Teknolojinin kalbine girdik
Türk Telekom, dünya teknoloji devlerinin üyesi olduğu ABD merkezli ONF’ye ortak üye statüsü ile katıldı. “Teknolojinin kalbine girdik” diyerek haberi müjdeleyen Bakan Ahmet Arslan, teknolojinin erkenden ülkemize geleceğini söyledi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk Telekom’un, hükümetin yerli ve milli teknoloji üretimi hedefine katkı sağlayacak uluslararası bir adım attığını ve dünya teknoloji devlerinin üyesi olduğu ABD merkezli açık platform Open Networking Foundation’a (ONF) ortak üye statüsü ile katıldığını açıkladı. Türk Telekom’un bu adımını uluslararası bir başarı olarak değerlendiren ve bir anlamda dünyada telekomünikasyon sektöründe yeni teknolojilerin geliştirildiği merkezin kalbine girildiğini dile getiren Bakan Arslan, “Türk Telekom, dünyada iletişim teknolojileri alanında oldukça önemli bir ‘açık platform’ olan ABD merkezli ONF’nin partnerlerinden biri oldu. Stanford Üniversitesi öncülüğünde AT&T, Deutsche Telecom, Verizon, Telefonica, Dell, Intell, Cisco gibi dünya devleriyle birlikte Türk Telekom da bu kâr amacı gütmeyen kuruluşun özel statülü partneri olacak. Böylece bir Türk şirketi de karar vericiler arasında yer alarak teknoloji alanındaki projelere yön verecek, standartları belirleyecek. Türkiye’ye uygun olduğunu düşündüğümüz teknolojileri de vakit kaybetmeden ülkemize getireceğiz. Bu tarz her türlü gelişmeyi destekliyoruz. Bu sayede iletişim alanındaki teknolojilerden anında haberimiz olacak ve üretime ya da uygulamaya zamanında başlayabileceğiz. Birçok kez teknoloji trenlerini kaçırmış olsak da bu kez kaçırmayacağız” diye konuştu
Üretim yapacağız
Bakan Arslan, Türkiye’nin bir süredir teknolojiyi sadece tüketen değil, üreten ve ihraç eden ülke olma hedefiyle hareket ettiğini vurguladı. Arslan, “Yerli ve milli teknoloji üretimi konusunda özel sektörün çalışmalarını son derece önemsiyor ve destekliyoruz. Bu vizyonun özel sektör tarafından giderek daha fazla benimsendiğini memnuniyetle görüyoruz” dedi.
Türkiye’nin son 15-16 yılda yerli teknoloji üretimi konusunda oldukça önemli bir mesafe aldığını vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:
“Başta savunma sanayisi olmak üzere birçok alanda yerlilik oranını artırdık. 4.5G hizmeti ihalesinde baz istasyonları için yerlilik şartı getirdik. Bu vizyonun meyvelerini de toplamaya başladık. Her geçen gün büyük, küçük birçok firmanın yerli teknoloji üretimi konusundaki yeni projeleri bize ulaşıyor” dedi.
ONF Nedir?
Telekomünikasyon sektöründe özellikle baz istasyonları, santraller gibi önemli maliyet kalemlerinde donanım ve yazılım konusunda yeni teknolojiler geliştirerek verimliliği artırmak, tedarikçi bağımlılığını azaltmak ve maliyetleri düşürmek amacıyla kurulan ONF, dünyanın bu alandaki en büyük açık platformu konumunda. 130 üyesi bulunan ONF’nin 17 partner konumunda üyesi bulunuyor. Platform, kâr amacı gütmüyor.