Yediğin balık hangi denizden QR kodla öğren
Metro Toptancı Market, Sür-Koop’a bağlı 572 kooperatif ve binlerce balıkçıyla anlaştı. Böylece QR kod etiket sistemiyle, balığın ağdan çıkıp çatala uzanan tüm sürecini izlemeye aldı
Sürdürülebilir balıkçılık için daha önce ‘Kızına bak anasını al’ ve ‘Palamutlar Nerede?’ projelerini hayata geçiren Metro Toptancı Market, yeni bir projeye başladı. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği’ne (Sür-Koop) bağlı 572 kooperatifle ve binlerce balıkçıyla anlaşan şirket, balığın ağdan çatala uzanan tüm tedarik sürecini kayıt altına alarak QR kod etiket sistemiyle izlenebilirliğini sağladı.
80 bin ton balık sattı
“Bugünün balığını yarına da bırakalım” sloganıyla yola çıkan şirket, proje kapsamında, limanlarda ve karaya çıkış noktalarında su ürünleri kasalarına konulan balığın hangi sularda, hangi tekne ile ve ne zaman avlandığını belirten izlenebilirlik bilgilerini kayıt altına alıyor. Bu bilgiler satış aşamasında kasalara veya poşetlere konulan QR barkod ile müşterilerin bilgisine sunuluyor. Şirket, sadece balık boy ve avlanma dönemi yasaklarına uyan balıkçılarla çalışırken, aynı zamanda geleneksel balıkçılığı da koruma altına almayı hedefliyor. Metro Toptancı Market Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan, projeyle ilgili şunları söyledi:
“Balıkçılarla el ele verdiğimiz bu proje ile lüfer, palamut, hamsi ve istavrit balıklarını, Türkiye denizlerinde avlanan balıkçılarımızın alın terini koruyan Merkez Birliği’ne bağlı (İstanbul, Rize, Çanakkale ve Adana) kooperatiflerden de tedarik etmeye başlıyoruz. Bu satın alma süreci sayesinde ağdan çatala uzanan yolculuğu izlenebilir kılıyor ve geleneksel balıkçılığı koruma altına alıyoruz. Türkiye’nin en çok balık satan marketi olarak kuruluşumuzdan bu yana
80 bin ton balık sattık ve balık reyonlarının yatırım maliyeti 41 milyon TL’ye ulaştı. 33 mağazamızda balık reyonlarına her yıl ortalama 13.4 milyon liralık harcama yapıyoruz ve balık kategorisinde 200 kişiyi istihdam ediyoruz.”