Türkiye İpek Yolu ile enerji ‘hub’ı oldu
Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak ‘Enerjinin İpek Yolu’ TANAP’ta gaz akışı başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemiz bölgesel enerji hatlarının merkezi yani hub’ı olma vizyonuna TANAP’la bir adım daha yaklaştı” dedi
Enerjinin İpek Yolu olarak adlandırılan Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic’in katıldığı törenle hizmete açıldı.
Yüzyılın projesi TANAP’ın ilk gaz dağıtımının başlayacağı nokta olan Eskişehir Kompresör ve Ölçüm İstasyonu’nda yapılan açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TANAP sadece arz güvenliği açısından değil, Hazar Bölgesi’nden Avrupa’ya kadar tüm rota üzerindeki ülkelerin refah ve istihdamına da katkı verecek” dedi.
Siyasi istikrarla hayat buldu
‘Enerjinin İpek Yolu’ olarak tanımladıkları TANAP’ın açılışını gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını ifade eden Erdoğan, “Enerjiyi çatışma değil iş birliği zemini olarak gören anlayışımız, TANAP sayesinde bir kez daha ete kemiğe büründü” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP ile Türkiye’nin transit bir ülke olmaktan çıkıp, üreticiden nihai tüketiciye uzanan değer zincirinin her aşamasında rol oynayan kritik bir konuma geldiğini ifade etti.
Erdoğan, “Ülkemiz bölgesel enerji hatlarının merkezi yani ‘hub’ı olma vizyonuna TANAP ile bir adım daha yaklaştı” dedi. TANAP’ın Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ortak vizyonun son meyvesi olduğunu kaydeden Erdoğan, boru hattının aynı zamanda devreye alacakları yeni projelerin de müjdecisi olduğunu söyledi.
TANAP’ın kısa sürede hayata geçmesinde, Türkiye’nin son 16 yılda sağladığı siyasi ve ekonomik istikrarın çok önemli rolünün olduğunu vurgulayan Erdoğan, Yunanistan sınırına ilk gaz teslimatının Haziran 2019’da yapılmasının planlandığını kaydetti.
İlk gaz akışı başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Sırbistan Devlet Başkanı Alexander Vucic ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, vanayı çevirerek TANAP’tan ilk gaz akışını başlattı.
Yüzyılın enerji projesini Erdoğan ve Alivey birbirlerine sarılarak kutladı.
21’inci asrın tarihini birlikte yazıyoruz
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Erdoğan’ın yorulmaz faaliyeti neticesinde Türkiye dünya çapında büyük güç haline geldi. Türkiye’nin gücü bizim gücümüzdür. Bizim gücümüz bizim birliğimizdir. TANAP’ın açılışı, Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin tezahürüdür. TANAP, Türkiye ile Azerbaycan’ın zaferidir. Biz 21’inci asrın enerji tarihini birlikte yazıyoruz. Bu tarih, istikrar tarihidir. Enerji projelerimiz bölgemize istikrar getiriyor. Bu projelerde iştirak eden bütün ülkeler, şirketler fayda görecek” dedi.
DEMİRÖREN DE KATILDI
Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yıldırım Demirören TANAP Projesi’nin açılış törenine katıldı.
Enerjide barış için paylaş
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TANAP’ın Türkiye’nin ve ulaştığı bütün ülkelerin enerji arz güvenliğine çok büyük katkı sağlayacağına işaret ederek, “Türkiye enerjideki anahtar ülke konumunu pekiştirecek” dedi. Albayrak, şunları kaydetti: “Avrupa’nın enerji arz güvenliği Türkiye’den başlar tezimizin en önemli göstergesi olacak. Kazan-kazan-kazan ilkesi ile projedeki bütün tarafların, en önemlisi de küresel huzurun, istikrarın kazanacağı dünyadaki ender projelerden biri olacak. Biz ‘Herkes için enerji’ diyoruz, ‘Enerjide barış için paylaş’ diyoruz. Enerjinin küresel barış ve istikrara sağlayacağı katkılara yürekten inanıyoruz.”
Avrupa’ya ilk doğalgaz 2019’da
- TANAP, Türkiye’nin dünya coğrafyasında bir enerji koridoru olması yolundaki en stratejik adım.
- TANAP, Türkiye-Yunanistan sınırında Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Avrupa’ya ulaşacak. Toplam 7 ülkeyi geçecek.
- Hatla Avrupa’ya 10 milyar m3, Türkiye’ye 6 milyar m3 doğalğaz taşınacak. BOTAŞ Haziran 2019’a kadar 2 milyar m3 gaz alabilecek. 2021’de bu rakam 6 milyar m3’e çıkacak.
- Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 12’sini tek başına karşılayacak.
- Azeri gazı Haziran 2019’da Yunanistan’a ulaşacak.
- Hattın taşıma kapasitesi 2023’te 24 milyar m3’e, 2026’da 31 m3’e yükselecek.
- Proje Avrupa ve Türkiye’nin artan enerji talebi ve arz güvenliğine büyük katkı sağlayacak.
- TANAP, Azerbaycan ve Türkiye’yi global enerji arenasının en güçlü oyuncuları arasında konumlandırırken, iki ülkeyi Avrupa’nın en büyük alternatif doğalgaz tedarikçisi yapacak.
- Hattın yüzde 51’i Güney Gaz Koridoru’na, yüzde 30’u BOTAŞ’a, yüzde 12’si BP’ye ve yüzde 7’si SOCAR’a ait.
TANAP fiyatları ucuzlatabilir
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’ndan gelecek Azeri gazının daha ucuz olduğu ve fiyatları düşürebileceği belirtiliyor. SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Türkiye’nin halen Şahdeniz-1’den aldığı gazla TANAP üzerinden gelecek Şahdeniz-2 gazının fiyatlarının birbirinden farklı olduğunu belirterek, “Gaz fiyatları tabii ki ticari bir sır ama TANAP ile Türkiye’nin alacağı gazın ithal ettiği diğer kaynaklar arasında en ucuz gaz olduğunu söyleyebilirim” dedi.
Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu da TANAP projesinin doğalgaz fiyatlarını düşürebileceğini kaydetti.