Ucuz tatil fırsatı! Tüm seçenekler verildi! Paranız cebinizde kalsın
Ucuz tatil yapmak isteyen milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Tatil yapmak isteyen vatandaşlar erken rezervasyonla büyük kar etti. Öte yandan tatil planını yeni yapan vatandaşlar için ise yeni fırsatlar tek tek sıralandı. Peki tatil için yeterli bütçesi olmayanlar ne yapmalı? Erken rezervasyon ucuzluğu sürüyor mu? Tatili ucuza getirmenin püf noktaları neler? İşte 12 başlıkta merak edilenler...
Ucuz tatil yapmak isteyenler için tek tek hazırlandı. Ucuz tatil fırsatları devam ediyor. Havalar iyice ısınmaya başladı. Okullar için son zilin çalmasına da sayılı günler kaldı. Kısacası tatil sezonu açılmak üzere. 2-3 ay önceden tatil planını yapanlar erken rezervasyonla indirimli tatili cebine koydu. Ancak toplum olarak çoğumuz son dakikacıyız. Tatil hesabı da bu yüzden son dakikada yapılıyor. Hesap yapıldığında otellerde yer bulunamıyor. Yer bulunsa fiyatlar uçmuş oluyor.
Posta'dan Bilal Emin Turan'ın yazısına göre: Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre; vatandaş 2021’de seyahat başına ortalama 1.101 lira harcadı. Toplam harcama ise 58.1 milyar lira oldu. Bu yıl harcamaların daha da yükselmesi bekleniyor. Peki tatil için yeterli bütçesi olmayanlar ne yapmalı? Erken rezervasyon ucuzluğu sürüyor mu? Tatili ucuza getirmenin püf noktaları neler? İşte 12 başlıkta merak edilenler...
1- ÖNCE BÜTÇE YAPIN
Harcamada planlamanın ve tasarrufun her geçen gün daha kıymetli olduğu bir dönemden geçiyoruz. Dolayısıyla alışverişten eğlenceye, seyahatten tatile kadar A’dan Z’ye her türlü masrafın aile bütçesi çerçevesinde yapılması şart. Bütçeniz ve ödeme gücünüz ne kadarlık tatile izin veriyorsa o noktada yoğunlaşmalısınız.
2- FİYATLARI KARŞILAŞTIRIN
Tatil için harcama limitinizi belirlediyseniz ve otelde konaklama seçeneğiniz masadaysa fiyatları karşılaştırıp, erken rezervasyon fırsatlarını kovalamanızda yarar var. Halen rezervasyon indirimi sunan ve doluluğa oynayan oteller bulunuyor. Bunun için ‘etstur.com’, ‘trivago’, ‘tripadvisor.com.tr’, ‘tatilbudur.com’, ‘enuygun.com’, ‘momondo.com.tr’, ‘hotelscanner.com.tr’, ‘tatilsepeti.com’, ‘odamax.com’, ‘otelfiyatkarsilastirma.com’ gibi sitelerden kısa bir araştırma yapmanız yeterli.
3- BİLETLEME TARİHLERİ
Uçak ve otobüs bilet fiyatları özellikle yaz sezonunda zirve yapar. O nedenle yüksek petrol fiyatlarının da etkili olduğu bu dönemde bileti erken almak daha avantajlı olabilir. Uçak bilet fiyatlarını düşüren bir diğer durum ise gün seçimidir.
Örneğin; İstanbul’dan Antalya’ya perşembe günü uçanlar cumartesi günü uçanlara göre yüzde 10 tasarruf yapabilir. Ayrıca sabah saat 7.00-8.00 arası, öğleden sonra 16.00-18.00 saatleri daha hesaplı uçuş imkanı sağlıyor.
‘Skyscanner’, ‘Momondo’, ‘Google Flights’, ‘ucuzabilet.com’, ‘obilet.com’, ‘enuygun.com’, ‘biletall’, ‘turna.com’ gibi karşılaştırma yapan siteler de sizi ucuz bilete götürüyor. Benzer platformlar otobüs bileti için de fikir veriyor.
