Yeni faiz mesajı!
İlk gongu Erdoğan'ın çaldığı İstanbul Borsası açılışında önemli açıklamalar...
İMKB, 27 yıl sonra yerini Borsa Istanbul’a (BİST) bıraktı. İlk işlem gününde gongu çalan Başbakan Erdoğan, yüzde 6 seviyesindeki faiz için, “Bu rakamı da fazla buluyorum. Temennim kısa sürede bunu düşürerek tüketici üzerindeki baskıyı kaldıralım” dedi.
İstanbul’un dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olması yolundaki en önemli adımlardan biri daha atıldı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İKMB) 27 yıl sonra tarih olurken Borsa İstanbul A.Ş. (BİST), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi yönetiminin gongu çalmasıyla işleme başladı. Erdoğan, açılışta ‘faizler düşmeli’ mesajı verdi.
Erdoğan, iktidarı döneminde faiz oranlarında tarihi düşüşler yaşandığını belirterek, “Yüzde 63’ten aldığımız faizleri şu anda yüzde 6’lara kadar çekmiş durumdayız. Tabii ben bu yüzde 6’yı da fazla görüyorum, bunu da söyleyeyim. Ben yüzde 6’lık faizin de bir baskı olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Temenni ediyorum ki, kısa zamanda bunu da daha da düşürmek suretiyle özellikle faiz baskısını bu ülkenin tüketicileri üzerinden kaldırmış olalım” dedi.
140 yıllık tarih
BİST, Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İbrahim Turhan’ın gonguyla işleme açıldı.
Gongu çalarken, ”Borsa İstanbul’un tüm iktisadi hayatımızın en önemli noktası olarak şu anda gongunu çalıyoruz” diyen Erdoğan, şunları söyledi:
“140 yıl önce, Dersaadet Tahvilat Borsası’nın kurulmasıyla başlayan Türkiye Sermaye Piyasaları tarihinde çok önemli bir dönüm noktasına şahit oluyor ve bunun heyecanını yaşıyoruz. İnşallah, önümüzdeki günlerde, İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın da katılımı artık resmen de gerçekleşecek. Hem sermaye piyasalarımızın gelişimi hem ekonomimizin daha da büyümesi için önemli bir adımı atmış olacağız.”
Londra gibi olacak
İstanbul’un finans merkezi olma hedefinin de Borsa İstanbul ile güçleneceğini vurgulayan Erdoğan, hedefleri şöyle anlattı:
“New York, Tokyo ve Londra gibi İstanbul’un da finans merkezi olma vasfını, bu güçlü borsa ile perçinleyeceğini umuyorum. İnşallah, borsamızın bu yeni yapısı, 2023 hedeflerimizle de paralel olacak, hedeflere ulaşmamızda bizi daha da motive edecektir.”
Notçulara: Ben herhalde matematik bilmiyorum
Başbakan Tayyip Erdoğan, elde edilen başarıyı sadece kredi notlarıyla ölçmediklerini belirterek, şunları söyledi: “Kredi notlarına da pek önem vermiyorum onu da söyleyeyim. Çünkü orada gizli bir hesap var ve gizli bir ideoloji yatıyor. Adil olan ortaya konsa, şu anda BB- falan olmayız. Oralarda dönenleri gayet iyi biliyorsunuz. Türkiye’nin gerçek durumu bu değil. Kredi notları boyutuyla da Türkiye’nin notunu yine istemeye istemeye de olsa artırıyorlar. Batan ülkelere bakıyorsunuz derecelerini artıyorlar. Nasıl oluyor, herhalde matematik bilmiyorum.”
Terörün 29 yıllık toplam maliyeti 300 milyar $
Başbakan Erdoğan, yatırımlar arttığı anda, Türkiye’nin sıçramasına çok farklılık kazandıracağını dile getirerek, şöyle devam etti: ”Düşünün ki güney doğuda, doğuda yatırımlar artmaya başlamıştır, o andan itibaren Türkiye çok farklı bir yere gelecektir. Çözüm sürecinin en önemli sonuçlarından biri de kesinlikle ekonomik göstergeler, ekonomik neticeler olacaktır. Yapılan bir hesaplamaya göre, terörün Türkiye’ye son 29 yıldaki maliyeti yaklaşık 300 milyar dolardır. Terörle mücadeleye harcanan çok ciddi bir maliyet var. Yapılamayan yatırımlar var. Tahrip edilen yapılar var.”
10 bin liradan 360 milyar $’a
İMKB, 25 Aralık 1985’te Cağaloğlu’nda Ziraat Bankası’na ait binada dönemin Başbakan Yardımcısı Kaya Erdem tarafından açılmıştı. Açılışının ardından ilk işlemlerine 2 Ocak 1986 tarihinde başlayan İMKB, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik krizler, yakın coğrafyada yaşanan savaşlar ve belki de en çok seçim dönemi süreçlerinden etkilenen bir seyir izledi. 1986 yılında sadece 0.01 milyon TL
(10 bin lira) olan işlem hacmi, bugün 360 milyar dolara ulaştı. Bugün tamamen elektronik ortamda yapılan işlemler 90’larda sadece telefon ve ‘tahta’ ile yürütülüyordu.