Yatırımlar için kaynak var
Yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerine dikkati çeken Binali Yıldırım, “Yatırımlar için kaynak problemimiz yok. Her şeyden tasarruf olur ama yatırımdan kısıtlama olmaz. Yatırım ülkeyi geleceğe hazırlamaktır” dedi. Başbakan, şöyle devam etti: “Yatırımın kalitesi de önemli. Altyapı yatırımlarına, istihdam oluşturacak, büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara çok daha fazla kaynak ayıracağız. İlk yatırımları 2017’de 2016’ya göre artırmış olacağız. Bunların bir kısımını bütçeyle yapacağız ama büyük bir kısımında da alternatif finans yöntemlerini kullanacağız. Türkiye’de dünyanın en büyük havalimanını, en geniş asma köprüsünü, dünyanın 4’üncü büyük köprüsünü ve birçok 5-6 bin yataklı şehir hastanesini kamudan, bütçeden kaynak kullanmadan yaptık. Bunların hepsini topladığımız zaman 50 milyar dolar yapıyor. Kaynak var, illa bütçeden yapmamız gerekmiyor, ‘Para yok, yatırım yapmayalım’ böyle bir şey yok. Nasıl büyüyeceğiz? Hem büyüyeceğiz, hem kaynak üreteceğiz, hem de enflasyonu kontrol altına alacağız.”
ENFLASYONDA 2017 HEDEFİ YÜZDE 6.5
Ekonomik büyümenin yanı sıra ikinci temel amaçlarının enflasyonu düşürmek olduğunu belirten Binali Yıldırım, “Bu yıl planladığımız şekilde, öngörülemeyen bir şey olmazsa yüzde 7.5 seviyesinde enflasyonla sezonu kapatmış oluyoruz. 2017’de hedef daha düşük, yüzde 6.5. 2018’de yüzde 5 seviyesine gerilemiş oluyor. Enflasyonu sürdürülebilir düşük bir orana çekeceğiz, bu büyüme için çok önemli” dedi.
BAKANLARA BÜTÇE TEŞEKKÜRÜ
Başbakan Binali Yıldırım, 2017 bütçesinin hazırlandığını ve 17 Ekim’de Meclis’e sunulacağını söyleyerek, şunları kaydetti:
Yüzde 2’nin altında kalır
“2017’de bütçe açığını yüzde 2’nin altında tamamlamış olacağız. Turizm gelirlerimiz yüzde 40 azaldı, sonra biraz toparladı. Bir darbe geçti, terörle mücadele ve 1 Kasım seçimlerinde vatandaşa, çalışanlarımıza verdiğimiz vaatler vardı. 1 Ocak’tan itibaren asgari ücret, vergi kolaylıkları, gençlere teşvikler... Ciddi anlamda bir kaynak aktarımı söz konusu oldu. Tarımda da maalesef kurak bir yıl geçirdik. Bütün bu olumsuzlara rağmen, bütçe açığını yüzde 2’nin altında yani 1.6 düzeyinde tutmayı başardık bu çok büyük bir başarı. Bunun için Maliye Bakanımız başta olmak üzere bütün bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu yükseğe çıksaydı, diğer yıllarda bunun bedelini ödeyecektik.”
Satarken azimli alırken nazlı
Binali Yıldırım, cari açık ile ilgili iradın masrafı kurutmadığını, açık olduğunu ve daha çok satmak gerektiğini söyledi.
“Satarken azimli, alırken nazlı olacağız” diyen Yıldırım, içeride yapılan bir şey varsa fuzuli yere dışarıdan alınmaması, fiyatların rekabetçi seviyeye düşürülmesi gerektiğini kaydetti. Yıldırım, ihracatçılara verdikleri desteği artıracaklarını belirterek, şöyle devam etti: “Diyelim 1 milyon dolarlık ihracat yapıyorsun, geldin dedin ki, ‘Bu sene ben 200 bin dolar daha fazla ihracat yapacağım’, kardeşim yapacağın bu 200 bin dolar için sana ilave destek vereceğiz, artıracağın miktar için teşvik verilecek. Belirli destekler var. Mevcut desteklerin üzerine bir destekten bahsediyoruz. Bunun için Eximbank’ın destek bütçesini artırıyoruz, 3 katına çıkarıyoruz. Eskiden 1 milyar liraydı, şimdi 1 milyar dolara çıkarıyoruz. Böylece cari açığı azaltma yönünde kararlı bir programımız olacak.”