Togg'da ÖTV avantajı! Togg'un fiyatı belli oldu
Togg ile ilgili flaş gelişme. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde piyasaya çıkacak Togg için çok önemli bir vergi avantajı adımı geldi. Meclis’te kabul edilen önergeyle, motor gücü 160 kW’ı, vergisiz fiyatı ise 700 bin TL’yi geçmeyen elektrikli araçlardan alınacak ÖTV oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Güncel vergi oranları ve matrah dilimleri dikkate alındığında Togg’un fiyatının 900 bin TL bandında olabileceği tahmin ediliyor.
Türkiye’nin otomobili Togg’un yollarla buluşmasına az bir süre kala torba kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde çok önemli bir önerge kabul edildi. Kabul edilen önergeyle elektrikli otomobillerden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı değiştirilirken, 700 bin TL’lik matrah getirildi. Buna göre, motor gücü 160 kW’ı, vergisiz fiyatı 700 bin TL’yi geçmeyen elektrikli otomobillerden alınacak vergi tutarı yüzde 10 olarak belirlendi. Aynı koşullarda vergisiz fiyatı 700 bin TL’yi aşan elektrikli otomobillerden alınacak ÖTV tutarı ise yüzde 40 oldu. Motor gücü 160 kW’ı geçen elektrikli araçlardan da 750 bin TL’yi aşmayanlar için ÖTV oranı yüzde 50, 750 bin TL’yi aşanlar için ÖTV oranı yüzde 60 olarak güncellendi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “TOGG’un ÖTV’sini düşürüp, cazip hale getiriyoruz. Yerli üretime koruyuculuk getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
BUGÜN SATILSA 908 BİN TL
Açıklanan yeni ÖTV oranı ve matrah limitleri Togg’un satışa sunacağı ilk model C-SUV’un fiyatıyla ilgili de önemli ipuçları verdi. Öyle ki, aracın vergisiz fiyatının maksimum 700 bin TL olduğu göz önüne alındığında, bu fiyatın üzerine yüzde 10 ÖTV ve yüzde 18 KDV eklendiğinde 908 bin TL’lik oldukça avantajlı bir fiyat çıkıyor. Bu rakam da Togg CEO’su Gürcan Karakaş’ın sık sık vurguladığı “Mevcut içten yanmalı C-SUV’larla rekabetçi bir fiyat olacak” sözlerini doğruluyor. Öte yandan, ortaya çıkan bu rakamın günümüz şartlarında hesaplandığı ve Togg C-SUV’un 2023’ün ilk çeyreğinde satışa çıkacağını hatırlatmakta fayda var. C segmentindeki SUV’un ardından yine C segmentindeki Sedan ve Hatchback modelleri üretim sırasına girecek. Takip eden yıllarda B-SUV ve C-MPV’nin de aileye katılmasıyla aynı DNA’yı taşıyan ve 5 modelden oluşan ürün gamı tamamlanacak.
ÖTV NE KADARDI?
Kabul edilen önergeden önce, motor gücü 85 kW’ı geçmeyen elektrikli otomobillerden yüzde 10 oranında ÖTV alınıyordu. Motor gücü 85 kW ile 120 kW arasında kalan elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranı yüzde 25, motor gücü 120 kW’ı geçen elektrikli otomobillerden alınan ÖTV oranı da yüzde 60 olarak belirlenmişti. Bu araçlarda herhangi bir matrah limiti yoktu. Düzenlemeyle birlikte, elektrikli araçlara da içten yanmalı araçlarda olduğu gibi matrah limitleri gelmiş oldu.
TOGG DA YETKİYİ ALDI
Öte yandan Türkiye’nin otomobili Togg 2023’te yollara çıkmaya hazırlanırken, elektrikli araçlarla ilgili gereken adımlar da atılmaya devam ediyor. Bu kapsamda Togg Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, EPDK’dan şarj ağı işletme lisansı aldı. Böylece Togg’un da aralarında yer aldığı lisans sahibi şirketler şarj istasyonu kurma ve işletme hakkını elde etmiş oldu. Önümüzdeki dönemde sayısı artacak şarj istasyonları ile yerli otomobil Togg dahil birçok elektrikli araç ile gerek şehir içi ve gerekse şehirlerarası yollarda rahatlıkla seyahat edilebilecek.
KİLOMETREDE 67 KURUŞ YAKACAK
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), şirketlere elektrikli araç şarj ağı işletmeci lisansı vermeye devam ediyor. 18 Nisan 2022 itibarıyla lisans başvurularını almaya başlayan EPDK, bugüne kadar elektrikli araç şarj ağı işletimine yönelik 14 adet lisans verdi.Lisansların artmasıyla elektrikli araç sahipleri ev, işyeri, istasyon, otopark gibi birçok noktadan şarj hizmeti alabilecek. Böylece benzin ve dizel yakıtlı araçlara nazaran daha ekonomik bir yolculuk yapma imkanına kavuşacak.
EPDK TAKİP EDECEK
Lisans alan tüm şirketlerin kurdukları ve işlettikleri halka açık şarj istasyonlarının fiyat, konum, güç, ünite gibi bilgileri ise EPDK tarafından Serbest Erişim Platformu üzerinden elektrikli araç sahipleriyle paylaşılacak. Bu sayede vatandaşlar diledikleri noktaya sorunsuz bir seyahat yapabilecek. Şarj istasyonlarında verilen şarj hizmetinin fiyatlandırılması, oluşan yakıt maliyetlerinin dizel ve benzin maliyetleriyle karşılaştırılması da EPDK tarafından takip edilecek.
EVDE ŞARJ İMKANI
Araçlar evde de şarj edilebilecek. Evde yapılan şarjda kullanılan elektrik, mesken tarifesi üzerinden fiyatlandırılırken, işyerinde veya halka açık ticari bir alanda ticarethanesi tarifesi üzerinden fiyatlandırılacak. Haziran 2022 fiyatlarına göre ortalama şarj hizmeti fiyatları esas alındığında, elektrikli araç, AC (22 kW) ünitelerden şarj edildiğinde kilometre (km) başına, dizele göre 114 kuruş, benzine göre 125 kuruş; DC (50 kW-hızlı şarj) ünitelerden şarj edildiğindeyse dizele göre 50 kuruş, benzine göre 61 kuruş avantaj sağlıyor.
YILDA ORTALAMA 13 BİN KM YOL
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bir binek araç Türkiye’de yılda ortalama 13 bin km yol yapıyor. Toplam şarjın yüzde 80’inin evde, yüzde 20’sinin halka açık alanlarda yapıldığı durumda ve Haziran 2022 fiyatları baz alındığında; yaklaşık olarak bir elektrikli aracın yıllık şarj maliyeti ise şu şekilde gerçekleşiyor:
EVDE YAPILAN ŞARJ
10.400 kmx47.5 kuruş = 4.940 TL (47.5 kuruş, bir elektrikli aracın 100 km’de ortalama 22 kWh kullandığı varsayımı ve mesken en yüksek kademe elektrik tarifesi olan 2.16 TL/kWh’ın çarpımı olarak hesaplandı.)
HALKA AÇIK ALANLARDA
2.600 kmx145 kuruş = 3.770 TL (145 kuruş, DC 50 kW üniteden ortalama şarj fiyatı olarak hesaplandı). Bu hesaplamaya dayanarak 8 bin 710 TL maliyet oluşuyor. Bu sayede elektrikli bir araç kullanıcısı yıllık ortalama km başına 7 kuruş harcayarak seyahat edebiliyor.