Vatandaşın cebinden 20 milyar TL çıkacak
Türkiye 4G’ye hazırlanıyor ama 30 milyon akıllı telefonun 18 milyonu 4G’ye uyumlu değil. Buna ek, en az 2 milyon teknolojisever 4G’ye geçerse ortalama 1.000 TL’den 20 milyar TL gerekecek
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin 2015 sonunda dördüncü nesil iletişim teknolojisi 4G’ye geçmesi hedefleniyor. Turkcell, Vodafone ve Avea 4G hız testleri yapıp bu teknolojiye uygun kendi markalarını taşıyan cep telefonlarını piyasaya sunuyor. Uluslararası araştırma şirketi IDC de 4G çalışmalarıyla Türkiye’de bu yıl 11.7 milyar dolarlık bir bilişim teknolojileri (BT) harcaması yapılmasını öngörüyor.
Altyapı ve güvenlik
Bu harcamalar tüketici, telekomünikasyon ve finans sektörlerinde yoğunlaşacak. Telekomünikasyon şirketleri altyapı yatırımlarına, tüketici yeni cihazlara, finans sektörü ise özellikle güvenliğe yönelik harcamalara odaklanacak. Türkiye’de 30 milyon kişi akıllı telefon kullanıyor. Bunların 12 milyon kadarı 4G’ye uyumlu. Uyumlu olmayan 18 milyon telefona ek olarak en az 2 milyon civarında teknolojiseverin 4G’ye uyumlu olmak için elini cebine atacağı öngörülüyor. Yani 20 milyon kişi baz alındığında ve her biri en az 1.000 TL’yi gözden çıkardığında 4G uyumlu telefonlar için en az 20 milyar TL harcanacak.
IDC verilerine göre, tüketicinin BT harcamaları 6.3 milyar doları bulacak. Bu rakam pazardaki toplam harcamanın yüzde 53.5’ine denk geliyor. Altyapı çalışmalarına harcanması öngörülen tutar ise 1.29 milyar dolar.
IDC Orta Doğu, Afrika ve Türkiye üst düzey araştırma analisti Jebin Gearge, “Türkiye’de 3G ağı şu anda ağırlıklı olarak mevcut ve 4G/LTE yatırımlarının da 2015’te başlaması bekleniyor. Hizmet sunucularının sermaye masraflarının büyük kısmının yakın gelecekte LTE ağlarına odaklanacağı beklenmektedir. Türkiye’de de telekomünikasyon şirketlerinin odak noktalarının, makineden makineye (M2M) altyapısı, akıllı çözümler ve bulut programlamasının yanı sıra veri merkezleri ve felaket kurtarma gibi daha geleneksel sunumların da olması bekleniyor” açıklamasını yaptı. Bankacılık, sigorta, güvenlik ve yatırımları kapsayan finans ayağında ise 972.38 milyon dolarlık yatırım yapılması bekleniyor.
IDC Türkiye ülke yöneticisi Nevin Çizmecioğulları, “Yüksek rekabetten dolayı Türkiye’deki bankalar müşteri merkeziyetini en son teknolojik gelişmelerden yararlanan yenilikçi çözümler sunarak sağlamaya çalışıyor ve bu çabaların merkezinde de mobilite var. Mobiliteye yapılan yatırımlar güvenlik konusuna da odaklanacaktır” diye konuştu.
İnternet 10 kat hızlanacak
Küresel Mobil Sağlayıcılar Birliği’nin (GSA) 7 Ocak 2015’te hazırladığı raporda yer alan verilere göre dünya genelinde 124 ülkede 360 LTE şebekesi ticari olarak hizmete girmiş durumda. Devam eden kurulumlarla birlikte yakın zamanda bu rakamın 166 ülke ve 566 LTE şebekesine çıkması bekleniyor. 2014 yılının 3’üncü çeyreği itibariyle dünyada 373 milyon LTE abonesi bulunuyor. Peki 4G’nin farkı ne? 4G ile internet hızı 10 kat artacak. Avea’nın Nokia ile yaptığı 4G testinde ulaşılan 3.6 Gigabit hızla 1 saniyede 300 bin belge aktarılabiliyor, 2 binden fazla kitap indirilebiliyor, 300’e yakın web sitesi aynı anda yüklenebiliyor, 50’den fazla yüksek çözünürlüklü fotoğraf yollanabiliyor, 120’ye yakın şarkı indirebiliyor veya 200’ün üzerinde Full HD kalitesinde yayın eş zamanlı olarak izlenebiliyor.
Telefonların niye değişmesi gerek?
Türkiye’de operatörlerin verdiği bilgilere göre 30milyon civarında akıllı cep telefonu kullanılıyor ve bunların 12 milyon kadarı 4G teknolojisine uyumlu. Bu telefonların sadece sim kartları değiştiğinde teknolojiden yararlanmak mümkün olacak. 4G’ye uyumlu olmayan telefonların işlemcisi farklı olduğu için kullanımı mümkün olmayacak. Avea inTouch 4, Vodafone Smart Power 4, Turkcell T50 4G’ye uyumlu yerli modeller... Apple, Samsung ve HTC bu teknolojiye uygun üretim yapan devlerin başını çekiyor.