TİKAD melek oldu
TİKAD, kadın girişimcilerin şirketlerine bir melek yatırımcı gibi ortak olacak TİKAD Yatırım’ı kurdu. Kadın girişimcileri ise şirketlerine sermaye girmesinden çok, ülkenin önde gelen iş insanlarının network’ünden ve deneyiminden yararlanacak olmak heyecanlandırıyor.
Çalışan kadın, güçlü ekonomi, güçlü Türkiye demek. Bugüne kadar kamuda ve özel sektörde kadın istihdamı, kadının iş hayatına kazandırılması ve karar mekanizmalarında yer alması için önemli çalışmalar yapıldı. Ancak, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), kadın işletmelerine el veren, büyümelerine destek olacak, bugüne kadar benzeri görülmemiş bir finansal destek modeliyle iş hayatında yeni bir akımın öncüsü olmaya hazırlanıyor.
TİKAD’ın kurduğu TİKAD Yatırım AŞ, kadın işletmelerinin stratejik iş birlikleriyle büyümesine katkıda bulunacak, 2 milyon TL’lik özel bir fon oluşturdu.
Fonla, yönetiminde kadının olduğu (kurucusu, patronu, genel müdürü, CEO’su) büyüme potansiyeli yüksek, kadınlara istihdam sağlayan şirketlere stratejik ortak olunacak. Fondan yararlanmak için savunma, kozmetik, teknoloji, gıda, tekstil alanında faaliyet gösteren 35 şirket başvurdu. Yapılan incelemelerde başvuran şirketlerden büyüme potansiyeli, istihdam yaratma kapasitesi yüksek üç şirkete yatırım kararı çıktı.
Network’leri genişleyecek
TİKAD’ın Haliç Kongre Merkezi’ndeki iftarında projenin detaylarını konuştuğumuz Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay, kadından kadına kurulan network’ün önemine dikkat çekerken, kadın girişimciliğinin önemini şu sözlerle anlattı: “Amacımız, ekonomik kalkınmaya destek sağlayacak, katma değer üreten, kadın şirketlerinin büyümesine, yeni kadın girişimcilerin doğmasına öncülük etmek. KOBİ’lerin büyüme potansiyelleri yüksek ama finansal kaynaklara erişim imkânları daha sınırlı. Hele bu KOBİ bir kadın girişimiyse...
Bir fon daha geliyor
TİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Emine Sabancı Kamışlı’nın sözleri ise projenin gideceği noktayı göstermesi açısından önemli: “Bir sürprizimiz olacak. İlk iş birlikleri bir ay içinde kurulacak. Arkasından bir fon daha geliyor. Bu da ikinci dalgayı yaratacak. Bunun aynı zamanda iyi bir iş modeli olduğunu gören üyelerimiz sermaye koymak istiyor. Bu işler böyledir; kaldıraç etkisi yaratır. İnşallah seçtiğimiz şirketler yüksek büyüme ivmesi yakalar ve zincir hızlı büyür” dedi.
Biz de bu noktadan hareket ettik. Amacımız, hayalleri olan kadın girişimcileri sınırlayan engelleri elimizden geldiğince ortadan kaldırmak. Bu sınır paraysa, sermaye koyuyoruz. İlişki ağları sınırlı olduğu için ilerleyemiyorlarsa, network’ümüzü onlarla paylaşıyoruz. Deneyimleri eksikse, mentörlük yapıyoruz. Ve biliyor musunuz, onları, vereceğimiz sermayeden çok, önlerine açacağımız kapılar, göstereceğimiz yollar heyecanlandırıyor.”
Kadın yönetimi ana kriter
Bu noktada rasyonel kriterlerle hareket ettiklerini söyleyen Meltem Demirören Oktay, aday şirketlerle görüşmelerde kadın yönetimini esas aldıklarının altını vurguladı. Cirosu 5 milyon TL’nin altında olan şirketlere öncelik verdiklerini söyleyen
Hayaller hedefe dönüşüyor
İftarda oturduğum masada iki kadın girişimci vardı. Dermokozmetik ürünler üreten Cosmed’in kurucu Genel Müdürü Deren Öztürk Mataracı, TİKAD’ın şirketine destek vermeyi planladığı isimlerden birisiydi. Mataracı süreci şu sözlerle anlattı: “Para girişi şirketim için önemli. Ancak bundan da önemlisi, Türkiye’nin en büyük şirketlerini yöneten iş kadınlarının ilişki ağına girmiş olmam. Düşünsenize, Meltem Demirören Oktay’dan, Zehra Neşe Kavak’tan mentörlük desteği alacağız. Hedefim şirketimi büyüterek L’Oreal ile ortaklık yapmak” dedi.
Adaylardan solumda oturan, bağışıklık sistemi zayıflayan çocuğuna çare ararken iş kadını olan Aslı Elif Tanuğur ise bugün 5 milyon TL’ye ulaşan şirketi Bee’o’nun kuruluş öyküsünü şöyle anlattı:
“Oğlum 11 aylıktan itibaren 2 ayda bir yüksek derecede ateşleniyordu. 5 yaşına geldiğinde antibiyotiklerden dolayı çok kötü bir alerji gelişti. Doktorlar, bağışıklığının aşırı düşük olduğunu söyledi. Bu dönemde propolis ve arı sütüyle tanıştım. Propolis kovanda hangi görevi görüyorsa, doğru işlendiği takdirde insan vücudunda da aynı etkileri gösteriyor. Virüs ve bakterileri yok ederek bağışıklığın doğal fonksiyonunu destekleyip, vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı oluyor.
Ama ülkemizde üretilmediğini ve Çin’den geldiğini öğrenince öncelikle oğlum için üretmeye karar verdim. Şimdi, üç kıtaya ihraç ettiğim ürünlerle, Anadolu propolisini bir dünya markası yapmak istiyorum.”
İstihdam artışına destek
Geleneksel iftar yemeğinin 15’incisinin düzenlendiği Haliç Kongre Merkezi’nde konuşan Nilüfer Bulut projenin detaylarını davetlilere şu sözlerle anlattı:
“Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, sadece kadın işletmelerinin desteklendiği, kadınlardan oluşan ortak bir ticari şirket olarak TİKAD Yatırım AŞ’yi kurduk. TİKAD Yatırım büyüme aşamasındaki kadın girişimcilere ait işletmelerin iş ve istihdam hacminin artırılmasına destek verecek. Türkiye ekonomisinin güçlendirilmesinde kadınlar daha etkin yer almalı. TİKAD kendi misyonu doğrultusunda elini taşın altına koyarak, ülkenin ekonomik geleceğine somut yatırım yapan ve katma değer üreten bu projesiyle, bir STK olarak, hem bir ilki başarmış olmanın hem de böyle ortak girişimlere öncülük edecek olmanın gururunu yaşıyor.”
(Songül Hatısaru / Milliyet)