Turkuaz hızlı geçti
Türkiye’ye yönelik beyin göçünü teşvik için Turkuaz Kart uygulamasını da içeren ‘Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı’ komisyondan jet hızıyla geçerek Genel Kurul gündemine alındı.
TBMM Başkanlığı’na geçen Cuma sunulan Türkiye’de nitelikli yabancıların çalışmasını kolaylaştıran ‘Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı’ TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildi. Genel Kurul gündemine alınan tasarıya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancı istihdamı taleplerini almak, değerlendirmek ve uluslararası işgücünün etkilerini izlemek üzere yabancı başvuru, değerlendirme ve izleme sistemi kuracak.
8 yıllığa süresiz izin
Çalışma izni bakanlıkça verilirken, tasarı kapsamında yer alan yabancılar çalışma izni olmadan Türkiye’de çalışamayacak veya çalıştırılamayacak. Tasarıya göre, Türkiye’de uzun dönem ikamet izni veya en az 8 yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar, süresiz çalışma iznine başvurabilecek. Çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti, ikamet izni yerine geçecek.
Tasarı Türkiye’ye yönelik beyin göçünü teşvik etmek için öngörülen Turkuaz Kart uygulamasını da kapsıyor. Tasarıyla, eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi ile Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu önerileri ve Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre başvurusu uygun görülen yabancılara “Turkuaz Kart” verilecek.
İstisnai hükümler
İlk 3 yılı geçiş süresi olmak kaydıyla verilecek olan kartın sahibi yabancı tasarıyla düzenlenen süresiz çalışma izninin sağladığı haklardan yararlanacak. Nitelikli işgücü olarak değerlendirilen yabancılara çalışma izni verilmesinde istisnai hükümler uygulanacak.Tasarının bayram sonrasında Genel Kurul’da ele alınması bekleniyor.
Sakıncalı yabancıya Türkiye’de iş yok
Uluslararası işgücü politikasına uygun olmayan, sahte veya yanıltıcı bilgi, belgelerle yapılan, yabancı istihdam edilmesine ilişkin gerekçesi yeterli görülmeyen, diğer kanunlarda Türk vatandaşlarına hasredilen iş ve meslekler için yapılan, kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından Türkiye’de çalışmasında sakınca görülen yabancılara ilişkin olan, Dışişleri Bakanlığı’nın uygun görüşü olması durumu hariç, Türkiye Cumhuriyeti’nin tanımadığı veya diplomatik ilişkisinin bulunmadığı ülke vatandaşları için yapılan başvurular reddedilecek.
Sistem nasıl işleyecek?
- Yabancıya çalışma izni bakanlıkça verilecek. Yabancılar, çalışma izni olmadan Türkiye’de çalışamayacak veya çalıştırılamayacak.
- Anlaşmalarda, uluslararası sözleşmelerde çalışma izni almadan çalışabileceği belirtilen yabancılar, çalışma izni almadan çalışabilecek, çalıştırılabilecek.
- Başvurular yurt içinde doğrudan bakanlığa, yurt dışında bulunduğu ülkedeki T.C. büyükelçilikleri veya başkonsolosluklarına yapılacak.
- Çalışma izni başvuruları yetkili aracı kurum tarafından da yapılabilecek.
- Çalışma izni başvurusu uluslararası işgücü politikasına göre değerlendirilecek. Bakanlık, başvuru değerlendirilmesinde ve çalışma izni puanlama sisteminin oluşturulmasında kullanılacak kriterleri belirleyecek.
- Başvuruların değerlendirilmesi, bilgi ve belgelerin tam olması kaydıyla 30 gün içinde tamamlanacak.
- Mesleki yeterlilik gerektiren sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ilgili bakanlıklardan ön izin alınacak. Yükseköğretim kurumlarında çalışacak yabancı öğretim elemanları için YÖK Başkanlığı’ndan ön izin alınacak. Ar-Ge Merkezi Belgesi olan firmalarda Ar-Ge personeli olarak çalışacak yabancıların başvuruları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın olumlu görüşüyle değerlendirilecek.