Yeni hükümet İşsizlik Fonu’na ‘dokunacak’
Ekren, “İşsizlerin İşsizlik Fonu’dan yararlanma koşullarını hafifleteceğiz, fonu daha etkin kullanacağız" dedi.
Yeni hükümetin ‘acil eylem planı’nda işsizliğin öncelikli hedef olduğunu belirten Koordinatör Bakan Nazım Ekren, “İşsizlerin İşsizlik Fonu’dan yararlanma koşullarını hafifleteceğiz, fonu daha etkin kullanacağız. Fon, işsizliği önlemek amacıyla bazı projelerde kullanılacak” dedi
Yeni Hükümet, işsizlik maaşı ödemeleri dışında kullanmadığı ve 27 milyar YTL’ye ulaşan İşsizlik Sigortası Fonu’na yeni dönemde ‘dokunacak.’ Başta Türk-İş olmak üzere işçi sendikalarının “İşsizlik Fonu’na dokunmayın. Bir kez delinirse kamu finansmanında da kullanılır. Daha önceki fonlara ne olduğunu hatırlayın” diyerek karşı çıktığı uygulama, yeni hükümetin gündemine alındı.
Güvence verilecek
60’ıncı Hükümet’in Acil Eylem Planı’nın belirleneceği toplantı öncesinde soruları yanıtlayan Koordinatör Bakan ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, yeni hükümetin eylem planında işsizliğin öncelikli hedef olduğunu belirtti. Ekren, “İşsizlik Fonu’na dokunacak mısınız?” sorusuna “İşsizlerin fondan yararlanma koşullarını hafifletecek, fonu daha etkin kullanacağız. Fon, işsizliği önlemek üzere bazı projelerde kullanılacak” dedi.
İşsizlikle mücadelenin ana hedeflerden biri olduğunu belirten Ekren, ekonomik ve sosyal uzlaşma ile istihdam ve işsizlik konusunda yeni açılımlar sağlayacak düzenlemeler yapacaklarını kaydetti. İşsizliğin azaltılması konusunda geçen dönem performansının ekonominin diğer göstergeleri kadar iyi seyir izlemediğini anlatan Ekren, “İşsizlik Fonu kullanımı amacına uygun şekilde hem işsizlerin yararlanma oranının artırılmasını planlıyoruz. İstihdamı artıracak yeni bir açılıma imkan verip vermeyeceğine de bakılacak” diye konuştu.
Hükümetin yeni düzenlemeyi tarafların uzlaşısıyla hayata geçirmek istediği, gerekirse fonun amaç dışı kullanılmayacağına ilişkin kaygıları giderecek “emniyet sübapları” olacağı yönünde güvence verebileceği ifade ediliyor.
Maaş da artacak
Fondan yararlanmak için istek ve kusuru dışında işini kaybetmek, son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemek gibi şartlar gerekiyor. İşsizlik maaşı 600 gün çalışana 180, 900 gün çalışana 240, bin 80 gün çalışana 300 gün ödeniyor. Hükümetin prim ödeme gün sayısını 360 güne, sürekli çalışmış olma şartını da 90 güne indirebileceği ifade ediliyor. Maaş ödeme süresinin de en az 240 güne çıkarılabileceği belirtiliyor. En düşük işsizlik maaşı asgari ücretin yarısından az olamıyor. Yapılacak değişiklikle bu tutar da yükseltilecek.
27 milyar YTL’lik fon var, işsizlik maaşını 100 bin kişi alabiliyor
TÜRK İş Kurumu’nun verilerine göre, İşsizlik Sigortası Fonu’nun toplam varlığı 27 milyar YTL’yi aşmış durumda. Sadece faiz geliri 16.3 milyar YTL olan İşsizlik Fonu’nda biriken 28.3 milyar YTL’den İşsizlik Sigortası giderleri olarak dağıtılan miktar 1.3 milyar YTL’de kaldı.
Halen 100 bin 184 kişi işsizlik maaşı alıyor. Ancak Türkiye’de resmi işsiz sayısı 2.5 milyonu geçiyor.
İşçi ile işveren fon için kapışacak
TÜRK-İŞ, İşsizlik Fonu’nun delinmesinden büyük endişe duyuyor. Özellikle bir süre önce TOBB’un dile getirdiği “Fon’dan işverene SSK prim desteği sağlanması” önerisi Türk-İş’in kaygılarını artırmıştı. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, “Prim desteği ile değil, yatırım yapma isteğiyle işsizlik ortadan kalkar. İşsizlik Fonu’ndan para alarak işsizlik ortadan kalkmaz” diye veryansın etmişti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, “İşsizlik Fonu’ndan işverene 1 milyon kişi için 3.3 milyar YTL SSK prim desteği verilsin” önerisini tekrarlamıştı.
Gerçek işsizlerin sayısı 4.2 milyon
TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) işsizliği yüzde 8.8 olarak açıklamasına karşın, gerçek işsizlik oranının yüzde 15.3 olduğu hesaplandı. Gerçek işsizlerin sayısı da 4 milyon 256 bin kişi olarak belirlendi. TÜİK verilerinden yapılan hesaplamaya göre, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarını kapsayan dönemde gerçek işsiz sayısı, açıklanan 2 milyon 285 binin üzerinde gerçekleşti. TÜİK’in işsiz sayısına dahil etmediği iş aramazken çalışmaya hazır olanlar ve mevsimlik çalışanlarla işsiz sayısı 4 milyon 256 bin kişi oldu. Böylece gerçek işsizlik oranı yüzde 15.3 olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı döneme göre gerçek işsizlikte 0.3 puan gerileme oldu.