Trakya Elektrik AKSA'nın!
İhalesine 10 firmanın katıldığı Trakya Elektirik Dağıtım AŞ’nin yüzde 100’ünün özelleştirilmesinde en yüksek teklifi 622 milyon dolarla Aksa Elektirik AŞ verdi. 800 bin aboneli, Edirne, Kırklarleli ve Trakya’yı kapsayan Trakya Elektrik’in tüketimi 5,7 milyar kilovatsaat. Kayıp kaçak oranı da yüzde 6,4.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndaki 4 dağıtım bölgesinin ihalesinin üçüncüsü olan Trakya’nın ihalesi yapıldı. Elemesiz turda en yüksek teklif 350 milyon dolar oldu. 1. elemeli turda en yüksek teklif 450 milyon dolar olurken, en düşük teklifi veren Palmet Enerji AŞ ilk elenen firma oldu. 2. elemeli turda teklif 501 milyon dolara yükseldi. Bu turda Park Holding AŞ elendi. Kolin İnşaat’ın elendiği 3. elemeli turda en yüksek teklif 546 milyon dolara ulaştı. 4. elemeli turda 567 milyon lira en yüksek teklif olarak ortaya çıkarken bu turda Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ elendi. Son turda elenen ise gündüz yapılan Boğaziçi ve Gediz Elektrik şirketlerinin ihalesini kazanan İş-Kaya ve MMEKA oldu.
Elemeli turların ardından açık arttırmaya geçildi. 580 milyon dolar başlangıç fiyatı 2 milyon dolarda açık arttırma aralığı olarak belirlendi. KCETAŞ-AYEN-REL-PETCO Ortak Girişim Grubu, Cengiz Elektrik Toptan Satış AŞ çekildiğini açıkladı. Aksa Elektrik fiyatı 582 milyon dolara çıkardı. IC İçtaş İnşaat Sanayi AŞ’de ihaleden çekildi. Daha sonra Eti Gümüş AŞ ve Söğütsen Seramik Sanayi ve İnşaat Madencilik Ortak Girişim Grubu ile Aksa Elektirik AŞ yarıştı. İki firma arasındaki çekişme 622 milyon dolara kadar çıktı. Yarışın galibi 622 milyon dolarlık teklifi ile Aksa Elektrik AŞ oldu.
AKSA ELEKTRİK YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI SİVEREK: İHALE BEDELİNİN YÜZDE 15-25 ARASINI ÖZ KAYNAKLARIMIZDAN,
GERİ KALANINI DA KREDİ İMKANLARINDAN FAYDALANARAK KARŞILAYACAĞIZ
Aksa Elektrik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Siverek, Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş’nin 622 milyon dolarlık ihale bedelinin yüzde 15-25 kadarını öz kaynaklarından, geri kalanını da kredi imkanlarından faydalanarak karşılayacaklarını söyledi.
Siverek, ihalenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bölgeye 5 yılda 190 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını kaydetti. Ortaklık düşünmediklerini ifade eden Siverek, yatırıma harcayacakları tutarın tüketiciye fiyat olarak yansımayacağını kaydetti.
DİCLE'YE DE EN YÜKSEK TEKLİFİ KARAVİL VERDİ
Her 10 aboneden 7’sinin kaçak elektrik kullandığı Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin özelleştirilmesinde en yüksek teklif, 228 milyon dolarla Karavil-Ceylan Ortak Girişim Grubu’ndan geldi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndaki dağıtım ihalelerinin 4.’sü Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş için yapıldı. Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Batman, Şırnak illerini kapsayan dağıtım bölgesinde kayıp kaçak oranı yüzde 73. Abone sayısı 1.1 milyon.
İhale Komisyonu Başkanı Ahmet Aksu, elemesiz turda en yüksek tutarı 150 milyon dolar olarak açıkladı. Elemeli turun ilkinde firmaler elenmezken, miktar 190 milyon dolara çıktı. Limak inşaat 2. elemeli turda en düşük teklifle ihale dışı kaldı. Bu turda teklif 205 milyon dolara çıktı. Kolin İnşaat AŞ’nin elendiği turda fiyat 215 milyon dolara çıktı. 4. elemeli turda Cengiz Elektrik Toptan Satış AŞ elendi. Bu turda teklif 220 milyon dolara çıktı. Son turda IC İçtaş İnşaat Sanayi AŞ elendi.
AÇIK ARTIRMA 225 MİLYON DOLARLA BAŞLADI
Elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. Başlangıç tutarı 225 milyon dolar, açık artırma aralığı 1 milyon dolar olarak belirlendi. İş-Kaya ve MEKA 227 milyon dolardayken çekildi. Ardından Aksa Elektrik de çekildi. Daha sonra Eti Gümüş çekildi.
Karavil ve Ceylan Ortak Girişim Grubu ile Çalık Enerji açık artırmada kalan iki firma oldu. Çalık mola sonrası çekildi. Karavil ve Ceylan Ortak Girişim Grubu, 228 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi.