Vatandaş bankaya 47 milyar lira taktı
Bankaların tahsili gecikmiş alacakları 47 milyar TL’ye ulaştı. Bankalar 24 milyar TL’lik alacak portföyünü varlık yönetim şirketlerine sattı. 2.9 milyar TL tahsil edildi, 1.5 milyon kişi takipte...
Varlık Yönetimi Şirketleri Derneği (VYŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Güvenal, tahsili gecikmiş alacak portföy satışının 2015’te 1.9 milyar lirada kaldığını belirterek, “Tahsili gecikmiş alacaklar 2015’i 47 milyar liradan kapattı” diye konuştu.
Bankaların sattığı tahsili gecikmiş kredi portföyünün 2-3 yıl hukuki takipten sonra tahsil edilememiş binlerce dosyadan oluştuğunu belirten Güvenal, kendilerinin varlık yönetim şirketleri olarak telefon, posta ve mesajı kullanarak 5-7 yıl içinde kredi borçlusu vatandaşın yüzde 50’sine ulaştıklarını kaydetti.
Hilmi Güvenal, bir bankanın kredi hacminin sadece yüzde 3’ünü problemli kredilerin oluşturduğuna işaret ederek, yaklaşık 2 milyon kişinin kendi sistemlerinde, 2 milyon kişinin de bankalarda temerrütte olduğu düşünülürse 4 milyonu ilgilendiren bir konudan bahsedildiğini dile getirdi.
Yarısı borcunu ödüyor
Erişilen kredi borçlularının çoğunun işsiz ve gelirlerinden fazla borçlandıkları için sadece yüzde 50’sinin zaman içinde borcunu ödeyebildiğini belirten Güvenal, “Varlık yönetim şirketleri elde ettikleri gelirin yaklaşık yüzde 50’sini peşinen portföyü satın almak, yüzde 25-30’unu da masrafları karşılamak için kullanır. Faiz ve kâr için de yüzde 20-25’lik marj kalır” dedi.
Güvenal, 2008’den bu yana ana para bazında bankaların 24.2 milyar lira satış yaptığını, sistemin bunlar için 3 milyar liraya yakın para ödediğini, 2.9 milyar liranın tahsil edildiği bilgisini verdi. Tahsili gecikmiş alacak portföy satışının 2015’te 1.9 milyar lirada kaldığını, tahsili gecikmiş alacağın yılı 47 milyar liradan kapattığını anlatan Güvenal, satışların geciktiğini belirterek, şunları söyledi:
“Satışlar 2 sebepten dolayı gecikti. Birinci satıcının, ikincisi alıcının sebepleri. Sektör portföy almak açısından pek çekingenlik göstermedi. Ama 2015 yılında 2 önemli gelişme oldu. Birisi faizler yükseldi. Bizler portföywlerimizi kredi kullanarak veya tahvil çıkararak finanse ediyoruz. Tahvil faizlerinin yüzde 11’lerden yüzde 14’lere çıkması, kredi faizlerinin yüzde 11’den yüzde 14-15’lere çıkması dolayısıyla, bizim de paramızı 5 ile 7 yıl içerisinde geri çevireceğiz varsayımında maliyetlerimize büyük bir yük geldi. Satıcı tarafında bankalarda alacaklar birden bire 36 milyar liradan 47 milyar liraya çıkınca bunların hepsine karşılık ayırmak mümkün olmadı. Banka karlarında çok ciddi bir artış olmadığı için bunlara karşılık ayrılamayınca ne oluyor, tahsili gecikmiş 100 liralık bir alacak banka bilançosunda ciddi bir bedelden görünüyor. Karşılık ayrılamadığı için de satışlar banka tarafından gecikmiş durumda. Dolayısıyla 2016’da geçen yılki artışın satışa geçeceğini düşünüyorum. Bankalardan bu yıl 7 milyar liralık satış beklenebilir.”
Kartta borç 4.500 TL
- Kredi kartında borç ortalaması 4 bin 500 lira.
- Borcu ödeme süresi 22-23 ay.
- 500 bin kişi borcunu ödeyip sistemden çıktı.
- 1.5 milyon kişi hâlâ takipte.
- Varlık yönetimi şirketlerinin alacak portföyü 2015’te 24.2 milyar liralık alacak portföyünü üst ulaştı.
- 2014’te 6 milyar lira, 2015’te 1.9 milyar lira anapara tutarında tahsili gecikmiş alacak portföyü satıldı.
- Varlık yönetimi şirketleri 2015’te toplam 750 milyon lira tahsilat yaptı.
- Sistemdeki tahsili gecikmiş alacakların yüzde 31’i varlık yönetim şirketleri tarafından üstlenildi.
Su karısının üzerine
Varlık Yönetimi Şirketleri Derneği’nin Başkanı Hasan Tengiz, “Bize borçlu olan adamın mahalledeki bakkala, kasaba, elektrik idaresine, doğalgaza da borcu var. O adam adres değiştiriyorsa, gittiği yerde kendi adına elektrik su bağlatmıyor. Karısının, çocuğunun ya da akrabasının adına bağlatıyor” dedi.