‘Türkiye’yi kimse silkeleyemeyecek’
Ziraat Bankası, BIST, BOTAŞ’tan sonra THY ve Halkbank’taki kamu hisseleri de Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, “Türkiye artık birkaç milyon dolarla borsanın silkelenebileceği bir piyasa olmayacak” dedi
Mega projeler, yeni yatırımlar, sermaye piyasaları ve ülkede istihdamı artırmak için kurulan Türkiye Varlık Fonu (TVF) kısa sürede büyük kurum ve kuruluşları bünyesine alarak önemli kaynak sağladı. TVF’ye özelleştirme kapsamında bulunan bazı şirketler ile birçok önemli kamu kuruluşlarının hisseleri devredildi.
Türk Hava Yolları (THY) ile Halkbank’ta Başbakanlık Özelleştirme İdaresi’nin sahip olduğu payların özelleştirme kapsam ve programından çıkartılarak TVF’ye devredileceği açıklandı. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi, ödenmiş sermayesi 1.38 milyar lira olan THY’de yüzde 49.12; ödenmiş sermayesi 1.25 milyar lira olan Halkbank’ta yüzde 51.11 hissedar konumunda bulunuyor.
İş planları devam edecek
Ziraat Bankası, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri AO, PTT, Borsa İstanbul ve Türksat’ın sermayelerinde bulunan Hazine’ye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom’un yüzde 6.68 oranındaki Hazine’ye ait hissesi ile Eti Maden ve Çaykur’un TVF’ye devredilmesine dair karar da Pazar günü yayımlanmıştı.
Fona devredilen söz konusu şirketlerin mevcut yönetimleri, işletme politikaları ile iş planları, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edecek. Uluslararası finans kuruluşları da dahil olmak üzere ilgili paydaşlarla sağlanan işbirliği sürdürülecek. TVF’nin söz konusu şirketleri, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanacak Stratejik Yatırım Planı çerçevesinde yönetecek.
3 yıllık strateji yapılacak
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, TVF ile ile tüm dünyanın Türkiye mali piyasalarına daha güvenli bakacağını belirterek, “Artık Türkiye, cebine 50 milyon dolar koyup kurları oynatacağı ya da birkaç milyon dolarla borsayı silkeleyebileceği bir piyasa olmayacak” dedi.
Fonun mali piyasaları gerçek anlamda regüle edebileceğini, derinleştireceğini ve uluslararası kaliteye getireceğini ifade eden Ertem, 3 yıllık stratejisinin yapılacağını ve bunun Bakanlar Kurulu onayından geçeceğini kaydetti.
Ertem, Varlık Fonu’nun bütün işlemlerinin ulusal denetime açık olacağına dikkati çekerek, “Fon, Türkiye’nin varlıklarını
uluslararası piyasalarda değerlendirebileceği, daha etkin olacağı, reel ve finans sektörüne önemli kaynaklar sağlayacağı yeni bir başlangıç noktasıdır” diye konuştu.
Varlık Fonu’yla düşük faizle borçlanma fırsatı
- Türkiye Varlık Fonu, dev şirketleri teminat göstererek mega projeler için yurt dışından düşük faizli kredi alabilecek.
- Uluslararası piyasalarda sukuk ya da konvansiyonel borçlanma araçlarıyla koynak yaratılabilecek.
- Fon faaliyet alanı kapsamında her türlü ticari ve finansal faaliyetleri yapabilecek.
- Yerli ve yabancı ortaklıklar kurabilecek, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla çeşitli iş birlikleri gerçekleştirebilecek.
- Türkiye’nin ekonomik büyümesine yılda yüzde 1.5 katkı sağlaması hedefleniyor.
- Kamunun elindeki atıl fonlar ve gayrimenkullerle TVF’nin kısa sürede 200 milyar lira büyüklüğe ulaşabileceği öngörülüyor.
Ekonominin garantisi olacak
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bazı şirket hisselerinin Türkiye Varlık Fonu’na aktarılmasıyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Türkiye ekonomisinin gücünü göstermek, bir takım dışarıdan müdahalelere karşı kuvvetlenmesini sağlamak için tabiri caizse ‘garanti’ mahiyetinde olan bir fondur. Savunma Sanayii’nden ilgili kaynağın buraya aktarılmasının amacı, aynı şekilde kullanımın aynı kaynakta toplanarak, daha etkin kullanımını sağlayabilecek bir adımın atılmasıdır. Düyun-u Umumiye falan gibi sözlerin de son derece yanlış ve yersiz olduğunu ifade etmek isterim. Varlık Fonu’nun bizatihi kendisi milli bir kuruluştur, milli bir oluşumdur. Ekonominin milli tarafını güçlendirmek için atılan bir adımdır.”
5 kişilik yönetim
Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyeliklerine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, Prof. Dr. Kerem Alkin, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan atandı. Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Mehmet Bostan getirilmişti.
2.3 milyon m2 Hazine arazisi devredildi
Kamuya ait birçok kuruluşun yanı sıra çoğunluğu turizm bölgelerinde 2.3 milyon metrekare Hazine arazisi devredildi. İşte devredilen arazilerin bir bölümü:
-Antalya’nın Aksu, Merkez, Kemer ve Manavgat ilçelerinde 700.9 bin m2.
- Aydın’ın Didim ve Kuşadası ilçelerinde 959.7 bin m2.
- İstanbul’un Bakırköy ilçesinde 22.8 bin 866 m2.
- İzmir’in Selçuk-Menderes ilçelerinde 556 bin m2.
- Bodrum Gündoğan’da 11.3 bin m2.
- Isparta ve Kayseri’de 38.9 bin m2.