Gazete Vatan Logo

Yazarkasa POS’ta denetime çıkıyoruz

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın, “Yeni nesil yazarkasa kullanımıyla ilgili başkanlığımız denetimlere başlayacak. Zorunluluğa uymamanın cezası 1.200 lira” dedi.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın, kayıtdışılığın engellenmesine ve vergi gelirlerine önemli katkısı olan yeni nesil yazarkasa kullanımıyla ilgili denetimlerden önce zorunluluk kapsamındaki mükelleflerin eksikliklerini gidermesini talep ettiklerini belirtti.

Vergide artış var

Dakın, söz konusu zorunluluğa uymamanın cezai müeyyidesinin 1.200 lira olduğunu söyledi.

Dakın, yeni nesil yazar kasalarla POS makinesi ve yazarkasanın bir araya geldiğini, böylece kartla yapılan alışverişler için hem POS makinesi hem yazarkasa işlemlerinin tek işleme indiğini ifade etti. Yeni uygulamanın ilk etkilerine bakıldığında 2014’ün ilk 3 ayında dahilde alınan KDV’nin tahakkuklarında yüzde 19’luk, tahsilindeyse yüzde 15’lik bir artış görüldüğü bilgisini paylaşan Dakın, bu geçiş sürecinde yaklaşık 300 bin POS makinesinin yeni nesil yazarkasaya dönüşmesi beklenirken bu rakamın 100 bin civarında kaldığından yakındı.

Eksiklikler giderilecek

Mustafa Dakın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uygulanması artık zorunlu olan, kayıt dışılığı engellemeye ve ülkemizin vergi gelirlerine önemli katkısı olan yeni nesil yazarkasa kullanımı ile ilgili Başkanlığımız denetimlere başlayacaktır. Denetimlerden önce geçmesi zorunlu olan mükelleflerimizin eksikliklerini gidermesini talep ediyoruz. Söz konusu zorunluluğa uymamanın cezai müeyyidesi 1.200 lira özel usulsüzlük cezasıdır. Yapılacak denetimlerde mükelleflerin cezalandırılmasından daha ziyade uygulamanın teşviki ve eksikliklerin sözlü uyarımı şeklinde olacaktır.”

Kimler kullanmak zorunda?

YENİ nesil yazarkasa kullanmak zorunda olan mükellefler şöyle sıralanıyor: Perakende faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar, lokantalar, dışarıdan gelen müşterilere de hizmet veren otel restoranları, seyyar POS kullanan eczaneler, kapıda teslimatlı tahsilat yapan işyerleri, yol kenarı otopark hizmeti verenler.

Haberin Devamı