Ve başladı! Plan hazır...
Gelir İdaresi Başkanlığı 2019-2021 dönemine ilişkin Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı hazırladı.
Teknolojik imkanların kayıt dışını önlemede kullanılmasının öngörüldüğü plan, 39 eylemden oluşuyor.
Bunlardan bazıları şöyle:
Ödemeler kartla
Ödemelerin nakit yerine banka kartı gibi ödeme araçlarıyla yapılmasının teşvik edilmesi amacıyla kart kullanıcısı ve üye iş yerleri nezdinde avantaj sağlayan düzenlemeler hayata geçirilecek. Kayıt dışılığın yoğun olduğu sektörlerde ödemeyle mali belgenin uyumunun sağlanmasına yönelik e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye, yeni nesil ve mobil POS gibi elektronik uygulamalar yaygınlaştırılacak.
Otobüse, maça e-bilet
Şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılan kartlı taşıma sistemleri ülke çapında yaygınlaştırılacak.
Şehirler arası tarifeli yolcu taşımacılığında, spor müsabakaları, tiyatro, sinema ve konser etkinlikleri gibi biletle girilen alanlarda e-bilet uygulaması yaygınlaştırılacak ve belirlenecek etkinliklere zorunluluk getirilecek.
Gayrimenkule çapraz kontrol
Tapu işlemlerinde gerçek bedelle satış işlemlerinin yapılmasını sağlamak amacıyla söz konusu işlemler diğer kurumlardan alınan bilgilerle karşılaştırılarak analiz edilecek. Gerçek beyanda bulunulmaması halinde düzeltme yapmaları gerektiği iletişim kanalları vasıtasıyla muhataplarına hatırlatılacak.
Taşınmaz Değerleme Sistemi kapsamında elde edilen veriler ve ekspertiz raporları ilgili kurumlarla paylaşılacak. Gayrimenkul alım satımında Tapu Takas Sistemi yaygınlaştırılacak ve söz konusu sistemin araç alış ve satış işlemlerinde de kullanılması yönünde düzenlemeler yapılacak.
İşçi maaşı bankaya
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veri tabanıyla GİB veri tabanından yararlanılarak yapılan risk analizi sonuçlarına göre belirlenen riskli işyerleri nezdinde fiili ve elektronik denetim yürütülecek. Üç ve üzeri işçi çalıştıran işverenlerin ücret ödemelerinin bankalar vasıtasıyla gerçekleştirilmesine yönelik düzenlemeyle bu kapsamda elde edilen verilerin analizi yapılacak.
Milliyet