Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu: Dünyada YHT hattı üzerine ilk ekolojik köprüyü inşa ettik
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Yaban hayvan popülasyonuna destek olmak için Yüksek Hızlı Tren hattına dünyada ilk demiryolu ekolojik köprüsünü inşa ettik. Köprüye kurulan fotokapanlar sayesinde yabani hayvanların ortama uyum sağladıklarını da tespit ettik” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yaptığı yazılı açıklamada büyük projeleri hayata geçirirken doğal yaşamı da koruduklarını belirterek, tüm projelerde özel önem verilen, uygulamalara yön veren çevreye, doğaya, insana hizmet eden politikalar ışığında çalıştıklarını kaydetti.
12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'nda da çevre vurgusunun yapıldığını anımsatan Karaismailoğlu, karayollarındaki ekolojik köprülerin ardından demiryollarında da yaban hayatı korumak için bu projeleri hayata geçirmeye başladıklarının altını çizdi.
Karaismailoğlu, “TCDD’nin üniversitelerle ve ortak kurumlarla yaptığı çalışmalarda Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının Ankara-Eskişehir (Beylikova-Sazak) bölgesinin kızıl geyik doğal yaşam alanı olduğu, yaklaşık bin 800 kızıl geyik, 5 binden fazla yaban domuzu, tilki, kurt ve vaşak gibi yabani hayvan popülasyonu olduğu tespit edildi. Yaban hayvanlarının popülasyonu, su ihtiyacını karşılamak için demiryolunu aşmaları gerekiyordu. Yapılan gözlemlerde yaban hayvanlarının kapalı menfez ve altgeçitleri kullanmadıkları belirlendi” ifadelerini kullandı.
Ekolojik köprüdeki güvenli geçiş fotokapan görüntülerine yansıdı
Bu tespit üzerine harekete geçildiğini aktaran Karaismailoğlu, ekolojik köprü projesinin hazırlandığını ve bunun süratle hayata geçirildiğini kaydetti. Bakan Karaismailoğlu, “Dünyada YHT hattı üzerine inşa edilen ilk köprü özelliğine sahip olan projeyle bölgede yaban hayatı izleme, değerlendirme envanteri de oluşturulacak. Köprü yapımına ek olarak peyzaj düzenlemesi ve yaban hayatı izleme, değerlendirme de proje kapsamında yer alıyor. Yaban hayatının yapılacak köprüye adapte olmasını hızlandıracak önlemler yaban hayatı uzmanları tarafından sağlanacak ve kontrol edilecek. Köprüye kurulan fotokapanlar sayesinde yabani hayvanların ortama uyum sağladığını da tespit ettik. Ayrıca proje kapsamında izleme ve değerlendirme kısmında belgesel çekimi de planlanıyor” dedi.
Ekolojik köprünün yapısı
Yüksekliği 9,5 metre, taban uzunluğu 74,15 metre ve tepe uzunluğu 46,55 metre olan flüt kesim köprü ile yaklaşık 2 bin 500 metrelik bir geçiş alanı oluşturuldu. Öte yandan, Halkalı-Kapıkule arasında yapımı devam eden YHT hattında da 3 adet ekolojik köprü çalışmaları devam ediyor.