bankalar tarafından yönetiliyor. Bu hisseleri her kim alırsa bir iki yıla kalmadan çok yüksek değerlerle geri dönüş almaya başlayacak. Geri kalanlar bizim işimiz değil.”
En büyük zorluğumuz kur
Argela, Innova ve Sebit’e yaptıkları yatırımların bugün meyvelerini topladıklarını ifade eden Paul Doany, “Analistlerin Türk Telekom hisseleri için yatırımcılara alım önerisi geçen yıl yüzde 45 iken, bu yıl yüzde 65’e çıktı. Bunu çok önemli görüyoruz” dedi. Doany, Türk Telekom’un verimli bir şekilde borçlanan bir şirket olduğundan bahsederek, “Net borç/Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) oranımız 1.96 oldu. Türk Telekom fazla borçlanan bir şirket değil. En büyük zorluğumuz kur” diye konuştu.
İştirakler borsa yolunda
Türk Telekom CEO’su Paul Doany, sağlık ve enerji sektörlerinde risk sermayesi yatırımları yapacaklarını söyledi. Şirketin yakında 5 risk sermayesi yatırımı açıklayacağını bildiren Doany, bu 5 şirketteki hisse oranlarının yüzde 25 ile yüzde 30 arasında olacağını kaydetti. İştirakleri için de halka arzın gündemde olduğu ifade eden Doany, “İştiraklerimizin değerini artırıp borsada kote etmeyi düşünüyoruz” dedi.