Gazete Vatan Logo

Turizmi külbastı!

Alanya’dan Oslo’ya otobüsle dönmeyi göze alanlar var

Kapanan hava sahaları nedeniyle ülkelerine dönemeyen ’külzedeler’ çözümü 60 saate varan otobüs yolculuğunda buldu. Türk otobüs firmaları Avrupa’ya sefer sayılarını ikiye katlarken, Alanya’dan Londra’ya hatta Oslo’ya yolcu taşımaya başladı.

İZLANDA’daki yanardağdan püsküren kül bulutları nedeniyle uçak seferleri dururken Avrupa’da ve Türkiye’de mahsur kalanlar çözümü 60 saate varan ’otobüs’ yolculuğunda buldu. Türkiye’de günlük yaklaşık 300 bin kişilik uluslararası uçuş trafiği dururken yurtdışına otobüs seferi düzenleyen şirketler de çözümü iç hatlardaki otobüslerini bile Avrupa’ya göndermekte buldu. Münih ve Frankfurt’a haftada 2 sefer yapan Ulusoy, şimdiden Avrupa’ya 12 otobüsünü sefere çıkarırken bu sayı 24’e yükseltiliyor.

Türkiye’de kalan grupların otobüsle ülkelerine ulaşmayı denediklerini belirten Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı ve Ulusoy Turizm Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, “Alanya’dan Oslo’ya ve Londra’ya bile otobüs gönderiyoruz. Hollanda’ya gitmesi gereken işadamları grubunu otobüsle gönderdik. Avrupa’da otobüslerimiz ülkeden ülkeye hareket halinde” dedi. Havayolu uçuşlarının durmasının kendilerine günlük 50 bin euro gelir olarak döndüğünü aktaran Yıldırım, bir kriz masası kurduklarını ve Ulaştırma Bakanlığı ile Almanya Konsolosluğu koordinasyonunda ihtiyaç olan noktalara yetişmeye çalıştıklarını ifade etti.

Yıldırım, “Süreç nedeniyle mecburen tarifeli seferlerimizi durdurduk, gelen talebi karşılıyoruz. Bu durumun 15 gün daha sürmesini bekliyoruz. Almanya’nın yanı sıra Hollanda, Avusturya, Belçika, Fransa’da her yerden talep alıyoruz” diye konuştu. Talebi karşılamak için Türkiye’deki otobüsleri yurtdışına kaydırmaya çalıştıklarına dikkat çeken Yıldırım, “Ancak 23 Nisan’ın da devreye girmesi nedeniyle zaten iç hatlarda tam kapasiteyle çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.

Ulusoy’un yanı sıra Metro, Bulgaristan ve Yunanistan’a, Varan Viyana ve Bulgaristan sefer düzenliyor. Efe Tur’un ise 240 euroya Paris seferleri yaptığı öğrenildi.

Türkiye 150 bin turistten oldu, zarar 200 milyon $

İZLANDA’dakİ yanardağda meydana gelen patlamalar sonucu oluşan ve Avrupa’yı etkisi altına alan kül bulutu nedeniyle Türkiye’ye gelemeyen turist sayısı 150 bini buldu. Tatilleri bittiği halde geri dönemeyenlerin sayısı ise 10 binin üzerinde tahmin ediliyor.

Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz, iptal edilen uçuşlar nedeniyle Muğla’nın Marmaris, Bodrum, Fethiye, Dalyan gibi turistik ilçelerine 150 bin turistin gelemediğini söyledi. Uçuşların iptal edilmesinden en çok Marmaris ve beldelerinin zarar gördüğünü kaydeden Açıkgöz, bu durumun Marmaris’in kuzey ülkeleri ile İngilizlerin tercih ettiği ilçe olmasından kaynaklandığını söyledi.

15 bin daha gelemeyebilir

Muğla’ya hava sahası kapalı olan İngiltere, Belçika, Norveç, İsveç, Finlandiya, İtalya, Letonya, Polonya ve İsviçre’den turistlerin geldiğini dile getiren Açıkgöz, “Kül bulutları umarız biran önce dağılır, hava trafiği normale döner. Aksi takdirde, hemen hemen tüm dünyada olduğu gibi bizim turizmcimizin de kaybı derinleşir. Bu şekilde devam ederse hafta sonuna kadar 15 bin turist daha gelemez” dedi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ da, acentelerin kaybına dikkat çekti. Banka kredileriyle ayakta durmaya çalışan acentelerin felaketten dolayı büyük sıkıntı yaşadığını kaydeden Özbozdağ, “Hava sahaları açılmadığı takdirde hükümet, turizmciye acil destek paketi oluşturmalıdır” dedi.

Tren de bir seçenek

Volkanik küller gökyüzünü kapladı, uçuşlar iptal edildi. Turistler ise çareyi otobüslerin yanı sıra İstanbul-Bükreş demiryolu seferlerinde buldular. Uçuşların iptal edilmesinin ardından planları alt üst olan turistler yaşadıklarını VATAN’a anlattı.

300 bilet sattık

Avro Tours İşletmecisi Cengiz Samancı: “Herkes yer ayarlamaya çalışıyor. Otobüsler Sofya’dan geliyor. Avrupa vizesi tescilli olduğu için sınır geçişlerinde sorun yaşanmıyor. İstanbul’dan başlayacak yolculuk 30 saat sürüyor ve sırasıyla Sofya, Viyana ve Münih kentinde son buluyor. 210 euroya sattığımız biletlerden şu ana kadar 300’e yakın kişi satın aldı. Münih dışında İsviçre ve Norveç’e de otobüs kaldırdık.”

Çocuklarımız zorlanır

Frederik Grimmelprez (45 - Doktor) ve eşi Liza Grimmelprez (45 - Öğretmen): “Havalimanında otobüse binip Münih üzerinden ülkemize, Belçika’ya gitmeyi düşündük ancak çocuklarımız o uzun otobüs yolculuğunu kaldıramazdı. Çok güvenli olmasa da tren yolculuğunu tercih etmek zorunda kaldık.”

30 saat çekilir mi?

Walter Bernar (53 - İnşaat Mühendisi) ve eşi Renate Bernar (51 - ekonomist): “Ben ve eşim Stuttgart’dan iki hafta önce İstanbul’a geldik. Uçuşların iptal edildiğini duyduğumuzda ne yapacağımızı şaşırdık. Taksiyle bile gidildiğini öğrenince hemen havalimanına geldik ancak taksi yerine otobüsü bulduk. Şimdi bu yaşımızda nasıl 30 saat yol çekeceğimizi düşünüyoruz.”

İlginç tartışma: Uçağa önce kim binecek?

Avrupa hava sahası kapalı olduğu için günlerdir binlerce uçak seferi iptal oldu. Şimdi herkes birbirine şunu soruyor. Diyelim ki hava sahası açıldı ve uçuşlar bugün itibarıyla başladı. Benim de elimde bugün tarihli Londra uçuşuna ait bilet var. Londra’ya gidecek o uçağa ben mi bineceğim yoksa günlerdir havaalanında uçuşların başlamasını bekleyenler mi?

Bunun cevabını THY yetkilileri şöyle verdi: “Kurallar gereği, hattı açık olan uçağa, o uçuş için elinde bilet olanlar öncelikle biner. Şayet boş yer var ise, günlerdir bekleyenler arasından, en geriden başlayarak uçağa yerleştirme yapılır. Ancak seferi iptal olanların uçuşlar açıldıktan sonra kalkan uçakta bir önceliği olamaz. Onlar yapılacak ek seferleri beklemek zorundalar.”

Haberin Devamı