‘Yatırım yapmayanlar 4.5G öncesi panikte’
Türkiye’yi bölgenin teknoloji üssü haline getirme hedefiyle çalıştıklarını söyleyen Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, “Türk Telekom Grubu son 10 yıldır fibere büyük yatırım yaptı. Yatırım yapmayanlar ise 4.5G öncesi panikte” dedi
Geçen hafta Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan’ın Social Good Summit Zirvesi’nde yapacağı konuşmayı izlemek için New York’taydık. Zirvenin ardından buluştuğumuz Aslan, fiber yatırımlarından 4.5G’ye birçok konuda sorularımızı yanıtladı. Özellikle fiber konusundaki yatırımlarına değinen Aslan, Türkiye’ye son 10 yılda lisans bedelleri hariç 20 milyar TL yatırım yatırdıklarını, bu rakamın tüm operatörlerin yaptığı yatırımın yüzde 51’ine denk geldiğini hatırlattı.
Ayrı yatırıma gerek yok
2015 yılı ikinci çeyrek rakamlarına göre, 81 ilde 202 bin kilometre, Türk Telekom International ile 20 ülkede 40 bin kilometre fiber altyapıya sahip olduklarını kaydeden Aslan, “Türkiye’de fiber altyapıya 10 yıl önce daha ülke ihtiyacı oluşmadan, sektörün gündem konusu bile değilken yatırım yapmaya başladık. Kriz dönemlerinde bile bu yatırımlarımıza ara vermeyerek, neredeyse tek başımıza Türkiye’yi fiber ağla donattık. Biz bu vizyonla hareket ederken diğer operatörler kısa vadeli stratejilerle fiberde yatırım yapmayı tercih ettiler, sadece birkaç şehre fiber kablo döşediler” diye konuştu.
Rami Aslan, Türk Telekom Grubu’nun sahip olduğu fiberin paylaşımına ilişkin iddiaları da yanıtladı. Altyapıyı paylaşmanın regülasyonlarla düzenlenmiş bir konu olduğunu anlatan Aslan, şöyle devam etti: “Paylaşmama gibi bir durum söz konusu bile değil. Sektör oyuncuları bu alandaki ihtiyaçlarının büyük bölümünü halihazırda bizden karşılıyorlar. Toptan satış birimimiz diğer operatörlerle bu paylaşımların ticari anlaşmasını uzun süredir yapıyor. Ülkemizin her alanda en ileri teknolojiye ve alt yapı ile üst yapıya sahip olması için simdi yeni bir vizyonu ortaya koyuyoruz. Bunun için de sadece bugünü ve kendimizi değil, yarını ve ülkemizi düşünerek sektör oyuncu ve paydaşlarına çağrıda bulunuyoruz. Diyoruz ki; ‘Gelin kendimizi dar kalıplar, basit hesaplar ve sınırlar içerisinde tutmayalım. Büyük düşünüp sınırlarımızı aşalım. Hep birlikte Türkiye’yi, içinde bulunduğu coğrafyanın, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya’nın ‘Telekom Üssü’ yapmak üzere canla başla çalışalım. Bunu yapmak için herkesin ayrı ayrı yatırım yapmasına da gerek yok. Altyapı sadece fiber demek değildir. Fiberi de mobili de paylaşalım. Mobilde altyapı yabancı vendorlardan alıyoruz. Bunu da ULAK Projesi’yle değiştirip yerli üretime destek verip, mobilde yerli baz istasyonu kullanmak istiyoruz. Mobilde yurtdışından aldığımız ekipmanlar yüzünden Türkiye ekonomimize 10 milyarlarca dolarlık yük yaratıyoruz. Bir de anten çöplüğü var ki ona da çözüm bulmamız lazım. Bu alanlarda mükerrer yatırım yapılmamasını sağlamalıyız.”
