Gazete Vatan Logo

Üniversite harçlarına zam

Üniversitelerin katkı paylarına 2008-2009 eğitim yılı için zam yapıldı. Yapılan zamların ardından katkı payı miktarları birinci öğretim için 66 YTL ile 547 YTL arasında, ikinci öğretimde ise bin 976 YTL ile 891 YTL arasında oldu. Lisansüstü öğrenim gören öğrencilerden ise 239 YTL katkı yapı alınacak.

“2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları İle İkinci Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar” Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Alınan karar sonuçunda üniversite harçlarına zam yapılmasın karar verildi. Lisans programlarının 2008-2009 akademik yılı katkı payı miktarları binci öğretim için 66 YTL ile 547 YTL arasında değişiyor. En fazla harç, tıp alanındaki fakültelerden olurken, Tıp Fakülteleri 547 YTL, Diş Hekimliği Ve Eczacılık Fakülteleri 457 YTL, Veteriner Fakülteleri 357 YTL, Tıbbi Biyolojik Bilimler Ve Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Programları İle Teknik Eğitim Fakülteleri’nden 260 YTL harç alınacak. İTÜ İşletme Fakültesi 372 YTL, Mühendislik, Mimarlık, Mühendislik-Mimarlık, İnşaat, Makine, Maden, Elektrik-Elektronik, Kimya Metalürji, Mühendislik Ve Teknik, Uçak Ve Uzay Bilimleri, Ziraat Ve Orman Fakülteleri 358 YTL, Gemi İnşaat Ve Deniz Bilimleri, Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Denizcilik, Tekstil Teknik Ve Tasarım, Sanat Ve Tasarım, Güzel Sanatlar Fakülteleri 293 YTL, Fen, Fen-Edebiyat (Fen Programı), Dil Ve Tarih-Coğrafya, İlahiyat, Eğitim, Mesleki Eğitim, Sağlık Eğitim, Endüstriyel Sanat Eğitim, Ticaret Turizm Eğitimi, Mesleki Yaygın Eğitim, Eğitim Bilimleri, Edebiyat, İletişim Bilimleri Ve İletişim Fakülteleri 263 YTL, Hukuk, İktisat, İşletme, Siyasal Bilgiler, İktisadi Ve İdari Bilimler 290 YTL, Açıköğretim Fakültesi’nden ise 66 YTL katkı payı alınacak.

Lisansüstü öğrenim gören öğrencilerden ise 239 YTL katkı yapı alınacak.

-İKİNCİ ÖĞRETİMDE OKUYAN YANDI-

Üniversitelerin ikinci öğretim programlarına kayıt yaptıranlar ise, neredeyse vakıf üniversitelerine verdikleri ücret kadar katkı payı vermek zorunda kalacak. İkinci öğretimde Veteriner Fakülteleri ve Tıbbi Biyolojik Bilimler, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programları bin 976 YTL, Gemi İnşaat, Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Denizcilik, Sanat ve Tasarım, Güzel Sanatlar Fakülteleri ise Bin 782 YTL katkı payı alacak. Teknik Eğitim Fakülteleri bin 62 YTL, Mühendislik, Mimarlık, İnşaat, Makine, Maden, Elektrik-Elektronik, Kimya Metalürji, Uçak ve Uzay Bilimleri, Ziraat ve Orman Fakülteleri bin 416 YTL, Fen, Fen-Edebiyat Fakülteleri (Fen Programı) bin 186 YTL, Hukuk, İktisat, İşletme, Siyasal Bilgiler, İİBF bin 70 YTL, Dil Tarih ve Coğrafya, İlahiyat, Eğitim Mesleki Eğitim, Sağlık Eğitim, Endüstriyel Sanat Eğitim, Ticaret Turizm, Mesleki Yaygın Eğitim, Eğitim Bilimleri ve Edebiyat Fakülteleri 951 YTL, Fen-Edebiyat Fakültesi (Edebiyat ve Sosyal Program), İletişim Bilimleri ve İletişim Fakülteleri 891 YTL katkı payı alacak.

Kararda, “Yükseköğretim kurumlarında ikinci öğrenim gören öğrencilerden alınan öğrenim ücretleri rektörlükçe, en geç ilgili ayın sonuna kadar yükseköğretim kurumu bütçesine öz gelir olarak kaydedilerek üniversitenin strateji geliştirme daire başkanlığı hesabına aktarılır. Aktarılan bu miktarlardan, normal örgün öğretimde aynı öğrenimi gören öğrencilerden alınan katkı payının yarısına isabet eden miktarı bu öğrencilerin başta beslenme olmak üzere sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmetlerinde kullanılır” ibaresine yer verildi.

-KONSERVATUARLAR 545 YTL KATKI PAYI ALACAK-

Yüksekokulların katkı paylarına da zam yapılırken en fazla katkı payını devlet konservatuarı öğrencileri ödeyecek. Devlet konservatuarlarında 545 YTL katkı payı belirlenirken, Sivil Havacılık ve Yabancı Diller yüksekokullarında 435 YTL olarak belirlendi. Mesleki Teknoloji, Tütün Eksperliği, Ev Ekonomisi Yüksekokulları Öğrencileri 210 YTL, Bankacılık ve Sigorta, Uygulamalı Bilimler, İlahiyat Meslek, Sağlık, Hayvan Sağlığı, Endüstriyel Sanatlar, Takı Teknolojisi ve Tasarımı, Beden Eğitimi ve Spor, Spor Bilimleri Teknolojisi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Sağlık Teknolojisi, Hemşirelik, Sosyal Hizmetler, Sağlık İdaresi, Ulaştırma, Turizm ve Otelcilik İşletme ve Turizm İşletme ve Otelcilik ve Engelliler Entegre Yüksekokulları İle Tapu Kadastro, Sağlık Hizmetleri, Sivil Havacılık, Sosyal Bilimler Teknik Bilimler, Yerel Yönetimler, Su Ürünleri ve Adalet Yüksekokullarında 176 YTL katkı payı istenecek.

-ÜNİVERSİTELER HARÇLARA YÜZDE 20 ZAM YAPABİLECEK-
Üniversite kurulları, katkı payı miktarlarını, üniversitenin özelliğini, öğrenim dallarının niteliklerini ve sürelerini göz önünde tutarak fakülte, yüksekokul, enstitü ve bölümler itibarıyla yüzde 20 oranına kadar zam yapabilecek. Katkı payları, öğrenciler tarafından yükseköğretim kurumlarınca kamu bankalarından herhangi birinde açtırılan hesaba yatırılacak. Yabancı dilde eğitim yapan eğitim fakülteleri hariç yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim kurumlarında öğrenci katkı payı iki katı olarak alınıyor.

Haberin Devamı