4- KALABALIK AİLE İÇİN HUSUSİ VEYA KİRALIK ARAÇ
Tatile 3-4 kişi gidecekseniz ve bilet kaynaklı ulaşım maliyeti de yüksek olacaksa bu noktada farklı alternatifleri özgürce değerlendirmek açısından hususi ya da kiralık araç seçenekleri düşünülebilir.
5- EŞ-DOST YAZLIKLARI
Otel bütçenizi zorluyorsa ve erken rezervasyon indirimlerini kaçırdıysanız eşin dostun, akrabanın yazlığı alternatif olabilir. TÜİK’in ‘hane halkı yurtiçi turizm’ verilerine göre de seyahate çıkanlar en çok arkadaş ve akraba evinde konaklıyor.
6- PANSİYONLAR
Bu yaz pansiyonların yıldızı parlayacak gibi. Yazlık otel fiyatları her bütçeye uymayabilir. Dolayısıyla sadece gece konaklayacağınız uygun fiyatlı pansiyonları birçok tatil beldesinde bulabilirsiniz. Pansiyonda pazarlık yapmayı, pansiyon hakkında iyi araştırma yapmayı unutmayın.
7- EV KİRALANABİLİR
Uzaktan çalışmanın da verdiği imkanla sahil şeridinde uzun süreli vakit geçirme planınız varsa, kalabalık bir aileyseniz veya aile dostlarınızla tatile çıkacaksanız eşyalı bir daire kiralamak daha mantıklı olabilir. Aynı durum arkadaş grupları için de geçerli. ‘sahibinden.com’ gibi sitelerden araştırma yaparak bu yöntemin bütçenize uygun olup olmadığına bakabilirsiniz.
8- SEZON SONU DAHA MANTIKLI
Vakitle ilgili bir kısıtlamanız yoksa tatili sezon sonuna denk getirmeye çalışın. Özellikle eylül, ekimde otel ve pansiyon fiyatları daha uygun olur. Güney sahillerinde kasım ayına kadar denize girilebiliyor. Üstelik daha sakin bir ortam oluşuyor.
9- ÇADIR İMKANI
Pandemide yaygınlaşan çadır tatilleri de bir seçenek. Kamp merkezlerinde su, duş, elektrik ve buzdolabı gibi ihtiyaçlar ücrete dahil. Fiyatlar ise bazen kişi başı bazen de çadır üzerinden günlük olarak alınıyor.
Ege ve Akdeniz’deki merkezlerde günlük ücretler 30-70 lira arasında, İstanbul etrafındaki alanlarda da 45 lira civarında. Çadırı olmayanlar kiralayabiliyor. Bazı kamp alanlarında çadırı olmayanlara ya da çadırda kalmak istemeyenlere bungalov (ahşap yapılı küçük ev) imkanı sunuluyor. Bungalov ücretleri 100-150 liradan başlıyor.
10- KARAVAN DA GÜZEL
‘Çadırda kalamam’ diyenler için ise yine doğada tatil imkanı sunan karavanlar ön plana çıkıyor. Araçları günlüğü 400 liradan başlayan fiyatlarla kiralayabilirsiniz. Karavan mekanlarında karavan yeri için fiyat veriliyor. Bazıları ise kişi başı ücret alıyor. Türkiye’nin her bölgesinde bulunan karavan alanları için ortalama ücretler günlük 40 liradan başlıyor.
11- DEVREMÜLK SEÇENEĞİ
Otel, pansiyon veya evlerin alternatifi devremülk kiralamak olabilir. Devremülkün en önemli avantajı uygun fiyata 15 gün gibi bir süre, evinizde gibi konaklama imkanı sunması. Sahil kentlerinde devremülk alternatifi çok. Ancak sözleşme yaparken iyi okuyun.
12- HER ŞEY DAHİL OLMASA OLUR MU?
‘Her şey dahil’ otelde konaklamak zorunda değilsiniz. Konaklamak için otel rezervasyonu yaptırıp, konaklayacağınız mekana yakın noktalarda daha hesaplı yöresel lezzetleri de tatma imkanınız olur. Yarım pansiyon konaklama alternatiflerini de bu açıdan gözden geçirin.