Yabancı yazılımla 1.2 milyar uçuyor
Türkiye’de yerli olmayan yazılımlar haksız rekabet yaratıyor. TÜBİSAD rakamlarına göre yazılım sektörünün hacmi yıllık 11.9 milyar TL iken bu rakamın sadece 3 milyar TL’si yerli yazılım. Yabancı yazılımların yarattığı vergi kaybı ise 1.2 milyar TL’yi buluyor
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) rakamlarına göre, Türkiye’de yazılım sektörünün hacmi yıllık
11.9 milyar TL iken, bu rakamın yaklaşık 3 milyar TL’sini yerli yazılım oluşturuyor. Yerli olmayan yazılım 6 milyar TL’lik bir paya sahip. Türkiye’de son yıllarda büyük gelişim gösteren yerli yazılım sektörünün önünü açmak için TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli işletim sistemi Pardus’ü yeni güncellemeler ve geliştirmeler ile kamu kuruluşlarında zorunlu hale getirme çalışmaları hükümet tarafından devam etse de uzmanların “yeni petrol” olarak tabir ettiği yerli yazılım sektörünün büyümesine, yerli olmayan yazılımlara uygulanmayan vergi zorunluluğu büyük engel oluyor.
Rekabet çok zor
Hükümet tarafından kullanım zorunluluğu çalışmalarının devam ettiği “yerli yazılım” sektörü, yerli olmayan yazılımlarla vergi uygulamaları yüzünden rekabet edemiyor. CPM Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut, “Yerli olmayan yazılım şirketlerine ülkemizde gümrük vergisi ve ÖTV uygulanmıyor. Yazılım sektörüne dair ithalat konusunda yapılacak düzenlemelerle rekabet alanında ciddi rahatlamalar yaşanacaktır. En önemlisi de yerli olmayan yazılım şirketlerine uygulanmayan vergiler yüzünden ülkemiz her yıl 1.2 milyar TL vergi kaybı yaşamaktadır” dedi.
Ülke ekonomisine darbe vuruyor