Terörden turizme ağır darbe
Çözüm Süreci'nde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde turizm sektöründe yaşanan hareketliliğe PKK'nın eylemleri darbe vurdu.
Çözüm Süreci ile sağlanan huzur sayesinde büyük gelişme gösteren bölge turizmi, terör örgütünün yol kesme, araç yakma, yola patlayıcı yerleştirme gibi eylemleriyle ciddi yara aldı.
Yıllarca terörün gölgesinde kalan zengin turizm potansiyelinin gün yüzüne çıkmaya başladığı dönemde silah bırakması beklenen bölücü terör örgütünün kırsalda ve şehirlerde terör eylemlerini artırması turizme ve bu sektördeki yatırımlara büyük darbe vurdu.
Tur ve rezervasyonlar tek tek iptal edilirken, turizm yatırımları durma noktasına geldi, bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında da önemli bir düşüş yaşandı.
Terör eylemleri nedeniyle turist sayısı azaldı
Terör, turizmde hedef büyüterek Türkiye'nin parlayan yıldızı olmaya aday görülen, hoşgörü kenti olarak gösterilen Mardin'de de büyük kayıp yaşanmasına neden oldu.
PKK'nın eylemlerinden tedirginlik duyan turistlerin rotalarını başka bölgelere çevirmesi kentin ekonomisini de olumsuz etkiledi.
Bölgede faaliyet gösteren sektör temsilcileri Çözüm Süreci'nde belirledikleri hedeflere ulaşamamanın endişesini taşırken, turizme yatırım yapan girişimcilerin de yatırımlarını durdurmayı veya iptal etmeyi planladığı belirtiliyor.
AA muhabirinin, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün verilerinden derlediği bilgilere göre, ilde 2013 yılında 308 bin 997 yerli, 29 bin 961 yabancı olmak üzere 338 bin 958 turist konakladı.
Geçen yıl ise 356 bin 831 yerli, 33 bin 44 yabancı toplam 389 bin 875 turist kente geldi. Bu rakamlara göre, geçen yıl turist sayısında önceki yıla oranla yüzde 15 artış sağlandı.
Çözüm Süreci'nde artan turist sayısı terör saldırılarının arttığı bu yıl ise yüzde 33 azaldı.
Bu yıl 202 bin 777 yerli, 21 bin 842 yabancı toplam 224 bin 619 turist kentte konakladı.
Ayrıca, geçen yıl Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 90 bin 572 turistin konakladığı belirlenen Mardin'de, şehir merkezinde terör olayı yaşanmamasına rağmen bu yılın aynı döneminde 56 bin 983 turist konakladı. Rakamlar doğrultusunda geçen yıla oranla bu kayıp yaklaşık yüzde 40 oldu.
"2015 yılı turizmde Mardin için kayıp yıl oldu"
Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, ülke genelinde yaşanan olayların Mardin turizmine yansımasının olumsuz olduğunu ve rezervasyonların iptal edildiğini söyledi.
Mardin'in ciddi turizm potansiyeli bulunan bir kent olduğunu ifade eden Güngör, ''Şu an, turizm sektöründe yaşanan kayıp yüzde 80'lerde. Turizme yönelik projelerde ya askıya alındı ya da iptal edildi. 2015 yılı turizmde Mardin için kayıp yıl oldu, arzumuz 2016'yı da kaybetmemek" dedi.
Bölgedeki çatışma ortamı sebebiyle bazı otellerin projelerini askıya aldığını anlatan Güngör, şöyle konuştu:
"Sezona yetiştirilmeye çalışılan 3 otelimizin yaşanan olaylar nedeniyle projeleri durduruldu. Devam eden yatırımlar kapsamında 6 otel var. Onların da bu olaylardan dolayı projeleri iptal aşamasında. Bu ortamda hiç kimse bu bölgede yatırım yapmayı düşünemez. Otel rezervasyonlarımız iptal ediliyor. Oteller küçülmeye gitti. İşletmeler, maliyeti düşürmek için istihdamda küçülmeye gidiyor."