Ödüllendirilmesin
Rami Aslan, Türkiye’nin bölgenin iletişim üssü olması için çalıştıklarını, bunun da yatırımla olabileceğini dile getirdi. Türkiye’nin telekomünikasyonda önde gelen ülkelerdeki modelleri uygulaması gerektiğini, Güney Kore, ABD ve Singapur’da altyapı paylaşımı konusunda operatörlerin ciddi destekler aldığını kaydeden Aslan, şöyle konuştu: “Onlardan daha başarılı olmak istiyorsak kim yatırımcı, kim değil bunun öncelikle belirlenmesi lazım. Yatırımcının yatırımlarını sürdürebilmesi için teşvik ve destek gerekiyor. En önemlisi Türkiye’de yatırım yapmayanları ödüllendirmemek lazım. Biz büyük düşünüyoruz. Rakiplerimizin iki adım önünde olmak için çalışıyoruz. Türk Telekom Grubu son 10 yıldır fibere büyük yatırım yaptı. Sadece bize değil tüm GSM ve alternatif operatörlere yetecek altyapımız mevcut. Şu andaki trafik kapasitemizin sadece yüzde 10’u civarında. Yatırım yapmadıkları için bunun rahatsızlığı hissedenler var. Yatırım yapmayanlar da 4.5G öncesi panikte.”
Bu yılki toplam yatırım 6 milyar TL’yi bulacak
2015 yılında lisans bedeli hariç 2.3 milyar TL yatırım yapacaklarını açıkladıklarını hatırlatan Rami Aslan, şöyle devam etti: “4.5G ihalesine de toplam 1 milyar euro yatıracağımızı düşünürsek yaklaşık 6 milyar TL’lik yatırım yapmış olacağız. Bu yatırımların bir gecede, bugünden yarına yapılması mümkün değil. Biz şimdi uzun dönemli ortaya koyduğumuz stratejilerin meyvelerini toplayacağımız bir dönemdeyiz.” Avea’nın 1 Aralık’tan itibaren 4.5G ihalesinde aldığı 900 frekansını kullanmaya başlayacağın belirten Aslan, 800-900 ve 1800 MHz’de en iddialı operatör konumuna geçtiklerini, ihalede aslan payını kendilerinin aldığını vurguladı.
11.3 milyon haneye ulaştık AB’yi solladık
RAMİ Aslan, Türkiye’de fiber altyapının yetersiz olduğuna ilişkin iddiaların doğru olmadığını söyledi. Hanelerin yüzde 98’ine ulaştıklarını belirten Aslan, şu bilgileri verdi: “20 milyon hanenin 11.3 milyonunda fiber var. Türkiye’de Türk Telekom abonesi her 6 haneden 1’i fiber altyapı kullanıyor. Bu oran Almanya’nın 10, Fransa’nın 3.8, İtalya’nın 3.7 ve İspanya’nın 1.5 katı. 2015 verilerine göre AB üyesi 28 ülkedeki ortalama fiber penetrasyonu yüzde 5.6 iken, Türkiye’de yüzde 11. Türkiye, fiber abone sayısında 1 milyon ve üzerindeki AB ülkeleri sıralamasında 5’inci.”
Maç yayınları satışları artırdı
RAMİ Aslan, UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi yayınlarından çok memnun olduklarını anlattı. TRT ile birlikte yapılan yayınların satışlarına olumlu yansıdığını kaydeden Aslan, “Tivibu platformu üzerinden maç yayınları 1 ay önce başladı. Satışlara olumlu yansıdı. Abone artışı konusunda rakam veremem ama çok arttığını söyleyebilirim” değerlendirmesini yaptı.
Güneydoğu’da güvenliği artırdık
BİLANÇOLARININ güçlü olduğunu söyleyen Rami Aslan, şunları söyledi: “Çok sağlıklı durumdayız, şoklara karşı dirençliyiz. Hem nakit akışı hem istediğimiz krediyi alma anlamında iyi durumdayız. İşlemlerimizin çoğunu TL üzerinden yapıyoruz. Entegrasyonla önemli bir verimlilik sağladık. Kur dalgalanmasını buradan telafi ediyoruz. 2015 hedeflerimizde değişiklik yapmadık.”