Yatırım reformu
Hükümet yatırım ortamının iyileştirilmesi için reform paketi hazırladı. Pakette vergi indirimi, Ar-Ge teşviği, yabancılara çalışma kolaylığı gibi birçok destek yer alıyor.
Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi için devrim niteliğinde reform paketi geliyor. Yatırm Reform Paketi’yle üretim ve yatırım teşvik edilecek, yabancı yatırımcıların önündeki engeller kaldırılacak, vergi başta olmak üzere çeşitli düzenlemelerle iş dünyasına kolaylıklar sağlanacak.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yatırım ortamının iyileştirilmesi için yapılan çalışmanın Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu, tasarıyla yabancı yatırımcıların sıklıkla karşılaştığı konular da dahil olmak üzere kapsamlı düzenlemeler gerçekleştirileceğini belirtti.
Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulunan Canikli, paketi önümüzdeki günlerde Meclis’e sevk edeceklerini belirterek, “Vergi ile ilgili, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın alanına giren ticaret kanunuyla ilgili düzenlemeler olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla ilgili çalışmalar olacak” dedi.
Emlak vergisi muafiyeti
İşte yatırımların önünü açacak düzenlemelerden bazıları:
-Arazilere yatırım teşvik sürecince emlak vergisi muafiyeti sağlanacak.
-Yatırım belgesi ve teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalara 5 yıl emlak vergisi istisnası getirilecek.
-Ar-Ge harcamalarında yüzde 100 indirim yapılacak.
-Uluslararası şirketlerin Türkiye’deki merkezlerine yönelik vergi istisnası uygulanacak.
-Şirket açma ve kapatmanın önündeki engeller azaltılacak.
-Firmaların kuruluş maliyetleri azaltılacak.
-Birikimli hayat sigortalarından toplu çekme değil, aylık ödeme şeklinde yapılması için ilave teşvik kavramı getirilecek.
-Bölgesel yönetim merkezlerine teşvik verilecek.
-Kamu ihalelerinde ihalenin iptal edilmesi durumunda ödenen damga vergisi iptal edilecek.
Damga vergisi tek nüshadan alınacak
Damga Vergisi ve Harçlar Kanunu’nda yatırımcının maliyetini azaltacak önemli düzenlemeler yapılacağını bildiren Nurettin Canikli, “Şu an sözleşmelerin tüm nüshalarından hem damga vergisi hem noter harcı alınıyor. Düzenlemeyle sadece bir nüsha üzerinden maliyet yatırımcıya ya da iş alemine yansıtılacak” dedi. Canikli, Türkiye’de 52 yıldan beri yapılan bu uygulamaya getirilen düzenlemenin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
Yabancı çalışana Turkuaz Kart
Hükümet yabancı bilim insanlarını Türkiye’ye kazandırmak için ABD’deki Green Card benzeri ayrıcalıklar içeren yeni bir uygulama başlatacak. Yeni düzenlemeyle yabancıların Türkiye’deki çalışma şartlarında esneklik sağlanacağını dile getiren Nurettin Canikli, “Nitelikli yabancılara sürekli çalışma imkanı getiren Turkuaz Kart uygulaması hayata geçecek. Ülkemizde kısa sürede çalışacak yabancı çalışanlar ve stajyerlere de belli şartlarda çalışma izni verilecek” diye konuştu.
Suriyeli’ye kolaylık
Yabancıların Türkiye’deki çalışma izinlerinin birkaç bakanlık yerine sadece Çalışma Bakanlığı tarafından yürütüleceğini belirten Nurettin Canikli, “Suriyeli mültecilere daha kolay çalışma izni verilecek” dedi.
Faizsiz finans yaygınlaşacak
Nurettin Canikli, İslam ülkelerinden sermaye akışını hızlandırmak istediklerini kaydederek, şu bilgileri verdi: “İslam ülkelerinden sermaye akışını hızlandırmak ve oradaki finansman imkanlarının Türkiye’ye aktarılması amacıyla faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılmasının önündeki tüm engelleri kaldırıyoruz. Kurumlar Vergisi Kanunu, KDV Kanunu, Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu’nda düzenlemeler yapılıyor. Kira sertifikasına ilişkin Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yer alan istisnalar yeniden düzenleniyor. Her türlü varlık ve haklar istisna kapsamına alınıyor. Yani bu fasıl altında tanımlanabilecek, nitelendirilebilecek olan bütün varlık ile haklar istisna kapsamına girecek. Farklı kira sertifikası ihraç türlerini kapsayacak şekilde mevcut damga vergisi ve harç istisnası kapsamı da genişletiliyor.”
Taşeronda sona geldik
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, taşeron işçilerle ilgili düzenleme konusunda teknik çalışmaların devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Çok fazla teknik bileşenleri söz konusu. Her biri ayrı ayrı problem olan teknik detaylar var, onların çözülmesi gerekiyor. Şu an o aşamadayız. Takvim vermek istemiyoruz ama çok uzun zaman alacağını tahmin etmiyoruz. Tabii verilen taahhütler, sözler var. O verilen sözlere uygun bir şekilde, onun özüne uygun bir şekilde düzenleme yapılacak.”
Ete ve süte destek
Et ithalatı ve süt üreticilerinin fazla ürünleri nedeniyle yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak Nurettin Canikli, “Toplam 15 bin 500 ton kırmızı etin ithali çalışması yürüyor, kısa zamanda tamamlanacak. Süt üreticisinin mağduriyetinin oluşmaması için süt tozu kullanımı sağlanacak. Bunlar özellikle dış yardımlarda kullanılacak” değerlendirmesini yaptı.
Atıl araziden 17 milyar gelecek
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, tarımda verimliliği önemli ölçüde etkileyen sorunların başında çok parçalı yapı ve işletme başına düşen arazi miktarının diğer ükelere kıyasla küçük olmasının geldiğine işaret etti. Canikli, şöyle devam etti:
“Önümüzdeki günlerde bununla ilgili kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu’na sevk edilecek. Bu çerçevede önemli düzenlemelerden biri parçalı, hisseli, göç ve benzeri nedenlerle ekilemeyen arazilerin devlet tarafından sahipleri lehine kiraya verilmek üzere üçüncü kişilere bir düzenleme bu. Böyle bir imkan elde edilmeye çalışılıyor. Bu şekilde atıl olan arazilerin tümü değerlendirildiğinde 17 milyar liralık tarımda bir hasıla artışı bekleniyor. Türkiye’deki tarımla ilgili en önemli sıkıntılardan bir tanesi meraların işgalidir. Bununla ilgili cezai müeyyideler söz konusudur ama uygulamadan ve sonuçlardan yola çıkarak söyleyebiliriz ki daha etkin hale getirilmesi ve cezaların caydırıcılığının artırılması gerekiyor. Bu noktada meraların işgal edilmesine ilişkin cezalar artırılacak.”