Yavaşlama 2. çeyrekte başladı, 3’te derinleşti
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek alınan tedbirleri değerlendirdi: Büyümede aşağı yönlü, cari açıkta bir miktar yukarı yönlü değerlendirme yapılabilir. Ekonomide geçici bir yavaşlama var. Onun için alınan önlemler bu kapsamda değerlendirilmeli
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyüme hedeflerinin aşağı yönlü revize edilebileceğini söyledi. Şimşek özel bir televizyon kanalında katıldığı programda, “Ekonomik hedeflerde revizyona gidilebilir. Büyüme hedeflerinin aşağı yönlü, cari açık beklentisi yukarı yönlü revize edilebilir. Çalışmalar sürüyor” dedi.
Şimşek, 2010-2015 döneminde Türkiye’nin ortalama yüzde 5.2 büyüdüğüne işaret ederek, bunun OECD ülkeleri arasında en yüksek büyüme olduğunun altını çizdi. Şimşek, “Geçici olarak büyümede bir yavaşlama var. İkinci çeyrekte başladı fakat üçüncü çeyrekte muhtemelen bir miktar derinleşti. Onun için bu tedbirlerin tamamını bu çerçevede görmek lazım. Bizim görevimiz bu ince ayarları zamanında yapabilmek, erken aşamada gereken tepkiyi verebilmektir” ifadelerini kullandı.
Bazı makroihtiyati terdbirlerin ekonomide alan açmak açısından gevşetildiğine işaret eden Şimşek, “Cep telefonu ithal ürün olduğu için kapsam dışı kaldı. İthalatı artıracak noktalarda esnekliğe gidilmedi” dedi.
Markette taksit doğru değil
Şimşek, market alışverişine taksiti de doğru bulmadıklarını söyledi. Cari açık ve enflasyon tarafında sıkıntı yaşanması durumunda önlemlerin tekrar gözden geçirileceğini kaydeden Şimşek, hükümetin attığı adımların büyümeye olumlu etki edeceğini, enflasyon ve cari açık üzerinde kısıtlı etki göstereceğini kaydetti.
Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin açıklamasına da değinen Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşunun, başarısız darbe girişiminin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin kaybolduğuna işaret etmesinin önemli olduğunu vurguladı. Şimşek, küresel faiz oranlarının hızlı bir şekilde yükselmesinin düşük bir olasılık olduğunu, Fed’in muhtemelen Aralık’ta faiz artıracağını söyledi.
İnce ayar meselesi
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kredi kartı taksitleri ve bireysel kredilere yönelik kararların ekonomiyi desteklemeye yönelik olduğunu belirterek, “Daha önce bu konuda alınan tedbirler amacına ulaştı. Şimdi tersi bir durum ile karşı karşıyayız. Bu, ekonomide ince ayar meselesi gibi bir şey” dedi. Tüketicilere yönelik tedbirlerin 2011 sonrasında ekonomideki yaşanan aşırı ısınmayı, büyümede görülen aşırı oynaklığı engellemek ve yumuşak inişi başarmak için alındığını anlatan Şimşek, söz konusu makro ihtiyati tedbirlerin çok başarılı olduğunu söyledi. Şu anda tüketici kredilerinin reel olarak düştüğünü, genel anlamda da toplam kredilerdeki artış hızının enflasyona oldukça yakın seyrettiğini anlatan Şimşek, bunun öngördüklerinden daha hızlı bir gerilemeyi ifade ettiğine dikkati çekti.