Gazete Vatan Logo

Tüzmen: Krizin oncu sinyallerini alıyoruz

Dolar kurunun 1 milyon 650 bin lira seviyelerinde olması gerektiğini belirten Devlet Bakanı Tüzmen, "İhracatçımız kriz sinyali veriyor. Önümüzdeki günlerde kurun kendi kendine dengeye oturacağına inanıyorum" diye konuştu

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, önümüzdeki günlerde kurun kendi kendine dengeye kavuşacağını belirtirken, "Herhangi bir şekilde kriz söz konusu değil ama öncü sinyalleri geliyor. Biz bunu ihracatın, ithalatı karşılama oranından takip ediyoruz" dedi. Tüzmen, 29. Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı'nın CNR Ex-po Fuar Merkezi'ndeki açılışı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tüzmen, şu anda ihracattaki artış trendinin biraz daha azalma yönüne doğru gittiğini anlattı ve şöyle devam etti: "İhracatçımız beş ay önce aldığı siparişleri yerine getiriyor, yeni sipariş almaktan kaçınıyor. Çünkü girdi maliyetleri yüksek. Türk Lirası'nın normal olmayan değerlenmesi söz konusu. Bu politikalar bu şekilde devam ettiği zaman ihracatçımız sipariş alamayacak" dedi.

Erken uyarı sinyalleri
Bunun etkilerinin 3-4 ay sonra kendisini göstereceğini ifade eden Tüzmen, ihracatın artış oranının bugün yüzde 33'lere düştüğünü gördüklerini belirtti. Tüzmen, "Kriz söz konusu değil ama öncü sinyalleri geliyor, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70'lerin üzerindeyken ülke ekonomisine çok yararlı oran olduğunu, ancak yüzde 60'lara doğru, yüzde 60'lar sınırında bunun tehlikeli olduğunu gösterdi. Şu anda da yüzde 66-67'lerde. Dolayısıyla erken uyarı sinyallerini zaten ihracatçımız veriyor." Yapılan çalışmalara göre dolar kurunun olması gereken yerin 1 milyon 650-1 milyon 700 bin olduğunu dile getiren Tüzmen, iki yıl önceki kuru bugün normal bir kur olarak adlandırmanın mümkün olmadığını belirtti. Dolar kurunda suni bir iniş bulunduğunu, bu suni inişin mutlaka dengeye geleceğini bildiren Tüzmen, "Önemli olan bunların ani olmamasıdır. Ani olunca yine ihracatçımıza yararı yok" diye konuştu. 1 Ocak-15 Haziran dönemindeki ihracatın 19.5 milyar dolar olduğunu söyleyen Tüzmen şöyle konuştu:

3 milyar dolar kaçtı
"Neredeyse 20 milyar doları ilk altı ayda rahatlıkla yapabilir hale geldik. Ancak ıskaladığımız şeyler de var. Türk Lirası kur değeri normal değerlerinde devam etseydi bu sene ihracatımıza ekstra 3 milyar dolar daha katacaktık. Siparişler tam ülkemize doğru kayarken bunlardan tam olarak yararlanamıyoruz."

Yabancılar İtalyan sanıyor ama bakın, yerli ayakkabı kullanıyorum...
Kürşad Tüzmen, 29'uncu Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmanın bir bölümünde büyük alkış topladı. Bir süre önce yaptığı 'karın kası şovu' ile gündeme gelen Tüzmen'in, 'ayakkabı şov' olarak nitelendirilebilecek konuşması şöyle gelişti: "Yurtdışına sık sık seyahat ediyorum. Yabancı meslekdaşlarım hep nereden giyindiğimi soruyorlar. Gururla, Türkiye'den' diyorum. O zaman, 'Mutlaka ayakkabılar İtalyan' diyorlar." Konuşmasının bu bölümünde ayakkabısını göstererek "Bakın yerli" diyen Tüzmen, "Kendi malımıza kendimiz sahip çıkacağız" dedi.

Haberin Devamı