Türkiye’nin meselesi ‘teknoloji’ açığıdır
5. Türkiye İnovasyon Haftası, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Açılışa katılan Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye’nin asıl meselesi, teknoloji açığıdır. Teknoloji açığını kapatırsak, cari açığı ve dış ticaret açığını kapatırız” diye konuştu
Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçıları Meclisi’nin (TİM) sürdürülebilir kalkınma yolunda yenilikçi çalışmaları desteklemek amacıyla düzenlediği 5. Türkiye İnovasyon Haftası İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. TİM’in ev sahipliğinde Arçelik, TEB, Türk Hava Yolları, Sabancı Holding, Çalık Holding ve Turkcell sponsorluğunda düzenlenen, ekonomiden bilime, spordan sinemaya birçok konunun ele alınacağı etkinlik, üç gün boyunca 10 farklı ülkeden fark yaratan profesyonelleri, sanayicileri, akademisyenleri ve öğrencileri buluşturacak.
Açılışta konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, üretim ve ihracat odaklı büyüme söylemenin Türkiye’nin ihtiyacını tam olarak tarif etmediğini belirterek “Ar-Ge ve inovasyon odaklı büyüme ifadesi, bizim için çok daha doğru. Türkiye’de sürekli dış ticaret açığını ve cari açığı konuşuyoruz. Aslında bunlar bir sebep değil, teknoloji açığının sonucudur. Türkiye’nin esas meselesi, cari açık veya dış ticaret açığı değil, teknoloji açığıdır. Teknoloji açığını kapatırsak, cari açığı ve dış ticaret açığını zaten otomatik olarak kapatmış oluruz” dedi.
2 bin öğrenciye seslendi
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye’yi teknoloji üreten ülke konumuna ve 2023 hedeflerine inovasyona liderlik edecek gençlerin ulaştıracağını söyledi. Etkinlik için 140 üniversiteden gelen 2 bin öğrenciye seslenen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Gelişmiş ülkelerde inovasyon artık yazılım üzerinden yapılıyor. Yapay zekaya bağlı robotik çözümler veya yazılım uygulamalarının 2025 itibariyle ABD’deki işlerin yüzde 15’ini ele geçireceği söyleniyor. Dünya işsiz ekonomiye hazırlanıyor. Artık tek iş; tasarım, Ar-Ge, marka ve inovasyona liderlik etmektir” diye konuştu.
İnovasyonun koşulu amaç belirlemek
Etkinlikte Flyboard modeli ile devrim yaratan dünya jet-ski şampiyonu Franky Zapata da konuştu. “inovasyonun ilk koşulunun “amaç belirlemek” olduğuna dikkat çekti. Zapata, “İnovasyon alanında çalışmak istiyorsanız, parayı bir hedef değil amaç olarak düşünmelisiniz. Önerim, korkmayın, kendinize inanın” diye konuştu.
Biyonik bacağın fiyatı 50 bin dolar
BİYONİK uzuv teknolojilerindeki çığır açan gelişmeleri ile Biyonik Çağın Lideri olarak anılan Hugh Herr, “Geliştirdiğimiz biyonik uzuvlar için 60 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Şu anda her bir bacak sensörleri ve ara yüzleriyle beraber 50 bin dolara satılıyor” dedi.