Gazete Vatan Logo

Türk pilota pozitif ayrımcılık!

Uçuşa hazır Türk pilot sayısı artacak

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, yüzde 15’i geçen yabancı pilot oranını azaltmak için harekete geçti. Eğitimlerle uçuşa hazır Türk pilot sayısı artacak.

Yeni uçak siparişi ve yolcu sayısında rekor kırarak büyüyen Türk havacılık sektöründe yerli pilot sayısını artırmak için çalışmalar başladı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türkiye Havayolu Pilotları Vakfı (TPV) ile işbirliği yaparak uçuşa hazır Türk pilot yetiştirilip daha çok istihdam edilmesini sağlayacak.

Yılda 100 milyon euro

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi ile biraraya gelen pilotlar, yüzde 15’i aşan yabancı pilot oranının azaltılması ve Türk vatandaşlarına öncelik verilmesi için işbirliği kararı aldı. Türk pilotlar varken yabancılara yılda 100 milyon euro ödendiğini belirten Türkiye Havayolu Pilotları Vakfı, artık koordinasyonu sağlayarak uçuya tamamen hazır yerli pilot yetişmesine yardımcı olacak. TPV İkinci Başkanı İsmail Bingöl, yerli pilotların bazı kriterleri aşamama sorunu olduğunu söyledi. Ticari havayolu pilotluğu lisansı dışında bazı uçaklar için ayrı bir tip eğitimi alınması gerektiğini belirten Bingöl, “Havayolu şirketleri ihtiyaca göre pilot alıyor. Şirketler hızlı büyüdüğü için uçuşa tamamen hazır pilot arıyor. Belli bir dil seviyesinde olması ve uçulacak uçağa ait eğitiminin olması gerekiyor. Bazen uçmak için 1 yıla yakın ek eğitimler alınıyor” dedi.

TPV, işbirliğinde şirketler ve SHGM ile koordinasyonu sağlayıp pilotların ihtiyaca göre eğitimleri önceden almasını sağlayacak. Böylece sipariş edilen uçaklar geldiğinde Türk pilotlar hemen işe başlayıp uçabilecek.

1.750 pilot işe alınacak

Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus, bu yıl Türk havacılık tarihinin en büyük siparişlerini verdi. THY, 117 adet Airbus için 10 milyardan fazla ödeme yapacak. Uçaklar 2015 yılından itibaren filoya katılacak ve 2020 ylında tamamlanacak. Pegasus Havayolları da geçen yılın sonunda 100 adet Airbus için imzayı attı. Söz konusu anlaşmanın büyüklüğü 12 milyar dolar olarak açıklandı. Her uçak için 8 pilot istihdam edildiği düşünüldüğünde 2020 yılına kadar toplam 1.750 yeni pilotun daha işe alınması gerekecek. Açığı kapatmak için eğitimler artacak.

Bazı uçakların eğitimi en az 6 ay sürüyor

Ticari pilotluk lisansı olanların ayrıca farklı uçaklar için Tip İntibak Eğitimi (TRT) alması gerekiyor. Uluslararası kurallar çerçevesinde belirlenmiş bu eğitim en az 6 ay sürüyor. Bu eğitimin ilk 2 aylık kısmı teorik derslerle geçiyor. 2 aylık bölümünde ise simülatörle çalışılıyor. Son olarak pilotlar uçuşların yoğunluğuna göre 1.5-2 ay süresince ikinci pilot olarak uçuşa katılıyor. Eğitim başarıyla tamamlandığında pilotlar belirlenen uçak için ikinci pilot konumunda çalışabiliyor.

600 İŞSİZ PİLOT VAR

Türkiye’de yaklaşık 600 işsiz pilot olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca 450’si kaptan 250’si ise ikinci pilot (F/O) olmak üzere 700 yabancı pilot bulunuyor. Yapılan hesaplara göre pilot sıkıntısı yaşanmaması için sisteme her yıl 450-500 yeni pilotun katılması gerekiyor. Eğitim çalışmaları yabancı pilot alımlarının her geçen yıl artmaması için düzenleniyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü son olarak yabancı pilot oranına sınır getirmişti. Temmuz ayında getirilen düzenleme ile havayolu şirketlerindeki pilotların yüzde 25’inden fazlası yabancı uyruklu olamıyor.

Haberin Devamı