Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı görüşülüyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Ülke olarak birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz bu günlerde ekonomik alanda da hep birlikte daha fazla üreterek büyüyeceğiz." dedi.
Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülmeye başlandı.
Tasarıyla ilgili komisyona sunum yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, sabah saatlerinde Elazığ Emniyet Müdürlüğüne yapılan saldırıyı kınayarak, saldırıda şehit olanlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.
Tüfenkci, ekonomiyi kalkındırmaya çalışırken terör örgütleri PKK ve FETÖ ile de kararlı mücadelenin devam ettiğini vurgulayarak, "Türkiye yıllardır bu mücadeleyi başarıyla sürdürüyor. Türkiye büyümesini sağlıyor, diğer yandan hainlerle mücadelesini veriyor. Azimle, yekvucüt içinde inşallah bu mücadeleyi başarmış olacağız." diye konuştu.
Ekonominin dengeli ve istikrarlı büyümesine katkı sağlamak amacıyla ticari işletmeleri teşvik etmek için birçok düzenleme yaptıklarını anlatan Tüfenkci, bunu yaparken dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, işletmelerin dünya piyasalarında oluşan fırsatlardan yararlanabilmelerini sağlayacak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
KOBİ'lerin ekonomideki rolünün her geçen gün arttığını ve Türkiye'nin büyümesinde KOBİ'lerin önemli katkısı bulunduğunu ifade eden Tüfenkci, "İstatistikler KOBİ'lerin ticari hayatımız için önemini ortaya koymaktadır. Ancak KOBİ'lerin gelişimlerini olumsuz etkileyen çeşitli unsurlar bulunmaktadır. Bunların en başında da finansmana erişim güçlüğü gelmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Finansman karşılığı talep edilen teminatların KOBİ'lerin finansmana erişimindeki en önemli zorluk olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, KOBİ'lerin sermaye yapısının ağırlıklı olarak taşınır varlıklardan oluştuğunu, buna karşın finansal kuruluşların ise talep ettikleri teminatların çoğunluğunun taşınmaz varlıklar olduğunu dile getirdi.
Bakan Tüfenkci, Dünya Bankası verilerine göre KOBİ'lerin varlıklarının yüzde 44'ünün makine, ekipman gibi taşınırlardan, yüzde 34'ünün alacaklardan, yüzde 22'sinin ise taşınmazlardan oluştuğunu aktararak, şöyle devam etti: "Görüldüğü gibi işletmeler ile finansal kuruluşların talep ve beklentileri birbiriyle örtüşmemektedir. Bu durum, işletmelerin finansmana erişimini zorlaştırmaktadır. Ülke olarak birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz bu günlerde ekonomik alanda da hep birlikte daha fazla üreterek büyüyeceğiz. Bu bağlamda, özellikle KOBİ’lerimizin finansmana erişiminin önündeki engelleri kaldırarak ticari faaliyetlerin gelişmesini teşvik etmek üzere Hükümet ve Bakanlık olarak çalışmalar yapmakta, politika ve tedbirler geliştirmekteyiz.
Tasarının kanunlaşmasıyla KOBİ'lerimizin bir anlamda can suyuna kavuşacağına ve dolayısıyla ekonomimiz için önemli gelişmelere vesile olacağına inanıyoruz. Taslağın hazırlık sürecinde uluslararası kuruluşların finansmana erişimin kolaylaştırılması konusundaki uluslararası tecrübe ve çalışmaları inceledik. Ülkemizde taşınır rehni konusunda yaşanan aksaklıklar ile paydaşların talep, beklenti ve önerilerini bizzat uygulayıcılardan dinleyerek tespit etmeye çalıştık. Nihayetinde paydaşların da geniş katılımı ve memnuniyetiyle tasarıya nihai halini verdik." Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'de işletmelerin taşınırlarının rehninin Ticari İşletme Rehni Kanunu'na göre yürütüldüğünü ancak bu kanunun günün ekonomik ihtiyaçlarına yanıt vermekten uzak kaldığını, taşınır rehninin uygulamasını daralttığını kaydetti.