Türkiye ekonomisi ve geleceği için varız
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, “Türkiye ekonomisinin, sanayisinin büyümesi için kuruluşumuzdan bu yana azami katkı yaptık. Desteğimiz sürecek” dedi
Türkiye’nin en büyük bankalarından İş Bankası, hafta başında sosyal medyada gündeme gelen dedikoduların etkisini kısa sürede atlattı. Twitter’daki bir hesaptan yayılan ‘el koyma’ söylentisinin ardından, hükümet kanadı İş Bankası’nın arkasında yer almış, İş Bankası yönetimi de olayı yargıya taşıyacaklarını açıklamıştı. İş Bankası hisselerinde kısıtlı da olsa düşüş görülmüştü. Ancak İş Bankası hisseleri söylentinin geride kalmasıyla hızla çıkışa geçti.
23 Şubat-26 Şubat arasında İş Bankası (B) hisseleri yüzde 13.21, İş Bankası (C) hisseleri yüzde 3.44 ve İş Bankası (Kur.) hisseleri yüzde 3.78 yükseldi.
Siyasetle ilişkimiz olmaz
İş Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, çıkartılan söylentileri sadece İş Bankası’na karşı değil ülkeye karşı yapılmış bir komplo olarak değerlendirdi. İş Bankası’nın Türkiye’nin iktisadi bağımsızlığının sembolü olduğunu ifade eden Özince şunları söyledi:
“Türkiye İş Bankası Türk ekonomisinin, sanayisinin gelişmesi ve büyümesi için kuruluş tarihinden bu yana azami katkıyı yapmıştır, yapmaya da devam edecektir. Üstelik bunu tek partili döneminin kısıtlı koşullarında bile başarı ile yerine getirmiştir. Bunu kuruluş misyonuna uygun olarak siyaset dışı bir politika izleyerek başarılı bir şekilde sürdürmüştür, sürdürmeye de devam edecektir. Bankamızın hiçbir siyasi oluşumla, ne muhalefetle ne de iktidarla hiçbir siyasi bağı yoktur. Bunu bankamızın kurucuları, mirasçıları dikkate alarak vasiyette bulunmuşlardır. Biz bunu dikkate alırız. Gerisi dedikodu ve söylentidir. Bunu dikkate alarak iş yapacak olanlar varsa yapsınlar.”
Kriterlere tam uyuyoruz
Ersin Özince, İş Bankası’nın bugünlere ve yarınların nesillerine bir Cumhuriyet emaneti olarak intikal ettiğini belirtti. Özince, şunları söyledi: “Ulusal ve uluslararası normlara ve kriterlere göre iş yapan bir bankayız. Kriter ve standartlara uyum açısından hiçbir sorunumuz yok. Türkiye ekonomisine en güçlü desteği vermeye, katkıyı sağlamaya devam edeceğiz. Biz ne devlet ne de başka bir kuruluştan sermaye desteği almıyoruz. Gücümüzün dayandığı kollektif sermaye ile yolumuza devam edeceğiz. Hükümetimizin bu konudaki değerli bir bakanının beyanları, tereddütleri gidermiştir. Açıklamalarımızın herkesi aklı selime getireceğini ve görevli otoritelerin de bu konuda gereken adımları atacağına inanıyoruz ve bekliyoruz.”
238 milyar lira aktifle en büyük
- İş Bankası, 90’ıncı yaşını kutladığı 2014’te aktif büyüklüğünü yüzde 13 artarak 237.8 milyar TL’ye yükseltti ve en büyük özel banka olma unvanını sürdürdü. Bankanın özkaynak büyüklüğü 29.3 milyar TL’ye ulaştı. İş Bankası’nın net kârı 2014 yıl sonu itibarıyla 3.4 milyar TL oldu.
- İş Bankası’nın aktif büyümesine en büyük katkıyı, 2014’te yüzde 15.2 artışla 156 milyar TL seviyesine ulaşan krediler sağladı. Yıl sonu itibarıyla aktif toplamının yüzde 65.6’sı kredilerden oluşan İş Bankası’nın nakdi ve gayrinakdi kredileri aracılığıyla Türk ekonomisine yaptığı katkı 199 milyar TL’ye ulaştı.
- İş Bankası’nın mevduat hacmi, 2013’e göre yüzde 10.4 artarak 133.6 milyar TL seviyesine yükseldi.
- Sağladığı bu kaynaklar ile reel sektör şirketlerinin dış ticaret işlemlerinin finansmanına destek vermeyi ve ülke ekonomisinin gelişimine katkıda bulunmayı sürdüren banka, 2014 yılında, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen ihraçlar yoluyla da toplam 17 milyar TL tutarında kaynak sağladı.
- İş Bankası, geçen yıl 49 yeni şube açarak, yurt içi ve yurt dışındaki şubelerinin sayısını 1.358’e yükseltti. 6.290’a ulaşan Bankamatik sayısıyla da dikkati çekti.