Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin röntgenini çekip enerjiyi ‘Milli’leştireceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, milli enerji ve maden politikasını tanıttı. Yerli kaynaklarla enerji üretiminin toplam içindeki payını üçte ikiye çıkarma hedefini ortaya koydu. Rüzgar ve güneşten de en az 20 bin megawatt elektrik üretilecek. Karada ve denizlerde kesintisiz arama faaliyetiyle yeni kaynaklar bulunup ekonomiye kazandırılacak

Türkiye’nin röntgenini çekip enerjiyi ‘Milli’leştireceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerjide yeni milli politikaları anlattı. Yerli kaynakların son damlasına kadar kullanılarak ithalatın önüne geçileceğini belirten Albayrak, halen yarıya yakın olan yerli kaynaklardan enerji üretim miktarının üçte iki oranına yani yüzde 66’lara kadar çıkarılacağını söyledi. Kömür rezervlerinin çevreci hassasiyet çerçevesinde kullanılacağını kaydeden Berat Albayrak, rüzgar ve güneş enerjisinin de yeni dönemde ön plana çıkacağını ifade etti.

Türkiye’nin röntgenini çekip enerjiyi ‘Milli’leştireceğiz

Bakan Berat Albayrak’ın milli enerji ve maden politikasını tanıttığı toplantıya Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören de katıldı.

Sessiz devrim yaptık

Albayrak, geçen 15 yıllık yolculuğu, “sessiz bir devrim” olarak niteleyerek, sözlerine şöyle devam etti:

“Yaşayarak bir dönüşüm ortaya koyduk. Kamunun payı azaldı ama azaltırken, hem ülkenizi büyütüyorsunuz hem de özel sektörün önünü açıyorsunuz. Böyle bir süreç yaşadık. Özelleştirmeler, yatırımlar, ihaleler, iptaller gibi birçok şey yaşadık ama bunlara rağmen mücadele ettik. Bu 15 yıllık sessiz devrimde Enerji Bakanlığı neler yaptı? Elektrikte kurulu kapasite 3 katına çıktı, elektrik üretimi 2 katından fazla bir noktaya geldi. Doğalgaz tüketimi neredeyse 3 katı arttı, doğalgaz konforunun ulaşmadığı Türkiye’de sadece 3 ilimiz kaldı. İnşallah seneye bunu da bitiriyoruz. 81 vilayete doğalgaz altyapısını ulaştırıyoruz. Bu süreçte abone sayısını 4 katına çıkarmışız.”

Haberin Devamı

Arayan bulur

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Tarihimizde ilk defa bu yıl yeni alımını gerçekleştireceğimiz arama sondaj gemisiyle her yıl Karadeniz’de iki, Akdeniz’de iki olmak üzere denizlerimizde aktif sondaj faaliyetlerinde bulunacağız” diye konuştu.

Albayrak, şöyle devam etti: “Bu ay itibarıyla faaliyete başlayan Oruç Reis adlı sismik arama gemimizle üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak denizleri çok aktif kullanarak, bir gemimiz Akdeniz’de, bir gemimiz Karadeniz’de aramalarını yapacak. Tarihimizde ilk defa bu yıl yeni alımını gerçekleştireceğimiz arama sondaj gemisiyle de her yıl Karadeniz’de iki, Akdeniz’de iki olmak üzere denizlerimizde aktif sondaj faaliyetlerinde bulunacağız. Her şey hazır. Ne kadar ararsanız o kadar bulursunuz. Artık bölgemizde deniz sondajında da çok daha aktif olacağız.”

Haberin Devamı

Jeofizik haritası 2018’e yetişecek

Albayrak, Türkiye’nin jeofizik ve jeokimya haritalarının önemine de değinerek şöyle devam etti: “Türkiye haritasındaki tüm sondaj faaliyetlerinin ‘veri tabanı’ diyebileceğimiz haritayı çıkartarak, herkese açık bir merkezde Türkiye’deki bütün altyapıyı arşivliyoruz. İnşallah bu sene bunu hayata geçiriyoruz. Türkiye jeofizik haritasını 2018’de tamamlayacak. Tüm Türkiye coğrafyasını, bitki örtüsünden topografik yapısına kadar röntgenini çekip madencilikte sahip olunan kaynakları göreceğiz.”

Jeokimya haritası için de 50 binden fazla örnek alındığını ifade eden Albayrak, “Numunelerin sonuçları çok iyi geldi. Harika sonuçlar var. Türkiye’nin taşı da toprağı da altın inşallah” dedi.

Sondajda hedef 6 milyon metre

Haberin Devamı

Arz güvenliğinin maden politikası tarafının, en bakir ve gelişmeye açık alan olduğunu belirten Berat Albayrak, bu stratejiyi tüm madenler için yeni bir süreç olmak üzere dört ana temel unsurda başlattıklarını açıkladı.

Türkiye’yi özel sektör başta olmak üzere “kamu-özel” modeliyle daha da büyüteceklerini dile getiren Bakan Albayrak, şunları söyledi: “Bunun önemli noktalarından biri, MTA’nın yurt dışında arama yapabilme özelliğine kavuşması idi. Böylece, MTA-özel işbirliğiyle dünyanın madencilik noktasındaki kritik işbirlikleriyle bölgesel aramacılık noktasında da bir süreci başlatacağız. 2002’de yılda 32 bin metre sondaj yapan bir MTA’dan sonra, bu rakamı 300 bin metrelere çıkardık. Bu yıl 1 milyon metreye ulaşıyoruz. Takip eden 2 yılda

2 ve 3 milyon metreye çıkması için planlamalarımızı yaptık. Arama faaliyetleriyle ortaya koyduğunuzda bugün sahip olduğunuzu düşündüğünüz kaynaklardan çok daha büyük rezervlere kavuşacaksınız. Çok büyük bir potansiyel var. Kamu ve özel sektörle birlikte madencilikte çok ileri bir noktada olan Kanada ve Avusturalya’ya erişmek için

Haberin Devamı

6 milyon hedefini kısa sürede hayata geçireceğiz. Madencilik Türkiye’yi katma değer noktasında çok ileri taşıyacak.”

Doğalgazın da borsası oluyor

Öngörülebilir piyasanın bir sonraki adımına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Albayrak, “İnşallah bu yıl doğalgaz noktasında da Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) ile piyasa, satış, sözleşme ve kontrat deneme altyapısını başlatıyoruz. Önümüzdeki dönemde artık enerjinin de bir emtia olarak sermaye ve para piyasalarında ve uluslararası piyasalarda dönüşümü için iki kritik kurumumuzla süreci daha da hızlandıracağız” şeklinde konuştu. Albayrak, özellikle madencilik noktasında çok önemli adımlar attıklarının altını çizerek, bunlardan ilkinin Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) yeniden yapılandırılması olduğunu söyledi.

Maden arama, işletme ve bunun hayata geçirilmesiyle ilgili yüzlerce §süreci geçmeye çalışan yatırımcı için “e-maden” uygulamasını hayata geçirdiklerini hatırlatan Albayrak, bununla birlikte birçok kağıt, onay ve izine dayalı haftalar süren işlemleri hızlandırdıklarını anlattı.