Ünlü CEO’lara casusluk dersi
Eski casuslar ünlü işadamlarına eğitim verecek
İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Paris Üniversitesi Diplomatik ve Stratejik Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen eğitim programında eski casuslar ünlü işadamlarına karapara ve finansal istihbarat konusunda eğitim verecek.
OECD’nin Türkiye’ye karapara ile mücadele konusunda tanıdığı süre Ekim ayında sona eriyor. Türkiye’nin karapara ile daha etkin mücadele etmesini isteyen OECD, hükümetten bu konudaki yasal düzenlemeleri bir an önce çıkarmasını istiyor. Eğer düzenlemeler hayata geçmezse başta Türk bankacılık sektörü olmak üzere birçok yaptırımın gündeme gelmesinden endişe ediliyor. Karapara ile mücadelenin giderek öne çıktığı bu dönemde İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Paris Üniversitesi Diplomatik ve Stratejik Eğitim Merkezi (Centre d’studes Diplomatiques et StratÈgiques-CEDS) çok önemli bir işbirliği anlaşmasına imza attı. Aralarında eski casuslar ve diplomatların da yer aldığı uzmanlar; işadamlarına ekonomi ve dış politika alanındaki riskleri anlatacak, alınması gereken önlemler konusunda bilgilendirecek.
Eğitimin maliyeti 3000 $
15 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan eğitim programında, devlet veya devlet-dışı aktörler tarafından yürütülen sınır ötesi ekonomik faaliyetlerle ilgili uluslararası karar alma süreçleri paylaşılacak. Düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, iki üniversite arasındaki anlaşmanın sadece ticaret ve siyasi alanda değil kültürel anlamda da bir yatırım olduğunu dile getirdi. CEDS Türkiye Onursal Başkanı Aytunç Altındal da, “Dünyada sadece 3 ülkede verilen bu eğitim programı artık Türkiye’de de verilecek. Ticaret Üniversitesi’nde Türkiye’nin yatırımcılarına, girişimci olmak isteyenlerine, iş adamlarına nasıl daha başarılı olacakları anlatılacak.” dedi. İşbirliği programının koordinatörü Prof. Dr. Yusuf Tuna da günümüz dünyasında istihbarat faaliyetlerinin önemli ölçüde ekonomi alanına kaydığına işaret ederek, “Bugün büyük şirketlerin bünyesinde istihbarat birimleri bulunuyor. Eğitimlerde artık uluslararası boyut kazanan ekonomik istihbarat mekanizmasının nasıl işlediği detaylarıyla anlatılacak’ diye konuştu.
CEDS Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selin Şenocak, eğitim programının CEO’lar, bürokratlar ve işadamlarına yönelik olduğunu anlattı. Eğitim programına sadece 40 kişinin kabul edileceğini söyleyen Şenocak, “Eğitim kalitesini yüksek tutmak adına başvuruların sadece bir bölümünü kabul edeceğiz. Elenen adaylar ikinci ve üçüncü dönemlerde bizimle birlikte olacaklar” dedi. 2 hafta süren eğitim programının eğitim ücreti ise 3000 dolar civarında olacak. “Uluslararası Yatırım Yönetimi Stratejisi”, “Risk Yönetim Stratejisi”, “Rekabetçi ve Finansal İstihbarat” başlıkları altında üç aşamada gerçekleştirilecek eğitimleri konusunda uzman olan isimler verecek.
Eğitmenlerden John Quirk, eski bir CIA ajanı. CIA’de uzun yıllar boyunca terörizmin finansmanı ve karapara ile mücadele biriminde görev yaptı. Onlarca CIA ve FBI ajanını bu konuda eğitti. Dikkat çeken bir diğer isim de Mariangela Lundrigen. İsviçre askeri istihbaratında görev yapan Lundrigen, karapara konusunda uzman bir isim.
Eğitim programında ders verecek diğer isimler ise şunlar: Aytunç Altındal (Siyasi analist, CEDS Türkiye Onursal Başkanı), Dr. Serge Besanger (Ekonomi ve Kurumsal Stratejiler Profesörü, IMF Uzmanı) Prof. Pascal Chaigneau (CEDS Kurucusu - Siyaset Bilimi ve Ekonomi Profesörü), Dr. Fouad Nohra (Descartes University Öğretim görevlisi), Dr. Selin Şenocak (CEDS Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı), Prof. Guy Schulders (Ekonomi ve Uluslararası Ticaret Profesörü ), Prof. Philippe Tauzin (Uluslararası Risk Yönetimi Uzmanı), Prof. Dr. Yusuf Tuna, (İstanbul Ticaret Üniversitesi) İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Kampüsü’nde 15 gün sürecek eğitimlerin dili ise İngilizce olacak.