Gazete Vatan Logo

Türkiye kıymete bindi (2)

AB yolundaki Türkiye'de hemen her sektörden şirket çokuluslu devlerin ilgisini çekiyor

Bilgin: 2005 sonuna kadar bankacılıkta yabancı payı yüzde 20'lere kadar çıkar
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı (BDDK) Tevfik Bilgin, "Dışbank özelinde Türk Bankaalık Sisteminde gelinen noktayı dikkate alırsak, ekonomik ve politik istikrara paralel, önümüzdeki dönemde yabancı banka veya yabancı sermayenin ilgisinin devam edeceği görülüyor" dedi. Bilgin, Dışbank satişı ve yabana sermayeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türk Bankaalık sisteminde yabancı payının yüzde 5.8 olduğuna işaret eden Tevfik Bilgin, "sektörde şu anda yüzde 5.8 olan yabancı payının, 2005 yılı sonunda yüzde 15-20 olacağını tahmin ediyoruz" dedi. Bilgin, Türkiye'de AB ile uyum anlamında en yakın sektörün bankacılık sektörü olduğunu ifade ederken, sektörün gerek çalışan profili, gerek kullandığı teknoloji, gerekse geliştirdiği enstrümanlar ve en önemlisi de kriz deneyimi ve risk algılamasıyla, son 5 yılda önemli mesafeler kat ettiğini söyledi.

Yapı Kredi'de çözümü önünde engel olmayız
Bilgin, Yapı Kredi Bankası ve Turkcell'e ilişkin yaptiğı değerlendirmede de "Halka açık şirketler olması nedeniyle hem Yapı Kredi hem de Turkcell hakkındaki açıklamalarda çok dikkatli davrandık ve resmi yazılı açıklamalar yaptı k. Bu noktada şunu herkesin çok iyi bilmesi gerekir; bu sorunun çözülmesi ve gerekirse paket halinde çözülmesidir. Bunu da en çok isteyen kurum BDDK'dır. BDDK bu konunun çözülmesi için yaklaşık 16 aydır çaba harcıyor. Yapı Kredi Bankası ve Turkcell konularında çözümü engelleyecek kasti davranışlar karşısında ilk duracak kurum, BDDK'dır" diye konuştu.

Why Turkey?
Akmerkez'in ortağı olan Hollandalı gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Corio, 3.9 milyar euroluk portföyü ile Avrupa'da alanındaki en büyük grup. Portföyünün yüzde 75'ini alışveriş merkezleri oluşturuyor. Corio İtalya, İspanya, Hollanda ve Fransa yatırımlarının yanına Türkiye yatırımını neden eklediğini, kendi ortaklarına şu cümlelerle açıkladı:

* Türkiye'nin 74 milyon, istanbul'un ise 10 milyonluk nüfusu var.

* Türkiye'nin 1950 ila 2000 yılları arasında nüfusu yüzde 218 büyürken, Avrupa'da bu oran yüzde 33'de kaldı.

* Türkiye'de çalışan nüfusta 2000 ila 2050 arasında yüzde 54 artış bekleniyor.

* 2000 ve 2004 yılları arasında ekonomi ortalama yüzde 4.5 büyüme gösterdi. (2004 büyümesi % 9.9 ile OECD rekorunu kırdı.)

* 2005-2009 yılları arasında ise Türkiye ekonomisinin ortalama yüzde 5.4 büyümesi öngörülüyor.

* Tüketici enflasyonu 1999 yılında yüzde 60 gibi yüksek bir oranda iken 2005 Mart ayında bu oran yüzde 8.4'e kadar geriledi.

* IMF programı ve AB üyeliği.

* Ticaret yükselen değer. Kira gelirleri hızla artıyor. Türkiye'de mağazaların yıllık ortalama kirası 420-480 dolar aralığında. Akmerkez'de ise bu 1.968 dolar seviyesinde.

Haberin Devamı