Türkiye’ye 5 milyar lira yatırım sözü
Ülker, Godiva ve United Biscuits ile 4 milyar tüketiciye hitap eden Yıldız Holding, bu markaların çatı şirketi olan pladis’i global rekabete Türkiye’de hazırlayacak. Türkiye’de 5 milyar lirayla gıda sektörünün en büyük yatırımına imza atılacak.
Godiva ve United Biscuits ile bisküvi, çikolata ve kek pazarında bir dünya markası olmak için çok önemli adımlar atan ve bu iki markayı Ülker ile birlikte “pladis” çatısı altında toplayan Yıldız Holding, dünya rekabetine Türkiye’yi merkez üs kabul ederek hazırlanacak. pladis’in Londra’daki ofisinde gazetecileri ağırlayan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “Türkiye’yi pladis’in çikolata üssü olarak görüyoruz. 2021 yılına kadar Türkiye’deki fabrikalara 5 milyar lira daha yatırım yapacağız. Türkiye’deki fabrikalarda üretilen Godiva tablet çikolatalar tüm dünyaya gönderilecek. pladis’in en büyük Ar-Ge merkezi İstanbul Gebze’de kurulacak. Gebze’de geliştirilecek ürünler dünyanın dört bir yanına dağıtılacak” dedi.
40 yıllık hayalimizdi
Ülker, global şirket olma hayallerinin 1970’lerde İngiltere’de atıldığını hatırlattı. Ülker, “1970’lerin sonunda İngiltere’de fabrika gezmiştik. O zamanlar Ortadoğu’ya ihracatımız yeni yeni başlamıştı. Bu fabrikaları görünce, ‘Biz de daha büyük bir yolculuğa çıkmalıyız’ dedik. Sonra 90’larda Amerikalı bisküvi devi Nabisco’un doğu kanadı satılıyordu, gittik teklif verdik. Alamadık ama tecrübe edindik. O tecrübeler bugün bizi buralara taşıdı. Şimdi ise global pazarın en aktif ve en hızlı büyüyen şirketi olmak için çalışıyoruz” dedi. Ülker, 2021 hedefleri olarak tanımladığı planları anlattı:
-Ülker, Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en güçlü markası.McVitie’s İngiltere ve Avrupa’da, Godiva ise Amerika’da çok güçlü. Dünya bisküvi-çikolata-kek pazarının yüzde 30’unu bizim de içinde olduğumuz ilk 10 şirket üstleniyor. Hedefimiz 2021’de pazarın en aktif ve en hızlı büyüyen şirketi olmak.
-2017, 18 ve 19’da dolar bazında yüzde 17 büyümeyi hedefliyoruz. Böylece 2019’un sonunda pladis cirosunun 8.5 milyar dolar olmasını hedefliyoruz.
Godiva hedefleri
-Yıldız Holding’in Türkiye’de 51 fabrikası var, bunların 11’i pladis çatısı altında. Türkiye’deki fabrikalarımız, tüm dünyadaki pladis fabrikaları içinde kapasite, istihdam ve teknoloji bakımından en iyileri arasında yer alıyor. 2021 yılına kadar Türkiye’deki fabrikalara 5 milyar TL daha yatırım yapacağız.
-İngiltere dünyada bisküvinin en çok tüketildiği ülke. McVitie’s bu pazarda birinci. Çikolatalı ürünlerde ve tablet çikolatada henüz İngiltere’de yokuz. 4 milyar tüketicinin yaşadığı coğrafyada faaliyet gösteriyoruz. Demek ki Godiva lezzetini daha fazla kişiye ulaştırabiliriz. Bunu yapabilirsek kendimi de takımımı da başarılı sayacağım. Türkiye’de ürettiğimiz tablet Godiva’lar Kuzey Amerika’da raflarda yer almaya başladı. Bunu farklı coğrafyalara yayacağız; Çin’e kadar Türkiye’den ürün göndereceğiz.
Global liderlik için 3 hedef
1) Tüm dünyada çikolata satışlarını 2 katına çıkarmak.
2) Bisküvi satışlarını yüzde 50’den fazla artırmak.
3) Çikolatada 2 kat, kekte 3 kat, sakız-şekerde 4 kat kapasite artırmak.
Kraliçe’nin pastacısı
İngiltere’nin bisküvi pazarı lideri McVities aynı zamanda Kraliyet Ailesi’nin de pastacısı. Marka, 1893’te Kraliçe Mary ve Kral V. George’un düğün pastasını hazırlayarak kraliyet onay mührünü aldı. 1947’de ise Prenses Elizabeth ve Prens Philip’in (şimdiki İngiltere Kraliçesi Elizabeth) düğün pastası da yine McVities tarafından hazırlandı. Pastanın boyu 2.5 metre yüksekliğindeydi. Son olarak Kraliçe Elizabeth’in torunu Galler Prensi William ve Kate Middleton’ın düğün töreni için hazırlanan çok katlı çikolatalı pastada 1.700 adet McVitie’s bisküvisi kullanıldı. Prens William, çocukluğundan beri en sevdiği bu pastayı, düğün töreni için özel sipariş etti. Pasta kraliyet mutfağının özel reçetesine göre hazırlandı. pladis’i ziyaret eden Türk gazeteciler de bu pastadan tattı.
‘15 Temmuz ile travma yaşadık’
Murat Ülker, 15 Temmuz darbe girişimi konusunda da açıklamalarda bulundu: “15 Temmuz gecesi uçurumun kenarına gelmek hepimize büyük bir travma yaşattı ama sivil halkın yardımıyla ve dayanışmasıyla bu hain kalkışmanın başarısız olması en büyük kazancımız oldu. FETÖ başaramadı ve kurtulduk milletçe. Bu konuda bize önderlik eden Cumhurreisimize, TBMM’ne ve başbakanımıza müteşekkiriz.”
‘Türkiye’den çıkan ilk global olacağız’
Dünya bisküvi-çikolata-şekerleme pazarındaki gelişmeleri değerlendiren pladis CEO’su Dr. Cem Karakaş, “pladis, 13 ülkedeki 36 fabrikada 1 milyon ton bisküvi, 460 bin ton çikolata ve 40 bin ton sakız-şeker üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye ’de bisküvi, çikolata ve şekerleme pazarının lideri olarak bizim hedefimiz de, kendi alanımızda Türkiye’den çıkan, global arenadaki ilk lider şirket olmak” dedi.
pladis’i niçin kurduk?
Murat Ülker, pladis markasının kuruluş amacını da şöyle anlttı: “Babamın açtığı yoldan Ülker Ailesi olarak birlikte kurduğumuz ‘dünya lideri şirket’ hayalini gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Bir ülkenin özel sektörünün başarısının o ülkenin tanıtımında önemli rol oynadığına inanıyorum. Bizim dünyaya açılmamızın da Türkiye’nin olumlu imajına müsbet katkısı olduğunu düşünüyorum. 1993 yılında ilk yabancı ortaklığımızı yaptık. Şimdi Danimarka’dan Japonya’ya, ABD’den İspanya’ya dünyanın dört bir yanından ortaklarımız var. Yeni kurduğumuz pladis ile 73 milletten 26 bin kişilik bir aile olarak 13 ülkede 36 fabrikayla 4 milyar tüketicinin yaşadığı coğrafyada faaliyet gösteriyoruz. Yıldız Holding’de 50 bin çalışanımız, 77 fabrikamız var. 100’ün üzerinde ülkede operasyon yönetiyoruz.”