Ticari 8 yıl sonra ‘kira’ya çıkacak
TOKKDER Başkanı Oktay, yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile ticari araçların yeniden kiralanmasının önünün açılacağını belirterek, “KOBİ’ler nefes alacak” dedi
Türkiye’de ticari araç kiralamanın önü yeniden açılıyor. Ticari araçların kiralanmasının önünü kapatan Haziran 2009’da yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılacak değişiklikle KOBİ’lerin uzun süredir beklediği müjde gelecek.
Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı ve LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, “2 hafta önce yeni bir taslak elimize geçti. Karayolları’nın yeni bir taşıma yönetmeliği üzerinde çalıştığını biliyor ve biz de görüşlerimizi sunuyorduk, geri bildirim yapıyorduk. Bu yönetmelikte inşallah ticari araçların kiralanması ile ilgili bu engel ortadan kalkacak gibi görünüyor” diye konuştu.
Üretimi de olumlu etkiler
Oktay, şöyle devam etti:
“Ticari aracın kiralanamadığı başka bir ülke yok. Bu karayollarındaki taşıma yönetmeliği nedeni ile yapamıyoruz bunu. Kanun bize ‘Ticari araç kiralayamazsınız’ demiyor ama bu düzenleme ile getirilen belge düzeninde öz malı olma şartı var. İnsanlar ticari araç kullanacaksa öz malı olmak zorunda. Bu sorunla ilgili görüşlerimizi Ankara’ya bildirdik. Bu konuda Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ile ortak çalışıyoruz.”
Ticari aracın kiralanamamasının çok yönlü etkisinin olduğunu belirten TOKKDER Başkanı, Türkiye’nin Avrupa’nın en önemli otomotiv üretim üslerinden biri olduğunu kaydetti. İç pazarda ticari araçların kiralanamamasının üretime destek olan bir uygulama olmadığını savunan Türkay Oktay, “Ticari aracın kiralanması daha fazla satış demek. Bu kadar çok ticari araç üretiyorsunuz ama kiralayamıyorsunuz. Taslak metin düzeltmeler ile yürürlüğe konursa güzel şeyler olacak. Araç kiralamada yüzde 25-30’luk büyüme olur” şeklinde konuştu.
KOBİ’lere destek olur
Türkay Oktay, KOBİ’lerin kısıtlı kaynağı olduğunu ancak ticari araca da ihtiyacının bulunduğunun altını çizerek, kiralamanın yeniden hayata geçmesiyle küçük işletmelerin rahatlayacağını söyledi. Oktay, şöyle devam etti: “KOBİ bu aracı kiralıyor olabilse zaten o faaliyetine daha fazla sermaye ayıracak. Dolayısıyla KOBİ’lerde bir sermaye rahatlığı getirir. Kredi Garanti Fonu (KGF) çıkarıldı. Devlet şu anda KOSGEB kredileri gibi çalışmalarla KOBİ’leri desteklemeye çalışıyor. Bu öz kaynak sıkıntısını bir şekilde aşmaya çalışıyor. Bu da onun yollarından bir tanesi. Direkt değil ama endirekt yollarından biri. KOBİ’ler ticari araç kiralayabilirlerse oraya ayırdıkları kaynakları kendi içlerine ayırabilirler. Bir nevi endirekt bir destek vermiş olur bu düzenlemeyle devletimiz. Bu çalışmamızda umuyoruz ki yakın zamanda olumlu sonuçlar alabileceğiz. Bakanımızdan ve müsteşarımızdan randevu da talep ettik. Yönetmelik için henüz bir tarih yok.”